Hoppa till innehåll

Nr 33 2013

Klart med  planetarium/astro-amfiteater till Malmö

Göran Larsson, museichefen i Malmö, berättade för mig på en Rotarylunch i fredags att det nu är klart med  ett planetarium i Teknikens och Sjöfartens hus (gamla "Tekniska museet", där ASTB brukar hålla till). Principen blir den samma som för det datorstyrda, böjda  bioduksliknande planetariet (kallat "astroamfi" på norsk) som finns i Oslo, i Norsk Teknisk Museum där – invigt förresten 2010 av Christer Fuglesang.

► Planetariet/astroamfiteatern i Malmö blir en viktig ingrediens, förstår jag, i Science Center Malmö (SCM), som blir en unik mötesplats med både levande djur, föremål och installationer. Kunskap – även ur ett historiskt perspektiv – och aktuell information om miljö, klimat och hållbar utveckling ska förmedlas på ett attraktivt och nyskapande sätt.

► Planetariet byggs som del 2 till specialutställningen "Himmel och jord", som öppnar upp kommande  söndag 17 mars (se nedan).
► Malmö Museer har, intressant nog,
  tillsammans med Miljöförvaltningen fått medel ur EU:s regionala utvecklingsfond till utvecklandet av detta Science Center.
► Satsningen ska tematiskt knyta samman befintliga och nya utställningar, skapa kopplingar ut i stadsrummet samt öka samarbetet med bland annat näringsliv och högskola.
I vår lanseras en blogg för partners och intresserade där man kan följa utvecklingen av projektet.
Utställningar och aktiviteter som bland annat ingår:

* Himmel och jord – ny basutställning om Tycho Brahe, inklusive ett planetarium. Öppnar 2013 (Teknikens och Sjöfartens hus).
* Din Natur – ny basutställning om synen på människan och naturen. Öppnar 2014 (Slottsholmen).
* Tidernas stad – basutställning om Malmös historia och framtid (Teknikens och Sjöfartens hus).
* Muskler och motorer – basutställning om muskel- och motorkraft (Teknikens och Sjöfartens hus).
* Framtidens fordon – ny utställning om fordon och transporter. Öppnade 30 september 2012 (Teknikens och Sjöfartens hus).
* Kunskapstivolit – ett experimentarium. Nyöppnade till jul 2012 (Teknikens och Sjöfartens hus).
* Smart – basutställning som visar exempel på innovationer och genombrott som gjorts i Skåne de senaste 200 åren (Teknikens och Sjöfartens hus).
* Promenadstaden – staden som utställning, leder ut i stadsrummet.
Nya pedagogiska koncept utarbetas och löper som en röd tråd genom satsningen.

Söndag 17 mars är det alltså premiär "Himmel och jord"-utställningen. Så här presenteras satsningen på Malmö museers hemsida:
"Möt renässansmannen Tycho Brahe, världens mest berömda skåning. Varför blev han så berömd? Vad var det han såg däruppe på stjärnhimlen som var så revolutionerande för hans samtid? Hans omsorgsfulla studier och exakta instrument gjorde det möjligt för honom att se det ingen annan observerade.


Utställningens andra huvudperson är frihetstidens Mårten Triewald. Inte alls lika känd, men en spännande person med ett stort intresse för att förstå natur och teknik. Triewald introducerade ångmaskinen i svenska gruvor och hans unika samling instrument finns numera deponerad på Malmö Museer, och är en av museets verkliga skatter."

Tycho-dokumentären måndag kväll – en sista påminnelse

Glöm inte SVT2:s "Vetenskapens värld", måndag kväll 11 mars (start kl 20.00) och dokumentären från gravöppningen i Prag 2010.

Kometen Pan-STARRS synas i Landskrona och avlyssnas på Onsala

Stort tack till Bengt Rosengren som  hittat kartor över var kometen C/2011 L4 Pan-Starrs befinner sig vid tidpunkter då vi skulle kunna ha en chans att observera den. Det är södra halvklotet som har haft de bästa utsikterna, men vi har en liten chans också.

– Jag har kombinerat kartorna med programmet Stellarium för Landskronas horisont – all seriös astronomis självklara hemort, påpekar Bengt R.

– Det är mycket små marginaler. Ett antal körningar visar att tisdagen  26 mars klockan 19:50 är den optimala tiden för observation. Då är himlen hyfsat mörk och kometen står cirka 11 grader över horisonten i västnordväst.

– Men så är det ju det här med vädret…

Bengts bägge kartor (klicka på dem) tål att studeras INNAN vi drar ut för att inspektera den kommande grannlåten.

Kometens väg in i Andromedas stjärnbild lovar resultera i ett spännande "möte" med M31.

– På Onsala rymdobservatorium har vi också drabbats av kometfeber och kommer att observera C/2011 L4 PanSTARRS med vårt 20-metersteleskop, tipsar Robert Cumming.

Om det står det mer på denna sida.

– Första molekylen som vi kommer kika efter är HCN, även känd som vätecyanid och blåsyra.

BILDEXTRA

Apropå ovanstående… i detta unika nästan dagsfärska (5.3) foto syns två kometer, överst Comet C/2012 F6 (Lemmon), underst Comet C/2011 L4 (PanSTARRS. 

Den klickbara bilden togs över Atacama-öknen i Chile, där ESO ju har sina bamseobservatorier. Föga oväntat var bilden APOD ("Astronomy Picture of the Day") härom dan och den fotades av ESO:s Yuri Beletsky

Hårda bud i "Krabban"

Krabbnebulosan, M1, fortsätter att sprätta ut en myckenhet gammastrålning, noteras på Astronomers Telegram.

Orion inom ram

Orion har fascinerat flera bildkonstnärer. Oluf Höst, Bornholmskonstnären, t ex.

Här är Sven Jonssons bidrag, surrealisten Jonsson ingick i den så kallade Halmstadgruppen och levde åren 1902-1981.

Verkets titel: "Nattligt tema".

Morgonstjärnan från Saturnus horisont

Om du blåser upp denna nysläppta Cassini-bild rejält genom att KLICKA på  den, upptäcker du en liten vit punkt ungefär där V:et bildas snett uppe t h vid den ljusa G-ringen. Det är Venus!

Det blåaktiga stråket är Saturnus E-ring, genom vilken syns en stjärna.

Annorlunda löneförmån…

W-bloggsvännen Lars Olefeldt har hittat denna bild på nätet och undrar om det stämmer. Jag har hört nått liknande, kanske är det en myt. Men Bohr var en högst vanlig människa som säkert kunde halsa en god bajer vid behov. Laster hade han. Piprökning, t ex,

Lämna ett svar