Hoppa till innehåll

Nr 45 2013

Hjälp oss lösa "Lundmarks-koden"!

I all sin korrekta klädkod och uppstramning är detta en av 1900-talets märkligaste astronombilder, som jag publicerat tidigare i och för sig, men som jag blivit mer och mer nyfiken på.

Alltså:

♦ Fotot togs på Astronomische Gesellschafts sista möte innan andra världskrigets utbrott, den 33:e generalförsamlingen. Året var 1939. Månaden augusti.  Platsen var Danzig/Gdansk, och med på mötet på andra sidan Östersjön var ett par lundaastronomer – Knut Lundmark, professorn, vår guru,med väska t h om Hans Ludendorff (bror till fältmarskalken),  men också Frida Palmér, hans protegé. Frida hade samarbetat med Margarethe Güssow, som står t v om Frida och som ser riktigt sur ut. Hon var nazianhängare och försvann i röran efetr kriget. Se tidigare W-bloggar.

♦ Bara några veckor efter bildens tagning utbröt där och då andra världskriget. Tyska marina enheter besköt den så kallade Westerplatte i Danzig, där polska trupper var förlagda. Sen bröt helvetet ut.

♦ Jag har gett mig den på att försöka identifiera så många astronomer som möjligt på bilden, men det klarar jag absolut inte av själv. Därför gick en förfrågan till våra idéhistoriska astronomientusiaster, och först på plan var Johan Kärnfält, vår idéhistoriker i  Göteborg, som identifierat ett antal namn.

♦ KLICKA på bilden så får du upp den i storformat och kan se bättre vad det handlar om.  Känner du igen någon av astronomerna som Johan inte identifierat?

► Tyvärr lever inte min tidigare astronomihistoriske vän i Tyskland, Hilmar W Duerbeck, men han var lika överraskad som jag själv när vi zoomade in i bilden och upptäckte alla astronomer med nazisternas partimärken på rockuppslagen.

► Kvinnorna på bilden var med  få undantag INTE astronomer utan fruar till astronomerna eller räknebiträden.

► Vem var mannen med hatten i bakgrunden?

► Den glade mannen med det vita skågget t v liknar Willem de Sitter, men denne dog ju redan 1934.

Koden måste lösas!

PS.

Johan sände över en artikel om Astronomische Gesellschafts historia i vilken ingår en bild där Knut Lundmark, som var styrelsemedlem i sällskapet, figurerar i mitten av 30-talet  mot en fond, som upptas av ett stort – hakkors.

Ingen skugga över Lundmark, han var helgjuten demokrat och han tog t ex avstånd från alla nazistiska anspråk på att göra Copernicus till "tysk".

ASTB-astrofotograferna varvar upp

Vår astrofotografer inom sällskapet är fantastiskt duktiga. Från Peter Larsson kom detta bidrag med galaxtrion i Leo/Lejonet plus supernovan SN2013am. Blås upp bilden genom att KLICKA på den!

Det är aldrig fel att gå in i Tycho Brahe-observatoriets Forum och följa Peters och andras astrofotografiska övningar. Där berättas också om det tekniska och optiska bakom dessa otroliga astrobilder.

Även Jon Saalbach har nyligen tagit en flott galaxbild, av den explosiva M82 – dokumenterad med hjälp av vårt nya fototeleskop på observatoriets Meade-reflektor. KLICKA!!!!!!

Glöm inte att både Peter och Jon har egna sidor på nätet.

Samtidigt har Mikael Anderlund med okonstlade medel, om man säger så, kommit åt Hästhuvudnebulosan.

Bolidanfall i väst

Ännu ett exempel på jordens sårbarhet förmedlas av sajten Norsk MeteorNettverk – den behandlar den ljusa boliden som sågs på onsdagsmorgonen.

 
– Jag såg tyvärr inte denna bolid. Däremot såg jag rökslingorna efter boliden runt tjugo i sex då jag stod och väntade in en stadsbuss i norra Uddevalla för att bege mig till mitt arbete, berättar Christian Vestergaard.

Var Copernicus i Sverige?

En vän med förflutet i scoutrörelsen berättar att när han i ungdomen låg på scoutläger på Lökholmen, utanför Sandhamn, berättades det om att Nicolaus Copernicus skulle ha haft en astronomisk utkikspost på ön. Detta måste i så fall ha varit under  första halvan av 1500-talet. Det låter otroligt med tanke på Gustav Vasa och den krackelerande katolska kyrkan, som ju Copernicus tjänade.

