Hoppa till innehåll

Nr 35 2013

Laddat helgnummer av W-bloggen med det mesta av det bästa:

Pan-Starrs syntes över Gunnesbo

Sedan Eva Dagnegård och Peter Linde tagit sin kvällspromenad i fredags kväll och Eva som första (?) skåning dokumenterat PanSTARRS-kometen, blev det fart på medierna. Sydnytt var först ut med att visa hennes kometbild redan kl 21.44 fredagkvällen 15.3, sen följde Sydsvenskans webb upp och i lördagens papperstidningar har bl a Kvällsposten på sid 12 den andra snygga bilden.

KLICKA upp bilderna, de tål det.

Grattis till Eva, Eva som ofta hjälper oss "bakom kulisserna" med webbdesign och mycket annat handfast. Nu även konkret med astrobilder!

Se även www.tbobs.se

Danska kronprinsparet besökte ESO

Jag vet inte var de vanligaste rojalistrjournalisterna höll hus, men de missade mycket nogsamt danske kronprinsen Frederik och hans hustru, kronprinsessan  Marys besök på ESO:s Paranal-observatorierium i Chile härom dan – gajdade av Tim de Zeeuw, ESO:s generaldirektör.

Christian Vestergaard hittade nyheten på ESO:s sajt, som bland annat omtalade att kronprinsparet fick en ABC-kurs i ESO-astronomi och från höjderna fick se en klassisk solnedgång. "Vi är stolta över att delta i detta projekt", sa Frederik – utan darr på rösten.

Sen ESO:s start 1967 har Danmark varit med i leken, och även i projektet E-ELT bidrar våra danska vänner.

När åker det svenska kungaparet, kronprinsessan, "Madde" och övriga medlemmar av den svenska kungastaten till Chile?

Tychos "himmelsglob" tronar på Tivoli

Mer Danmark: Tack till gamle KvP-kollegan Christer Borg, som noga följer skeendet i Dronningens By. Inte minst vad som händer på Tivoli, där det nu ska invigas ett "muntert hörn" ("Det muntre Hjørne") med en kopia av Tycho Brahes himmelsglob på toppen.

Från ovan ser anläggningen ut så här:

Denna himmelsglob har knappast nånting med  verklighetens Tycho-glob att göra, som ju var en stjärnglob, inte en jordglob. Den brann upp under en svår eldsvåda i Köpenhamn. Men det är positivt att även Tivoli håller namnet Tycho Brahe vid liv.

Unik ISS-kvart

Ett kvartssamtal på hög höjd, alltså rån Internationella rymdstationens horisont, ges i denna kortfilm som upphittats på nätet av Lars Olefeldt – vem annars?

Tredje närmaste stjärnan hittad!

Inte sen 1916 (Proxima Centauri) har ett så här solnära stjärnsystem upptäckts, rapporterar Arne Lindengard: På 6,5 ljusårs avstånd ligger WISE J104915.57-531906.

Från början trodde astronomerna vid Penn State University att det handlade om ett enda stjärnobjekt, men Gemini-bamsen avslöjade dess binära struktur.

"Allt om Rymden" recenseras:

En fin och trevlig tidning!

Ordet till W-bloggens försterecensent, vår astropedagog Peter Hemborg:

När jag såg information om att det skulle ges ut en hel tidning om rymdenjublade jag inom mig. Äntligen skulle vi i Sverige få en egen tidskrift om astronomi, någonting likt Sky & Telescop! Samma dag, som jag mottog informationen, skyndade jag till en av de affärer som sålde tidskriften. Man kan, förresten, på tidskriftens hemsida, se  p r e c i s  i vilken affär i just  d i t t  samhälle, som man kan köpa publikationen.

Tidningen är ganska stor till formatet, och rikt illustrerad med många vackra och informativa fotografier och animeringar. Innehållet består av aktuella ämnen, som planeten Mars, exoplaneter samt en arikel som handlar om "Space race 2013". I tidningen finns också en svensk vinkel med, genom en översikt av vad Sverige bidrar med på olika uppdrag i rymden, och en intervju med Renata Chlumska, som köpt en resa med Virgin Galactics rymdturer.
På slutet finns också en avdelning som handlar om hur man bli amatörastronom samt plats för läsarna att publicera sina bästa astrofoton.

Sammanfattningsvis kan jag bara gratulera oss astronomiintresserade i Sverige till en fin och trevlig tidning om allas vår stora passion – astronomi!

Peter Hemborg, astropedagog ASTB-TBO

ALMA följer stellär babyboom – och hittar vatten…

Vatten, H20, har hittats långt ut i galaxvärlden av det inte ännu helt färdigställda instrumentet ALMA, berättar ännu ett pressmess från ESO. Gravitationslinser, tidiga stellära babyboomar i universum och mycket annat står på ALMA-komplexets dagordning, men så får man av bara farten också in annat intressant i observationerna av tidiga galaxer.

Som vatten… och koloxid… och…

Rymdkonst i påsk på TBO!

Välkomna till vernissagekvällen 28 mars, kl 18-20, då vi bjuder på lite snacks och vått och utställaren, vår ASTB-medlem Fahad Sulehria presenterar sin konst och hur han gör sina märkliga, oerhört suggesstiva space art-bilder med dess bas i astronomisk verklighet.

Lämna ett svar