Hoppa till innehåll

Nr 41 2013

Kometfrossan 2013:

Onsala jagade – förgäves – PanSTARR-molekyler

Det har varit mycket kometer senaste tiden i W-bloggen, och i dag gör vi status och summerar vi läget vad gäller kometen L4 PanSTARRS.

Först ordet till Eva Wirström, astrokemiskt inriktad forskare (NASA i cv:n bl a) på Onsala rymdobservatorium som rapporterar om idoga försök att fånga molekyler i kometen:
– Vi observerade L4 PanStarrs med vårt 20:meters-teleskop under tre dagar för ett par veckor sedan, 12-14 mars. Vi lyckades inte detektera strålning från några molekyler denna gången.

– Provade HCN – vätecyanid, CH3OH – metanol, och SiO – silikonoxid, men det visade sig inte vara så konstigt. Observationer i både radio och IR över hela världen verkar vara samstämmiga: L4 PanStarrs är en väldigt gasfattig komet, men koman innehåller mycket stoft, vilket gör att den syns så bra.

– Man kan väl säga att kometen snarare är en grusboll ihopklistrad med is, än den smutsiga snöboll som man brukar likna kometer vid.
– Vatten och dess sönderfallsprodukt OH har observerats vid andra teleskop, samt någon enstaka annan molekyl, men annars har L4 PanStarrs alltså visat sig vara tråkig för oss astrokemi-intresserade.

– Å andra sidan har kometen C/2012 F6 (Lemmon), som ännu bara syns från södra halvklotet, visat sig innehålla mer intressant gas än man hade förutspått. Eventuellt kommer vi att observera den från Nordstan under Vetenskapsfestivalen i Göteborg!

Tack Eva för denna rapport!

Kolla gärna Evas forskarrapporterande här. En av utmaningarna för en astrokemist, om jag fattat det rätt, är att försöka hitta kopplingen mellan innehållet i det interstellära stoftet med det stoft som ger sig till känna i vårt eget solsystem, t ex i kometerna.

Kometen har desto flitigare kunnat fångas av våra egna astrofotografer här nere, men det har inte heller varit lätt. Kometen står lågt, väder och vind., Jon Saalbach, t ex,  tog härom kvällen denna stämningsfulla bild från sitt hem i städernas stad, alltså Malmö:

Jon försökte få med Öresundsbron och dess pyloner, men det gick inte.

Och ute på TBO fixade och donade Peter Linde igår kväll (27.3)  med vårt fjärrstyrda teleskop. Till sist fångades lågt i väster i molnbankarna in denna närbild av Pan-STARRS:

Avslutningsvis, så presenterar W-bloggen STOLT Rune Fogelquists mest betydande kometbild i nästa utgåva. Så: Stay tune!

Succéfylld rymdkonst-vernissage

Kvällens (28.3)  vernissage på TBO, Tycho Brahe-observatoriet,  blev en lysande föreställning, framför allt för att vår utställande space art-konstnär Fahad Suhrelia gav en fantastiskt inspirerande bildspelspresentation av sina konstverk med soft rymdmusik i bakgrunden. Förtrollande! Fullt hus och god stämning, många medlemmar var på plats och en och annan "utsocknes" som vi tog särskilt väl hand om.

In i det sista jobbade Kjell Westman, Hans Kronkvist och Jon Saalbach med spotlighternas IKEA-inköpta dimmöjlighter, och Kjell lyckades med "konstverket" att skada ena fingret så att blodflöde uppstod. Nu väntar vi bara på en Lex Maria-anmälan!

Rapport följer på ASTB- och TBOsajterna.

Ny supernova-typ

Dags för läroboksförfattarna att korrigera och komplettera, för Type Iax, så kallas den nya klassen av minisupernovor som bl a Aarhus-forskare varit med om att fiska upp i det kosmiska havet. De motsvarar en sorts "1-öressmällare" i de supernovaexploderande vita dvärgarnas  rike.

25 ex av minstingarna har hittills hittats, men med sökprogrammet LSST ("Large Synoptic Survey Telescope") förväntar sig expertisen få tag i åtminstone 10 000 av dem.  

Grattis till Elisabeth Werner!

Ännu mer med Göteborgsvinkel: Så kul att våra unga vänner inom astronomin, vår vetenskaps framtid, visar framfötterna. Från en vanligtvis välunderrättad källa, i detta fall kompisen Christian Vestergaard, inlöpte under aftonen  ett telegram med uppgiften att Elisabeth Werner, ordförande i Hvidtfeltska Astronomiska Sällskap, erhållit ett stipendium: Hon får åka till prestigefyllda institutionen MIT alias Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston i  sex veckor och där får hon delta i forskarskolan RSI, Research Science Institute.

– Detta för att hon imponerade på juryn i årets upplaga av "Utställningen Unga Forskare" med sitt projekt om CME:er, koronamassutbrott,  på solen, berättar CV.

Motiveringen löd nästan nobelskt: "För imponerande områdeskunskaper kombinerade med brinnande intresse för studier av solen. Uppvisar redan en stor självständighet och mogenhet inom sitt forskningsområde."

Här nere i provinsen Skaune grattar vi grånade gubbs och  gumms Elisabeth, som ju gästade oss på TBO tillsammans med göteborgarna i fjor. 

Och så kul också för Elisabeths kompisar i Astronomisk ungdom. Tala om flygande start!

Påpekas bör att även Andreas Persson och Måns Holmberg, Leksands Gymnasium, prisats för sina studier i
stjärnspektroskopi; Juryn gillade att killarna ytterst pedagogiskt visade att det går att göra astronomi på stjärnor med enkla resurser. Projektet går hela vägen från idé, ritningar, konstruktion till att ta data, analysera dessa och göra astronomiskt relevanta tolkningar.

Andreas och Måns får delta i den stora Intel-tävlingen (International Science and Engineering Fair) i Phoenix, Arizona, i maj, varefter de får utforska USA med ordföranden i Astronomisk ungdom, Mikael Ingemyr, som guide i en veckas tid.

Fel!

Tack till Lars Olefeldt, som tipsar om en sajt med snuttar från Morgan Freemans astronomiserie i tv.

Det är bara ett fel i Youtubesnutten: Freeman, denne fantastiske, i alla roller trovärdige skådis, påstår att den närmaste stjärnan "is about 25 trillions of miles away".

Förlåt, men den närmaste stjärnan är solen på bara " 93 millions of miles".

Rätt ska vara rätt i tv-studion!

Fisk i Europas oceandjup?

I Time hittade Carl Olof Börjeson en artikel om Jupitermånen Europa och dess saltrika hav, vilket fick artikelförfattaren att fråga sig: Vi vet inte om det finns fisk där, men vi vet heller inte om det INTE finns fisk…

Mike Brown, planetforskaren på Caltech, hoppas att Europa ska besökas av en rymdsond, som tar upp en skopa vatten. Det räcker för att bevisa närvaron av intressanta organiska fenomen ellerdess frånvaro.

Påskkärringar ska inte köra berusade!

Tack för alla roliga påskkort som kommit till W-bloggen. Speciellt tack till min gamle chefredaktör på Kvällsposten Ulf Mörling, som sände oss denna hälsning,

Nu när det ska bli förbjudet att sms:a samtidigt som man kör bil (det bör även förbjudas att titta i teleskop under bilkörning!), så talar bildens budskap för sig självt.

Lämna ett svar