Hoppa till innehåll

Nr 39 2013

Konstrundan gör nedslag i påsk på TBO:

UNIK RYMDKONST PÅ VÄGGARNA!

Välkomna till Tycho Brahe-sällskapets påskutställning på temat "rymdkonst".

Denna gång gästas observatoriet i Oxie av välkände rymdkonstnären och ASTB-medlemmen Fahad Sulehria, som är en erkänd auktoritet inom begreppet  "space art" och som har illustrerat både för tidskrifter och vetenskapliga institutioner, bl a  NASA, Goddard Space Center for Astrobiology, The Smithsonian Institution, tyska tidskriften Bild der Wissenschaft m fl avisor.

Fahads intresse för kosmos började med att han som 10-åring för första gången skulle se på månen i en kikare. Mot alla odds fick han samtidigt se ett stjärnfall i silhuett över månskivan…

– Det blev början till ett livslångt intresse för rymden, säger han själv.

I observatoriets stora sal visar Fahad över påsken ett 10-tal av sina mest färgstarka och fantasiväckande bilder.

Vernissage är nu på torsdag kväll kl 18-20, och därefter håller observatoriet öppet varje dag över påsken kl 13-16. Under vernissagen kommer konstnären själv att visa sina verk, både via bildspel och i verkligheten. Chips, vatten, läsk, lådvin på menyn!

På långfredag kl 14.00 håller Fahad ett med spänning emotsett föredrag om hur det går till att skapa bilderna med digitala hjälpmedel. Även på lördagen är Fahad på plats.

Många ögon

I december 2012 hade IAU, yrkesastronomernas egen international, 10 886 medlemmar.

TS-Dagen 19 april

Det finns  faktiskt en liten, förhoppningsvis ekonomiskt bärande, nisch för astronomifokuserande företag i Sverige. Ett sådant företag heter TeleskopService Norden AB, TS, som ligger i Sätila, Västergötland, och som 19 april samlar sig till en begivenhet kallad  "TS-Dagen" med bussutflykt till Göteborg. Där väntar besök på RUAG Space som sysslar med datorsystem, antenner och mikrovågselektronik till satelliter och adaptrar och separationssystem till bärraketer.

Alla fakta om TeleskopService och dagen med Jonas Grinde på deras hemsida!

Runes favoritkometer 5:

Komet West var något alldeles  extra!

1975-76 var komet West på gång, och naturligtvis jagades den av Rune Fogelquist. Här är Runes egen berättelse:

– Bilden av Wests komet har en särskild liten historia. I syfte att  fotografera  kometen for jag ut till observatoriet – då i Bälinge utanför  Uppsala –  i mycket tidiga morgonväckten och fick efter en stund sällskap av  min medarbetare Bernth Malm.

– Vi fann att det var omöjligt att komma åt  kometen från något av våra i kupoler uppställda instrument, men jag hade min Hasselbladsliknande Zensa Bronica, med normaloptik,  med mig. Jag  placerade den i ett vägdike som hade korrekt lutning för att kameran skulle  vara riktad mot kometen  sen jag vridit in den åt rätt håll.

– Därefter tog  jag en serie bilder  – alltså med stillastående kamera – och den jag visar här exponerades i 20 sekunder på Kodak Tri X.

– Datot var den 6 mars 1976 c:a  klockan 5 på morgonen.  Det syns på bilden att kameran inte kunnat vridas i  takt med stjärnhimlen: Både komethuvudet och stjärnorna är utdragna till korta streck. Man ser också på växtligheten i silhuett att kameran  fotograferade från ett vägdike. Men bilden som sådan försämras inte av
växtligheten!

Kortfakta om kometen:

► För upptäckten svarade den danske ESO-astronomen Richard M West 10 augusti 1975.

► Perihelium 25 februari 1976.

► Kometen blev så ljusstark som -3m och var därmed en av 1900-talets ljusaste.

► Banexcentriciteten 0.99997.

Perioden (om någon!) anses ligga nånstans mellan 250 000 och 500 000 år.

Märkligt monster

Lite ruggigt är det med den 10-armade  jättebläckfisken, som kan väga 900 kg och vars armar kan bli 13 meter långa. Jag tycker djuret påminner om en alien, men förmodligen är jag ute och turnerar och jättebläckfisken helt fredlig visavi oss tvåbenta.

Det märkliga är, berättar en notis hos Royal Society, att djuret inte visar några genetiska variationer, oavsett var det rör sig och hittas i världen. Vad betyder det?

Peters bok släpps 4 april

4 april är det formellt boksläpp för Peter Lindes nya bok Jakten på liv i universum, hos förlaget Historiska Media/Karavan  i Lund.

Men boken finns redan här och var hos alerta bokhandlare, och våra tongivande etermedier planerar för intervjuer med vår författande ordförande. Återkommer!

Starkt i téet!

Får det vara lite starkt, t ex lite alkoholrikt kometstoft till teet? Tack till vår astrototograf  Göran Strand, som sammanställde bilden härom kvällen – kometen är förstås Pan-STARRS.

Göran inväntar en påtår i höst när kometen ISON är på gång in.

För övrigt har astronomer för flera år sen identifierat etylenglykol i kometer, så visst  finns det alkohol där ute – men  det är absolut inget att rekommendera ens i te. Etylenglykol förstör njurarna.

Lämna ett svar