Hoppa till innehåll

Nr 49 2013

Göteborg tur-och-retur

I söndags besökte jag våra vänner inom GAK, Göteborgs Astronomiska Klubb, och vill här framföra ett tack till alla för vänligt bemötande i samband med mitt förvirrade Strindberg-föredrag – det blev ett par öl efteråt med ordf Christian Vestergaard.

Jag har inte varit på Slottsskogens obsis sen en astronomdag nån gång sent 1960-tal/tidigt 70-tal, så jag är extra glad över  C-G Karlssons visning av teleskoparsenalen inklusive "världens minsta solteleskop".

Slottsskogens observatorium är ju faktiskt Sveriges äldsta folkobservatorium (anor sen 1929), så där ligger vi lä på TBO.

I skrivande stund vet jag inte om den tänkta ASTB-turen till göteborgarna blir av 4 maj, men förr eller senare blir det ett besök från vår sida. "Västkustbanan" eller "Västmakterna", som Charlotte Helin kallar oss, från ASTB i syd via halläningarna upp till GAK, är en faktor att räkna med inom svensk amatörastronomi. Gott kamratskap råder och dessutom entusiasmen att föra ut vår vetenskap till unga, medelålders och äldre.

Kul också att få snabbsnacka med några av våra inhemska variabelobservatörer, de hade konferens på observatoriet lördag-söndag och Hans Bengtsson fick nu ta emot SAAF:s fina pris för "lång och trogen tjänst" inom variabelskådandet.

I lördags berättade bl a Borlänge-amatören Tomas Wikander  om variabeln KR Lyrae. Då såg presentationen ut så här:

Om Gud vill lär jag med tiden återinträda i de aktiva variabelobservatörernas led, men jag har en del att ta igen plus en nödvändig ögonoperation i slutet av maj. Sen ska det klarna!

GAK:s hemsida finns här.

PS tisdag kväll 16.4 från Christian V

Kompisen Christian Vestergaard berättar att en ljuskraftig meteor har synts över Madrid, den spanska huvudstan, och även observerats från de stora städerna i syd.

Meteorens samlade energi vid explosionen 100-70 km ovan jordytan uppskattas till ungefär en atombombs,

BL Lac brusar upp

Om någon tror att BL Lacertae håller tyst på väglängderna 8 och 43 GHz, tror denne någon fel. Senaste nytt från Italiens hörlurar här.

Gigantisk solflare

NASA:s SDO, Solar Dynamics Observatory, fångade upp en extrem flare på vår hemmastjärna 11 april, och Lars Olefeldt tipsar om en  sajt med bilden här:

Jag vet inte om utbrottet betyder att solmaximumet är på gång eller om "showen" redan är över för denna gång, meningarna tycks delade bland solexpertisen.

ISS fångar in mörk materia?

Om det stämmer att mörk materia i form av den okända partikeln "neutralino" vid kollisioner orsakar en myckenhet positroner, är NASA-nyheten igår om positron-detektionen på ett ISS-instrument  extremt intressant.

Amerikanerna verkar ha nykrat till

Vi skojar ibland om att den idiotiska övertron har ett fäste i USA ("i massan förtätas dumheten"), men jag undrar jag. Då och då framträder ateisten Richard Dawkins i sydstaterna, i Bibelbältet,  och drar alltid fulla hus och får stormande applåder av publiken.

Nu har dessutom kommit en rapport från PPP, Public Policy Polling (citerad i den utomordentliga veckotidningen Tempus nr 15 2013) som visar följande:

► Blott sju procent av amerikanerna tror att månlandningarna var fejkade.

► Fjorton procent tror på existensen av  Big Foot.

► Fyra procent tror att "utomjordiska reptilvarelser med förmåga att ändra skepnad kontrollerar världen genom att anta en mänsklig form".

Det skulle vara intressant att se en motsvarande svensk undersökning. Jag tror, tyvärr, resultatet skulle skrämma oss! I det upplysta Sverige har vi t ex en tv-kanal (7:an), som lika skickligt som grovt exploaterar det övernaturliga. Hur många går på det?

Går vi in på PPP:s hemsida, får vi även svaret på denna fråga:

Do you believe a UFO crashed at Roswell, New Mexico, in 1947, and the US government covered it up, or not?
Do …………………………………………………………. 21%
Do not ……………………………………………………. 47%
Not sure …………………………………………………. 32%

Nära gåtans lösning

Jag måste erkänna att jag är rätt impad av astronomer som nu räknat sig bakåt i universums historia med hjälp av senaste data från sonderna Planck och WMAP9 så långt att de anser sig ha nått fram till rödförskjutningsvärdet z ≈ 10 5.

En av de som är med i spelet och rapportskrivandet  är köpenhamnska Niels Bohr-institutets Johan Samsing.

Klassisk Storm P-bild

Mer Danmark! Robert Storm Petersen, alias Storm P, är en av mina absoluta favoriter på andra sidan Sundet, och jag har sysslat med honom från och till – ja, så länge så att jag med Storm P-kännaren Jens Bing fick komma in i Storm P:s gamla bostad på Frederiksberg långt innan det nya Storm P-museet byggdes.

Storm P gjorde inte så där översvallande många bilder med astronomiskt innehåll, men detta färgglada vykort kan jag  bara inte låta bli att återge:

Storm P-museet ligger i det gamla likkistemagasinet vid "Rundelen" på Frederiksberg, nära havernes alla hyggerestauranger och inte långt från Zoo.

Är du lagd åt det morbida, rekommenderas ett besök vid Storm P:s grav inne på Frederiksbergs kirkegaard, över gatan från museet. Danmarks roligaste man ligger begraven under Danmarks tråkigaste gravsten.

Museets hemsida har du här.

1 kommentar till “Nr 49 2013”

  1. Trevligt att träffa dig och lyssna på föredraget om Strindberg och astronomin på Slottsskogsobservatoriet. Tomas Wikander har inte bara observerat RR-Lyrae stjärnan KR Lyr (vilken förresten hade fel period i generalkatalogen något som Hans Bengtsson och Tomas nu har uppdaterat), utan upptäckt tre tidigare helt okända variaber i samma område. Ljuskurvor för de nya variablerna som går under arbetsnamnen WikV01, WikV02 och WikV03 kan ses via dessa länkar:
    WikV01 (förmörkelsevariabel) http://var.astronet.se/graph/vargraph.php?varname=WikV01&showphase=2&showband=@V&.png
    WikV02 (delta Scuti stjärna) http://var.astronet.se/graph/vargraph.php?varname=WikV02&showphase=2&showband=@V&.png
    WikV03 (förmörkelsevariabel) http://var.astronet.se/graph/vargraph.php?varname=WikV03&showphase=2&showband=@V&.png

Lämna ett svar