Hoppa till innehåll

Nr 42 2013

Runes favoritkometer (7):

Arend-Roland blev historisk

Kometen Arend-Roland. upptäckt sent 1956 av Sylvain Arend och Georges Roland,  blev historisk av flera skäl. ETT av skälen var att Rune Fogelquist fångade kometens antisvans. Troligen var han allra först i världen att dokumentera detta överraskande fenomen,

Rune fotograferade kometen 22, 24 och 27 april 1957 (bara 56 år sen…), och på utställningen som Rune genomförde 1992 för att fira sitt observatoriums 50-årsjubileum påpekades i bildtexten att han använde  "… dubbelanstigmaten  [25mm:s öppning, 12 cm:s brännvidd] på Ilford HP3, exponeringstider 60, 45 resp. 90 minuter … Förstoring från negativen 4 ggr".

– Den sista uppgiften gäller förstås pappersförstoringarna. Hur det blir på datorskärmen är ju en annan sak, säger Rune i dag.

När vi för tre år sen startade upp Cassiopeia/W-bloggen, bad jag Rune bidra till den allra första bloggen med  en klassisk Arend-Roland-bild, vilket Rune bussigt nog gjorde. Då påpekade Rune följande:

* Om han var först med att se antisvanen, kan det ha berott på att hans lilla observatorium faktiskt var ett av världens nordligaste.
– Jag hade noterat ett mystiskt svagt sken i teleskopet jag ledde kameran med och jag tänkte att det kunde vara fråga om någon svag reflex i okularet som förstås hade ett belyst hårkors.

– Av nyfikenhet framkallade jag plåten – ja, det var en glasplåt – på natten strax efter jag var färdig med fotograferandet, och då såg jag att kometen faktiskt hade en extra svans – den syntes mycket tydligt på negativet (exponeringen hade varat c:a en timme). 

– Jag kontaktade på morgonen Åke Wallenquist på Uppsalaobservatoriet, för att kolla min bild med hans – jag visste att han också hade fotograferat. Men på hans plåtar fanns ingen extrasvans, eftersom hans exponeringar hade varit mycket kortare än mina.

– Nu telegraferade jag in en rapport
till Internationella Astronomiska Unionens nyhetstjänst, och i mitt telegram införde jag termen ”antitail”.  Den accepterades och användes av nyhetstjänsten och har sen använts i tidskrifter och böcker.

Rent vetenskapligt kom Runes bilder att ligga till grund för en rapport, som dåvarande Uppsala-astronomen Gunnar Larsson-Leander – vår tidigare ASTB-ordförande! – lät publicera i Arkiv för astronomi 1959. Rapporten bar titeln "Physical observations of Comet Arend-Roland (1956 h)", så Rune har skrivit in sig i kometologins nobla historik.

Hårdfakta om Arend-Roland:
* Perihelion    0.31604 AU
* Semi-major axis    45,000 AU
* Eccentricity    1.00024

Och ett PS.

På sidan 101 i  Carl Sagans trevliga bok Cosmos (pocketupplagan) berättar denne om hur han som ung student en natt 1957 hade vakten på Yerkes-observatoriet.

Plötsligt ringde telefonen och en mansröst undrade vad det var för diffust objekt han såg på himlavalvet. Sagan sa  att det med största sannolikhet var en komet, Arend-Roland.

– Wash´a comet?, frågade mannen.

– A comet is a snowball one mile across, svarade Sagan.

Lång paus. Mannen i telefonen:

– Lemme talk to a REAL astronomer!!!

Vice ordförande Anders i farten

Lördagen 6 april kl 18:00 kommer Hemvärnets musikkår Eslöv att ge konsert i Johanneskyrkan i Malmö, med ASTB-vicen Anders Nyholm som presentatör.

Ytterligare info på http://www.hvmkeslov.se/

Eftersom temat är "Resa runt Öresund" sätter vi en slant på att Anders kommer att nämna Tycho Brahe på  Ven.

Svensk, skånsk och dansk musik "typ" Jeernbanedampgalop, Romans ur Pastoralsviten m m på notställen, .

ISON blir repris på komet West?

Jag bad härom dan Björn Stenholm skicka över sin strålande bild av kometen West 1975. Blir det nått sånt vi får se i höst/vinter när kometen ISON dyker upp hos oss?

KLICKA på bilden!!!

Apropå påsken…

… undrar Lars Olefeldt:

– Heter det skärtorsdagen för att det nästan är en röd dag?

Verkligt STORA kometer

Några av de historiskt mest imponerande kometerna dök upp i slutet av 1600-talet. 1680 sågs denna komet braka in i zodiaken – det är Christian Vestergaard som hittat praktbilden av Fontanelle:

"Malmö Fandom" finns nu på kartan

Malmös litterära vänner av science fiction, fantasy och skräck har helt nyligen bildat en egen förening, Malmö Fandom Hemsidan finns här:

www.malmofandom.se

Nyheten förmedlades av en medlem som besökte oss under påskutställningen på TBO.

Ung astronom upptäcker ung supernovarest

Det är alltid kul att läsa om unga astronomer, som bidrar till forskningen. Nu går unga Sydney-undergratestudenten Shyeh "Cleo"  Lois namn över världen, eftersom hon är andra namnet i en rapport om upptäckten av en ny supernovarest i Vintergatan.

SNR G306.3-0.9 anses vara 2500 år gammal och ligga på 8 kpc:s avstånd. Den klassas som en av Vintergatans 20 yngsta SNR.

Hela batteriet av Swift- och Chandrasonder och radioteleskop ligger bakom fastställandet.

Respektera naturen!

Från Gammel Dansk-vännen  Rolfen Sjöström kom detta dagsaktuella mess:

Lämna ett svar