Hoppa till innehåll

Nr 44 2013

Supernova sedd från Östra Svenstorp!

Grattis till Mikael Anderlund, som härom dan (= 1 april kl 23.30) dokumenterade superncvan SN 2013AM i M65, en galax på 35 miljoner ljusårs avstånd i stjärnbilden Leo/Lejonet.

– Bilden är tagen med ett CPC1100 SCT Celestron ALT/AZ montering hemma hos mig  i Östra Svenstorp Kameran är en Brightstar MAMMUT  LYUBA CCD colour IMAGER med fokal reducering kring f/3.

– En enkel bild med en  exponeringstid 40 sekunder och ingen bildbehandling, ingen flat, mörker
eller bias.

. Alltså en bild så nära verkligheten du kan komma, berättar Micke.


 

Supernovan upptäcktes av japanen M Sugano, Kakogawa, Hyogo-ken, 21 mars, är en Typ II-supernova, alltså en massiv stjärnkollaps, och bör, när Mikael fotograferade smällen, haft en visuell magnitud på runt 16m.

Dagens nya supernova-typ

Som ett PS till ovanstående kan ju berättas, att nu har vi begåvats med ytterligare en ny undertyp bland supernovorna:

SNe Ia-CSM, där CSM-tillägget betyder "circumstellar medium". Detta omkringliggande medium, med vilket supernovorna växelverkar, består huvudsakligen av väterikt stoft.

Den första systematiska jakten på dessa supernovor har resulterat i en liten katalog bestående av 16 fall, de flesta har flammat upp i vintergatsliknande galaxer eller i oregelbunda system som Stora Magellanska molnet.

Det finns uppenbarligen inget slut på den  "linnéanska förbannelsen", astronomernas behov av att klassificera, väga och placera himlakroppar i  rätt fack.

Utforskningen av Typ Ia-smällarna är viktig, eftersom de fungerar som avståndsindikatorer i ett alltmer accelererande och expansivt universum.

Sätoftaklass siktar högt

En trevlig artikel i Skånska Dagbladet berättar att klass 9 A på Sätoftaskolan, Höör,  står inför en rejäl utmaning: Att vara med  i den internationella tävlingen Top Class in Science.

Eftersom klassen har ett högt genomsnitt fick mentorn Jörgen Stenbeck ett mejl om att vara med i tävlingen där bara fyra skolor i landet deltar.

Top Class har sitt ursprung i brittiska Norfolk och Norwich Science Olympiad där tävlingen arrangeras årligen. Nu är tanken att tävlingen ska vidgas till övriga Europa.

För klass 9 A passade tävlingen perfekt eftersom Jörgen Stenbeck beskriver klassen som både tävlingsinriktad och sammansvetsad.

Behöver jag påpeka, att i klassen ingår mitt brorsbarnbarn Johanna Horn, som bl a skrivit om och presenterat det extremt massiva svarta hålet i NGC 1277 (se W-bloggen nr 18 2013).

Lyssna på Big Bang

Fråga mig inte hur det tekniskt varit möjligt, men den amerikanske fysikprofessorn John G Cramer. University of Washington,  har uppdaterat en tidigare ljudupptagning som låter oss höra Big Bang – ett suggestivt. åtta minuter långt hifi-ljud, uppfräschat med senaste Planck-upptäckten.

Det är klart att det är en simulering i den högre skolan, baserad på fenomenet med kompressionsvågor som pressade ihop urstoftet och orsakade nu, efter diverse manipulationer,  hörbara effekter.

Cramer påpekar att i "vanlig fall" finns det ju inget ljud i universum, men det fanns ett ljudbärande medium i det tidiga universum (runt 100 000 år efter BB) som var mycket tjockare än t ex jordens nuvarande atmosfär. Och det går att med diverse trix vaska fram ur etern!

Det sägs att Cramers hundar reagerar oerhört starkt vid de lägre frekvenserna.

Tack till Lars Olefeldt, som hittat slingan på nätet.

Cramer citeras säga att de ursprungliga ljudvågorna lämnade "fingeravtryck" i den kosmiska mikrovågsbakgrunden i form av temperaturaskillnader.

professorns egen hemsida finns båda ljudvarianterna med, både den ursprungliga från 2003 och den helt nya tio år senare.

NE på nätet:

"kompressionsvåg, eg. kompressions- och dilatationsvåg, elastisk våg som fortplantar sig i ett medium genom kompression och dilatation (volymändring) av mediets volymelement i fortplantningsriktningen"

Det blåser på Mars!

NASA har precis släppt några  animerade filmrutor, som visar hur vinden på Mars tar tag i den fallskärm med vilken MSL och Curiosity landade på vår röda grannplanet. Kul!

Ännu en önskepresent

Även denna t-hirt från Prag och dess astronomiska ur, tas tacksamt emot på kommande födelsedag.

Lämna ett svar