Hoppa till innehåll

Nr 32 2013

TBO:arna börjar leverera

Vårt nya fototeleskop på Tycho Brahe-obsevatoriet har börjat trimmas in av våra fotograferande medlemmar, och resultaten lovar bli grandiosa framöver. Denna snygga "plåt" av M42 togs av Jorge de Sousa Pires härom kvällen:

Detta är vad jag förstår Jorges första astrobild överhuvud taget! Grattis.

Ute på TBO har Peter Larsson med sitt eget fototeleskop jagat fram denna snygga version av Hästhuvudet, även det objektet i Orion som bekant:

Förhoppningsvis läggs bildskatterna på vårt TBO-Forum allt eftersom. Men håll också ögat på t ex Astronet.se,

Fel om årsmötet

När vi har årsmöte 21 mars inom ASTB, är det vår egen Leif Petersson som underhåller på temat astronomi och musik. Jan Pallon, lundafysikern som kan allt om Tycho Brahes hårstrån och benknotor, kommer  till oss på aprilmötet, torsdag 25 april. Väl mött även då!

Vatten även på solen?

Vatten är ett gift som inte bara omger Visby stift!

En välformulerad och ögonöppnande artikel i nyaste Populär Astronomi av Onsala-astronomen Per Bjerkeli diskuterar t ex  förekomsten av vatten, H2O, i gaserna kring nybilda(n)de stjärnor som TW Hydrae och Lynds 1157. Dessa har studerats av Herschel-sonden (som parentetiskt snart stallas eftersom kylmediumet ombord nu är slut).

Djävulens advokat i mig fick mig att fråga om det konstaterats vatten på – solen!?! Efter viss jakt på nätet, kom svaret:
– Ja!

Vattenångamolekyler identifierades redan på 90-talet av ett rysslett internationellt team i solfläckar på vår hemstjärna.

Ett viktigt genombrott noterades av Takeshi Oka ("Water on the Sun: Molecules Everywhere",  Science, 277, 18 July 1997).

LMC rycker närmare!

Det korrekta(ste)  avståndet till Stora Magellanska molnet, LMC.  med max 2 procents felkälla är 162 983, 823 ljusår, några hundra ljusår närmare än tidigare mätningar.
Dagens pressmess från ESO finns här..

I en artikel i denna dags utgåva av Nature, presenteras resultat och teknik bakom uppmätningen (förmörkelsevariabler).

Av bara farten har även Hubble-konstanten putsats till i kanterna.

Celsius sf – ett PS

Apropå tidigare W-bloggsinslag (nr 9 2013, nr 14 2013) om Anders Celsius och hans tidiga sf-tankar så har det kommit ett artigt mail från Ahrvid Engholm (t v), sf-författaren, som påpekar att hans Anders Celsius-studium ynglat av sig:

Ett bidrag på engelska, sajten EUROPA SF, finns t ex här.

– Lite oväntat var att den ganska stora amerikanska siten I09 hakade på. Men jag tror man virrar bort sig rejält när man påstår att Celsius skulle ha sagt något om nordpolens istäcke. Sådant visste man praktiskt taget inget alls om på hans tid.

– Däremot fanns en debatt – och det kan man läsa om i just boken Gyllene äppen! – om varför havet verkade sjunka. Man visste inte om istider och landhöjning, men det fanns teorier om att havsvatten långsamt sipprade ned till underjorden.

Om jag förstår Ahrvid rätt återstår det en hel del spännande saker att gräva fram när det gäller Anders Celsius och hans tidiga sf-tänk. Det finns en del mystifikationer i hans originalmanus.

Supernova-aha!

Typ Ia-supernovorna kan bäst förklaras som direkta frontalkrockar mellan vita dvärgar i trippla stjärnsystem, argumenterar en nyskriven rapport.

Bland dem som varit med och diskuterat teorin på Princeton-institutet, visar rapporten, hör en viss Freeman Dyson, 90. Inget dåligt bollplank!

Annorlunda posters!

I samband med  en indisk vetenskapsdag, har Lars Olefeldt fyndat en del trevliga och kluriga posters. Här är två goda exempel:

Och så denna:

Lämna ett svar