Hoppa till innehåll

Nr 43 2013

Objektiv rapport från påskutställningen

Som bekant skryter inte vi skåningar, vi bara säger som det är.

Alltså: Ett antal hundra personer sökte sig till vår påskutställning med rymdkonst/spaceart signerad Fahad Sulehria, och succén var av den magnituden att dessa påskutställningar fortsättningsvis bara MÅSTE ingå i observatoriets breda utbud, Vi ser oss som Oxiebornas goda granne, men denna gång kom även många Malmöbor, folk från Ystad, Skurup… ja, till och med stockholmare tittade in om! En liten blänkare i Sydsvenskan lockade många till oss.

Extra roligt:

* Många barn i publiken. De fascinerades både av ruymdkonsten och det de fick se genom soltelskopen.

– Coolt!, som en ung tjej sa om solfläckarna – en absolut inte felaktig iakttagelse.

* Fahads bilder på väggarna talade för sig själva, men hans bildspel och suveräna musik till detta bildspel gjorde att det var tyst som i kyrkan. Folk satt och viskade under de tio minuterna. Det enda som hördes var när en från observatoriet hällde upp vin från resterna av vernissagekvällens vindunk.

* En del kändisar såg vi i trängseln, bl a keramikern Hanne Lundström som tog hela klanen till den annorlunda rymdutställningen. Även Yngve Lundell, skulptören, syntes på söndagen. Det är alltid lika roligt när Malmös mest populäre offentlige utsmyckare ("Optimistorkestern") dyker upp hos oss!

Hanne tog en rad bilder under dagarna. Här är ett litet svep:

 

 

TIPS:
Den som är intresserad av hur konstnärer närmar sig rymden som motiv, rekommenderas även utställningen med Olle Svanlund och hans konst på Galleri Svanlunda i Malmö, Adelgatan 9. Vernissage för "Retrospektivt" nu på lördag, 6 april, kl 12-16.

Det är tänkt att W-bloggens ansvarige ska säga några väl valda ord inledningsvis.

Olle Svanlund, som levde åren 1909-1994, fick redan som grabb ett litet teleskop, och han var hela livet fascinerad av kosmos.

G2-molnet fingranskas

Det mot Vintergatans svarta hål SgrA* instörtande så kallade G2-molnet, som förväntas genomgå ett kritisk möte i höst, observeras av fler och fler ögon och öron. En koll på Astronomer´s Telegram visar på två aktuella studier, bland annat denna.

Allt eftersom kommer det att avrapporteras nya observationer, och för intresserade finns här ytterligare en matig uppsamlingssajt hos wiki.

Star Trek pluggar för NASA

I maj är det världspremiär för den nya Star Trek-filmen, Star Trek into Darkness, och ett team kapitalstarka NASA-vänner har skramlat ihop pengar så att innan filmen visas i USA får publiken se en 30 sekunders trailer för NASA.

En längre version av reklamfilmen finns här och har uppsnappats av Lars Olefeldt.

Popast:s 1 aprilskämt

Jag gick på Robert Cummings 1 aprilskämt mellan 1 och 2 sekunder, tills jag läste om hans källa, en anonym (!!!) journalist, och jag har redan utlovat en dusör på hans huvud. "Bob" bör se sig om vääääldigt, vääääldigt noga på mörka nätter… fast ett kul skämt var det. Jag försökte tipsa ett par Malmöavisor om saken, men jag har inte sett något resultat. Humor är inte många nyhetsredaktioners bästa gren.

Maffig skinkpress

Apropå ovanstående notis: Man får vara försiktig dessa dagar så att man inte går på gamla 1 april-skämt, men detta tycks stämma – tack till Christian Vestergaard för nyheten:

En spansk lantbrukare har i mer än trettio år använt en tung järnmeteorit som skinkpress. 1980 hittade Faustino Asensio Lopez bumlingen, som nu identifierats som en äkta järnmeteorit och som ställs ut på gruvmuseet i Madrid. (Bilden från citerad hemsida.)

Dagsnoteringen på öppna marknaden för rymdstenar av den här kalibern ligger på 5,3 miljoner US-dollar, påstås det.

Var ligger Halley´s Street?

Carl-Olof Börjeson har kollat upp Londons stadskartor och upptäckt – till sin förvåning – att det inte ens finns en "Halley´s Street" i världsstan.

Astronomer saknas överhuvud taget i gatumyllret.

How come?

Onsala med på Vetenskapsfestivalen

Under kommande version av Vetenskapsfestivalen i Göteborg, kommer Onsala rymdobservatorium för några timmar att förlägga sitt kontrollrum till Nordstan, mitt i Götet. Därifrån kan intresserade fjärrstyra riktiga radioteleskop.
Besökare får under sakkunnig ledning själv styra teleskop, göra egna observationer och själv kontrollera radiovågorna som berättar om universum.
Var och när: Nordstan, bakom Turistbyrån, sön 28 april kl 11:00-16:00

Den här t-tröjan….

.. vill man ju ha å det snaraste! Hallå! Jag fyller år snart…

Lämna ett svar