Hoppa till innehåll

Nr 38 2013

Först solutbrott, sen – norrsken!

Förra söndagens solutbrott orsakade två dagar senare magnifika norrsken, och nu har mäster-astrofotografen Göran Strand sammanställt en vidunderligt vacker Youtube-film på tre minuter om skådespelet ovan Östersund.

Bakom filmen ligger ett par-tre tusen stillbilder och fem dagars bearbetande av ca 40Gb med data

– Det som är bra med produktionen av timelapse är att man kan ligga på marken och njuta av skådespelet under tiden som kameran jobbar, det gillar jag, säger Göran.
 
Göran kan redan glädja sig över bortåt 20 000 Youtube-träffar
 

Voyager 1 vid gränsen

Tungviktarna inom American Geophysical Union och  NASA har lite olika uppfattningar om Voyager 1 verkligen har lämnat solsystemet eller  inte, berättar Lars Olefeldt som läst veckotidningen Times webb.

NASA hävdar att sonden, som varit på väg ut i världsryden i 35 år, fortfarande får sägas tillhöra solsystemet men att den närmar sig gränstrakterna för varje dag.

Kometer nu…

I går kväll var vi ett gäng proffs- och amatörastronomer som från Peter Lindes Gunnesbo spanade in Pan-STARRS-kometen efter solnedgången.

Kometen såg riktigt frisk och fin ut i fältkikare, med en snygg svans riktad bort från solen nästan rakt upp på himlavalvet.

Kometvittnena var författaren, docenten Peter Linde, pensionerade astronomidocenterna Björn Stenholm och Ingemar Lundström, Malmö museums eminente Tycho Brahe-förevisare Claes Bergenddorf och en avdankad kultur- och sportredaktör.

Efter kometshowen intogs gubbröra ,signerad Eva Dagnegård – och en hel del annat. En fiiin kometkväll!

… och kometer då (= Rune Fogelquists favoritkometer 4)

– Här kommer ett par bilder på Hyakutakes komet, som visade sig vara relativt  lätt framgrävda, berättar Rune Fogelquist, vår nestor i kometfotograferandets svenska nutidshistoria.

Kag har ju bett Rune att rota fram sina bästa kometbilder genom åren.

– Båda bilderna togs samtidigt – de var monterade på min gamla 15 cm:s reflektor, som med sitt drivverk fick arbeta som ledteleskop. Båda exponerades i 20 minuter på T Max.

– Den ena bilden, den som visar kometen i störst skala, togs med min 15/60 cm kamera, den andra med en 50 mm:s lins
– Jag hade monterat min Canon på den större kameran som alltså var monterad på  teleskopet. Datot var 23 – 24 mars  1996, alltså över midnatt.

Runes översiktsbild:

Och Runes närbild:

Kometen kallas i katalogerna i dag för C/1996 B2 (Hyakutake) och anses ha en periodicitet, enligt NASA, på 109 000 år.

I dag befinner sig kometen drygt 36 AU från solen.1 AU = avståndet jorden-solen.

Oskar Klein-forskare jagar supernovor från Mt Palomar

Tack (som vanligt) till Christian Vestergaard som tipsar om att forskarna på Oskar Klein-centrat i Stockholm är med i spelet kring IPTF (intermediate Palomar Transient Factory). Med hjälp av en fjärrstyrd 1,2-meters reflektor i Californien ska stockholmarna jaga supernovor under två år, är det tänkt. Målet är att upptäcka supernovorna så tidigt som möjligt, kanske bara ett par timmar efter smällarna.

Den tidigare versionen, kallad Palomar Transient Factory, upptäckte 2000 supernovor, och 2015 är det meningen att Zwicky Transient Facility ska dra igång. Förhoppningsvis får Oskar Klein-astronomerna vara med där också!

Så kul att Fritz Zwicky, Knut Lundmarks vän, ihågkoms på detta vis. Han var en gigant, en banbrytare på flera områden (neutronstjärnor, supernovor m m) och – säkert – en extremt besvärlig herre att ha att göra med. Walter Baade hävdade ju att Zwicky rentav försökte mörda honom.

Tre kvasarer i ett och samma system

Ett lag astronomer har hittat ett trippelt kvasarsystem, kallat QQQ J1519+0627.

Observationewrna har skett från ESO i Chile och Calar Alto Observatory i Spanien.

Avståndet bedöms till 9 miljarder ljusår.

Bekämpa gravitationen!

Jag tror att de flesta som läser W-bloggen vet att jag är ganska flygfascinerad. Förra helgen var vi t ex nästan 400 pers som tack vare operasångaren och cineasten Sebastian Rosacker – gratis! – fick se den gamla roliga 70-mm:s storformatsfilmen "Dessa fantastiska män i sina flygande maskiner" på Royal-biografen i Malmö.

Sebastian var påpassligt nog klädd i klassisk flygarhjälm.

I veckan dök även denna bild på en riktig flygnörd upp:

Alla sätt att bekämpa gravitationen är bra utom de direkt dåliga.

Lämna ett svar