Hoppa till innehåll

Nr 52 2013

Hubble-teleskopet går i klinch med ISON

HST, alltså Hubble Space Telescope, har tagit ett par spektakulära bilder på den inkommande ISO-kometen – bilder som släpptes i dag (tack till Christian Vestergaard, som fick syn på relisen).

Hubble-bilden togs 10 april då kometen precis trängt innanför Jupiters bana. Även på detta avstånd "värmer" solen upp kometen och skapar en jättesvans, som är riktad rakt från solen. Preliminära beräkningar antyder att kometen är 4-5 kilometer tvärsöver.

När Hubble-teknikerna bearbetat bilden, "snyggat till den" med hjälp av sina datorer och rådande coma-modeller, har de fått fram denna bild:

► Perihelium beräknas infalla 28 november, och har vi tur så kommer hösten och vintern att gå i den ljusa kometen ISON:s tecken.

► Kometen upptäcktes i september 2012 genom det ryska programmet International Scientific Optical Network (ISON), som använder sig av ett 16-tums teleskop.

Hubble-sajten finns här.

Pan-STARRS möter ännu en galax

Mer kometologi! Ibland slår den astronomiska verkligheten knut på sig själv. Igår 22.4 fotade den italienske amatörastronomen Rolando Ligustri – välkänd på denna blogg – kometen Pan-STARRS och fick samtidigt med  den lilla oregelbundna elliptiska galaxen IC10, tillhörande vår egen lokala galaxhop. IC 10 är fläcken under kometen och ligger i vår favvostjärnbild Cassiopeia.

Ligustris bild fick jag tag på via spaceweather.com-sajtens kometarkiv och hade stunden innan försökt ta till mig en rapport om stjärnhopar i Vintergatans anticentrala delar. En av dessa nyfunna öppna stjärnhopar kallas FSR 486 och ligger precis i IC 10:s siktlinje, vilket kan förklara, tror forskarna, en del märkligheter hos IC10 som tycks "kontaminerad" av stoft i Vintergatans arm här.

Öppet för Tycho Brahe

Glöm inte att Malmö Museum/Teknikens och Sjöfartens hus  håller öppet för oss och våra gäster på torsdag kväll, då Tycho Brahe står på föredragsmenyn:

Kl 18.10 och 18,35 tar Claes Bergendorff med oss till den nya Tycho Brahe-utställningen – vi utgår från hörsalen, där mötet hålls.

TBO uppmärksammat i rumänsk tv!

I samband med "Global Astronomy Month", som arrangeras av den ideella och globala organisationen Astronomers Without Borders ("Astronomer utan gränser") i vilken vår ordförande Peter Linde sitter med, har bl a rumänsk tv och tv-producenten Valentin Grigore uppmärksammat vad vi håller på med ute på TBO.

Trevligt!

Meteoriter i Vadensjö – och i Ryssland

Jag hoppas vi höra mer om meteoriten som slog ner i Vadensjö, utanför Landskrona, på torsdag kväll.

Upphittaren Bo Palm har lagt stenen i frigolit, jag tror han ska lägga den i ett kassaskåp också – för säkerhets skull.

Det var förresten ett mycket bra tv-program om den ryska smällen som visades i Vetenskapens värld i måndags kväll. Bl a fick vi veta hur banan bestämdes och att meteoritkraschen hade sitt ursprung i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.

Tv-dokun går i repris 27 april kl 11.05 i STV2.

Piffa upp ditt obsis!

Varför MÅSTE alla observatorier och kupolbyggnader se så tråkiga ut? På klassiska Goodsell Observatory i svenskstaten Minnesota gjorde studenterna ett tappert försök att visa hur det BORDE se ut.

Så här tråkig såg byggnaden ut före:

Och så här blev det efter, sen studenterna draperat byggnaden i Star Wars-figuren  R2-D2:s dress:

Lämna ett svar