Hoppa till innehåll

Nr 29 2013

PANSTARRS-kometen på gång

Den kanske inte blir så ljusstark som vi ett tag hoppades, men den blir heller inte osynlig för blotta ögat. Nya mätningar av kometen C/2011 L4 PANSTARRS antyder att om ett par veckor kan vi mycket väl se kometen utan teleskop eller fältkikare på norra himlavalvet.

I mitten av mars bör kometen vara synlig lågt mot väster, vid solnedgångarna, och månskäran då är ett riktmärke.

Illustrationerna nedan kommer från den inspirerande wordpress-sajten waitingforison

Screenshot_2013-02-06-23-31-47

Och så här kan vi enligt samma källa  skymta kometen runt 15 mars, "Idus Martii" – Julius Caesar knivades detta datum.

Notabelt är att i början av april, passerar kometen nära M31, Andromedagalaxen, på himlavalvet. Ett unikt tillfälle för våra astrofotografer att dokumentera "Årtiondets möte".

Kometkrock väntar Mars?

Christian Vestergaard följer gärna den ryske kometkännaren Leonid Elenin, vars  blogg berättar om att kometen C/2013 A1 (Siding Spring) 19 oktober nästa år kommer Mars obehagligt nära – bara 0,000276 AU från den röda planetens centrum (mindre än 37000 km från ytan). Risken för en krock finns där.

Kometens coma väntas vid perihelium vara 100 000 km stor, så Mars kommer att passera genom mikrobitar från kometen – hur går det för Curiosity och planetsonderna som snurrar runt planeten?

Andra världar

22-24 mars arrangeras sf- och fantasybokmässan Andra världar i Sandhem, Mullsjö kommun, i gränstrakterna mellan Västergötland och Småland.

Info finns här!

Tack till Tora Greve som tipsat. Tora är själv på plats, fattas bara.

Solen, D-vitaminet och MS

W-bloggens rymdmedicinare Carl-Olof Börjeson har skickat mig ett klipp från Läkartidningen, i vilket omtalas en "Möjlig koppling mellan D-vitamin och MS".

Multipel skleros har drabbat runt 17 000 svenskar idag. en majoritet är yngre kvinnor, och en ny studie diskuterar sjukdomens koppling till vitamin D, som särskilt solskenets UV-del alstrar i huden. D-vitaminnivåerna har sjunkit perioden 1976-2005, allra tydligast under sommarmånaderna då vi numera vistas utomhus i allt mindre utsträckning och använder skolskydd flitigt.

I västvärlden har MS-incidensen ökat samtidigt som D-vitaminnivåerna gått ner. Finns det en koppling?

En passant påpekas i LT att något D-vitamin inte bildas i huden mellan oktober och mars hos dem som bor norr om Stockholm.

Drama i Vintergatans mitt – överlever G2-molnet hösten?

Kan det vara så att molnet kallat G2 i Vintergatans centrala delar har sin förklaring i en ung T Tauri-stjärna, som sprätter ut stjärnvind och tappar massa i en rasande fart? Svaret finns i denna rapport.

Det intressanta är att G2 förväntas dra förbi det massiva svarta hålet SgrA* i september i år, och mängder av observationer planeras i världen med hjälp av röntgeninstrument, radioteleskop m m. Mycket står på spel och det är lätt att hålla med de bägge rapportförfattarna ovan i deras förhoppning:

"It would be a shame if this object, which so intrigues us now, were to disappear this September at pericenter."

En rad specialister inom den astrofysikaliska communityn laddar upp inför begivenheten i höst. I Europa finns ett helt gäng G2-astronomer knutna till  tyska Max Planck-institutet för astronomi. Där har öppnats upp en speciell webbpage för G2 med denna illustration som blickfång:

Snömånen – dagens NASA-vinnare

Grattis till vår astrofotograf Göran Strand i Jämtland, Göran som i dag 28.2 fick sin "snömåne" korad som Astronomy Picture of the Day hos NASA.

sin blogg berättar Göran så här om bilden, ett 360 graders panoramasvep av Snömånen:

"Igår kväll hade jag först en föreläsning för en konstförening här i Östersund. Direkt efter den åkte jag hem och bytte om till lite mer fältmässiga kläder för att åka ut och fotografera fullmånen. Fullmånen i februari kallas för snömånen. Jag ville fånga den tillsammans med bara snö så jag och min kompis Mattias gav oss ut på Storsjöns snöklädda is.

Vi tog oss ut på sjön med spark längs medvinden, en plogad väg på sjön. Att åka spark en mörk kväll i månsken är mäktigt, man hör isens ljud och känner den bitande kylan i ansiktet. Som ett litet plus i kanten så drog en lätt dimma in över sjön precis när vi kom fram. Vi passade också på att göra lite fler bilder på temat snö och måne."

Lämna ett svar