Hoppa till innehåll

Nr 50 2013

Tycho Brahe-priset till ESO-profil

Inom Tycho Brahe-sällskapet kan förtjänta numera få ett "Tycho-diplom".

Men det finns faktiskt också ett stort och prestigefyllt officiellt  Tycho Brahe-pris, som årligen delas ut av EAS, European Astronomical Society.

Priset för 2013 har gått till ESO-profilen, italienaren Massimo Tarenghi som en erkänsla för hans insatser för våra astronomiska ansträngningar i Chile.

Den som läser 50-årsskiften The Jewel at the Mountaintop – The European Southern Observatory through Fifty Years av Claus Madsen upptäcker vilken enorm roll Signor Tarenghi spelat för tillkomsten t ex av VLT-bjässen. Liksom av ALMA-projektet.

Under 35 av ESO:s första femtio år, har Tarenghi innehaft olika ledande befattningar inom vår europeiska organisation.

Detta EAS-pris plus en del andra utmärkelser delas ut under  något som kallas  "The European Week of Astronomy and Space Science (EWASS)" i finska Turku (Åbo) 8–13 juli i år.

Massimo Tarenghi är medlem i Accademia delle Scienze dei Lincei – den skarpögda lodjursakademien -, vars ursprungliga rötter går tillbaka till Galileo Galileis tid.

ALMA-PS

Och på tal om ovanstående berättar senaste svenska ESO-pressmesset från Robert Cumming att supermaskinen ALMA prickat in positionerna för mer än 100 av de "frodigaste" galaxerna som vi känner till i det unga universum.
På bara några timmar kunde ALMA göra lika många mätningar av dessa galaxer som världens teleskop tillsammans kunnat göra under ett drygt decennium. Ganska imponerande!
– ALMA är så kraftfullt att det har revolutionerat vårt sätt att observera dessa galaxer, säger i ESO-messet Jacqueline Hodge vid Max-Planck-Institutet för astronomi i Tyskland.
Den bästa kartan hittills av de här avlägsna, dammiga galaxerna gjordes av teleskopet APEX som drivs av ESO och där Onsala rymdobservatorium är en av delägarna.


Hela den svenska pressrelisen här:
http://eso.org/public/sweden/news/eso1318/

Ännu ett fint pris

Walter Alvarez, den ledande uttolkaren av dinosaurernas utdöende genom ett våldsamt meteorit/asteroidnedslag för 65 miljoner år sedan, har tilldelats  Barringer-medaljen.

Även Astronomisk Ungdom prisar

För 250 kr kan vi gamlingar stödja Astronomisk Ungdom, som är Svenska Astronomiska Sällskapets egen ungdomsförening. Ordföranden Mikael Ingemyr tipsar om info på denna sajt:

http://www.astronomiskungdom.se/2013/04/15/stodmedlemskap-instiftat/

Föreningen har snabbt fått luft under vingarna och har även hunnit instifta ett hederspris, vars första utgåva gick till Rymdgymnasiets, Kiruna, grundare och projekteldare Odd Minde. .

Rymdgymnasiets egen hemsida finns här. Surfa in om och inspireras av våra framtida toppforskare!

Supermassiva stjärnor – supermassiva explosioner

Fred Hoyle och hans kolleger fick den astronomiska gemenskapen att fundera på fenomenet "supermassiva stjärnor" 104-10ggr solens massa i universums förhistoria redan för 40-50 år sedan, och med kvasarernas upptäckt ansåg Hoyleteamet att teorierna fått "kropp".

– Whoopee! They have found our objects!, skrev Willy Fowler på ett vykort till Hoyle efter kvasarupptäckten signerad Maarten Schmidt.

Läget i dag?

En rapport på temat "The Biggest Explosions in the Universe" finns här och räknar som en självklarhet med supermassiva stjärnor ≃55 000 M. De borde ha kollapsat i svarta hål, men i stället fick vi gigantiska supernovor 10 000 ggr starkare än "normala" – dessa bör i universums begynnelse ha orsakat spår som går att identifiera i lågmassiga, uråldriga stjärnor.

Genom kommande radioastronomiska projekt som SKA lär vi avlocka dessa gigantiska smällar dess hemligheter.

Wait and see!

Björklund 100 i höst

Vi får se vad som händer, men i höst – 7 oktober – är det på dagen 100 år sedan vår tidigare ordförande Per-Åke Björklund föddes.

Per-Åke var genom sin anställning i Malmö kommun en utomordentligt viktig kugge när Tycho Brahe-observatoriet kom till, och dessutom var han en trägen Tycho Brahe-forskare med bl a en skrift om Tycho och kamarillan –  publicerad på danska! – på sitt samvete. Boken finns på biblioteket på TBO.

I sitt privata observatorium vid Örsjön testade Per-Åke, som var civilingenjör och gärna byggde egna reflektorer,  tekniken med avrullbart tak, som "!importerades" till Oxie.

Nya exoiplaneter avslöjas i dag

I skrivande stund vet jag inte vad NASA:s Kepler-projekt genererat i nyhetsväg just i dag, men säkert har en drös nya exoplaneter upptäckts – en och annan sensation väntar säkert vid NASA:s presskonf.

Så här pedagogiskt vad gäller exoplaneter och storlkar såg det ut i fjor somras (blås upp bilden genom att KLICKA på den!):

Tillägg 18.4 kvällstid:

Om jag förstått det rätt har NASA i dag offentliggjort upptäckten av ttvå "vattenplaneter", 1200 ljusår bort i Lyrans stjärnbild:

Kepler-62e och  Kepler-62f, vilka bägge ingår i ett femplanetssystem runt en stjärna 2/3 av solens storlek.

Bägge planeterna ligger i detta systems "beboeliga zon".

Även en intressant tredje så kallad superjord har identifierats, enligt NASAs Kepler-rapport.

Lämna ett svar