Omöjligt är det dock inte, men jag har aldrig tidigare hört talas om saken. Någon?

Trevligt boksläpp

Härom kvällen var det boksläpp på Peter Lindes bokförlag i Lund (Karavan) med  snacks och vin och öl… och ett förnämligt föredrag av författaren till boken Jakten på liv i universum.

Eva Jurlander. bibliotekarie på Astronomihuset i Lund, noterar samtidigt att astronomiska  institutionen fått en bokdonation i vilken ingår en bok av Desiderius Papp från 1931, i vilken denne diskuterar liv runt andra stjärnor. Ämnet är och har varit och kommer att förbli – hyperintressant.

Bok på gång av Kjell Rynefors

Göteborgaren, astronomen och science fiction-författaren Kjell Rynefors – bortgången 1986 i en eldsvåda – blir föremål för en postum sf-novellsamling på Bertil Falks förlag Zenzat. Bertil håller just nu på att sammanställa skriften tillsammans med  Kjells efterlevande hustru Ingrid Rynefors.

Boksläpp kanske redan i höst, senast i samband med en sf-träff nästa vår i Göteborg.

Kjell var med på den legendomsusade IUAA-kongressen i Malmö 1972, var flitig solobservatör, doktorerade och hade forskar- och författarrkarriären väl utstakad när hemmet brann ner.

Pollenkungen och ufot

Filmen om "Pollenkungen" i Ängelholm, Gösta Carlsson, som påstod sig ha sett en ufo-landning i Sibirienskogen 1947, börjar nu bli färdig, rapporterar Lars Olefeldt.

Helsingborgs Dagblad har nyligen haft en story.

Jag var på plats med  Lars Olefeldt i fjor, och visst är det en spännande upplevelse att se platsen som Pollenkungen lät dekorera med en staty av "tefatet". Men särskilt trovärdig är ju inte upplevelsen för det.

Olle Svanlund och rymden

Jag hade förmånen att idag (6.4) få inviga Olle Svanlund-utställningen på Galleri Svanlund i Malmö.

Olle, som kom från Svängsta i Blekinge och som levde 1909-1994, var ett av de stora konstnärsnamnen i landet och de sista åren ägnade han sig åt målerisk utforskning av världsalltet. Tre stora oljor med rymdmotiv hänger på utställningen kallad "Retrospektivt", och galleristen Gunnel Cavalli-Björkman har absolut inget emot om vi lånar verken kommande år till en påskutställning på TBO.

Rymdintresset berör Olle Svanlund bland annat i memoarboken Mitt livs mosaik.

Som grabb köpte Olles pappa ett teleskop till honom, och sen var det liksom kört. Svängsta har en av Sveriges mörkaste stjärnhimlar!

Två exempel på Olle Svanlunds rymdinspiration:

* * *

2 kommentarer till “Nr 45 2013”

  1. Om att lösa "Lundmarks-koden" (Nr.46 2013), dvs identifiera vilka astronomer som var med på gruppbilden från mötet med Astronomsiche Gesellschaft (AG) i Danzig 1939:
    AG har med några årtiondens mellanrum gett ut porträttgallerier över alla sina medlemmar och en sådan utgåva kom 1931; jag gissar att de flesta på det aktuella mötet var medlemmar redan då.  Denna porträttkatalog finns på flera bibliotek i Sverige – http://libris.kb.se/bib/441285 – och även inskannad på nätet, t ex vid observatoriet i Jena: http://www.astro.uni-jena.de/~schie/AG_JB_JENA.html adeltagarb , varifrån den kan laddas ner som som http://www.astro.uni-jena.de/~schie/AG_PG-1931.pdf .
    I sammanget kan det vara intressant att nämna att det tidigare porträttgalleriet från AG (1904) gavs ut inför det möte som AG höll i Lund 1904, en publikation som redigerades av lundaastronomerna C.V.L. Charlier och Folke Engström.  Denna kan laddas ner från Tartuobservatoriets astronomiska museum:  http://www.aai.ee/muuseum/Main/HTML/index.html?publikatsioonid.htm som http://www.aai.ee/muuseum/Main/Downloads/Gesellschaft.pdf .  (Det är slående att nästan alla astronomer då var skäggiga män .. ).
     

Lämna ett svar