Hoppa till innehåll

Nr 31 2013

Äääntligen:

Nu kommer Tycho-dokumentären även i SVT!

I dag höll jag ett lunchföredrag för Malmö Södra Rotaryklubb ute hos Percy Nilsson på hans krog i Malmö Arena. Temat var: "Mördades min släkting Tycho Brahe?".

Folk lyssnade med intresse, de skrattade på rätt ställen och jag listade alla relevanta mordteorier för att avsluta med att det där frågetecknet i föredragets titel var mer än berättigat. Mer och mer pekar på att Tycho faktiskt dog en förhållandevis naturlig död 1601, kanske i sviterna av en urinvägsförgiftning.

Påpassligt nog kommer nu Vetenskapens värld i SVT2 måndag 11 februari med start kl 20.00 att sända dokumentären om gravöppningen i Prag 2010. Den har tidigare sänts i Danmark, se tidigare W-bloggar.

Detta är en bra uppvärmare inför vårt eget ASTB-årsmöte ute på Tycho Brahe-observatoriet 21 mars, då lundafysikern Jan Pallon lovar  berätta om sina  bidrag till utforskningen av Tychos kvarlevor.

Victoria Dyring är programledare för det populära SVT-programmet och Tycho-dokumentären sänds även följande tider:
SVT2    12 mar    16.20
SVT2    14 mar    00.30
SVT2    16 mar    13.55

Ett tips: Spela in dokun!

ISON-kometen med svans!

W-bloggskompisen Christian Vestergaard ska ha ett stort tack för att han fått britten Damian Peachs tillstånd att återge dennes kometbild på C/2012 S1 ISON.

– Den ska befinna sig i Tvillingarna vid fototillfället och ha magnituden runt 15.7 –  enligt uppgift. På bilden syns en åttamagnituders stjärna intill.

– Trots att den nu ligger på avståndet 700 000 000 km avstånd så har den alltså börjat uppvisa en svans, berättar Christian V.

Det låter lovande!

KLICKA på bilden så ser du kometen med begynnande svansföring!

Damian Peach har en mycket trevlig hemsida. Den finns här.

En 10 000-kronorsfråga

Ibland blir jag – faktiskt! –  svarslös när folk ställer kluriga frågor. Som denna:

– Har universums totala massa + energi varit konstant sen Big Bang? Alltså ungefär så här:

Mto + Eto = 1 Ut∞

Supernovan som försvann

Vad har hänt med stjärnan, som i granngalaxen M51 (Virvelgalaxen) i Jakthundarna, skapade Typ IIb-supernovan SN 2011dh? Den gula superjätten går inte att hitta längre ens med HST:s olika specialinstrument. Inte heller något ljuseko har identifierats.

Visuellt nådde supernovan en V-ljusstyrka på 12,1 och många amatörastronomer fotade den.

Det är amerikanska astronomer knutna till Caltech, University of Arizona och UC Berkeley som bara för några dagar sedan med HST, Hubble Space Telerscope,  letade efter SN-föregångaren. Att den gula jättesolen försvunnit anses inte strida mot några heliga teoretiska modeller.

Messet i Astronomer´s Telegram bär titeln "Disappearance of the Supergiant Progenitor of SN 2011dh in M51" och baseras på ultraviolettstudier (UVIS) med HST:s vidvinkelkamera.

Stor meteorit hittad i Antarktis

 

– En 18 kilos meteorit har hittats på Antarktis berättar en fransk sajt, tipsar CV.
Så fram med din fransk-svenska parlör!

Spännande läsning!

Nyaste numret av Populär Astronomi är i faggorna!

Lämna ett svar