Hoppa till innehåll

Nr 54 2013

Tysk sabbade den stora Tycho Brahe-undersökningen?

Vetenskapsmän är lika äregiriga som oss andra vanliga dödliga så egentligen är jag inte förvånad över uppgifterna som vår föredragshållare Jan Pallon kom med på ASTB-kvällen i går/torsdag:

Att ett av skälen varför den stora och unika vetenskapliga slutavrapporteringen från Tycho Brahes gravöppning 2010  inte skett i Nature har med en sorts vetenskaplig kupp från tysk sida att göra: I slutet av i fjor, på ett material (= hårstrån från gravöppningen i Prag 1901) kunde tyska Carl Zeiss-firman med hjälp av ett par elektronutrustade rubrikforskare och tekniker slå fast följande:

Johannes Kepler tog inte livet av Tycho, och Tycho kvicksilverförgiftades inte.

"However, Heiner Jaksch and his team from Carl Zeiss, together with Professor Rudolf Wegener and pathologists from the University of Rostock, have now succeeded in vindicating Kepler and dispelling suspicions of murder by poisoning.

Using a scanning electron microscope from Carl Zeiss, the scientists carried out a far more exact hair analysis than was previously possible. As the hair samples which had been obtained were in good condition, it was possible to examine the tiny structures of the hair pores.

It emerged that Tycho Brahe's hair did indeed contain mercury deposits – as well as traces of lead and antimony. Thanks to a special detector from Carl Zeiss and the subsequent micro-analytical examination, it was proven beyond any doubt that Brahe had not taken the mercury; rather, it had acted on his body from outside.

The traces of mercury were due to his handling of the substance during alchemical experiments or his use of an ointment containing mercury. Mercury was commonly used as an ingredient in medicines in that age of rampant plague and syphilis – the latter frequently being treated with mercury compounds."

Denna nyhetsrapport är daterad 17 oktober 2012, och sen blev det fart på det dansk-tjeckisk-lundensiska projektet och danska tv:n. Men utan tvekan fick tyskarnas oväntade  kupp, byggd på hårstrån från förra gravöppningen (1901), luften att gå ur det stolta projektet..Det skulle ju bli både bok. utställningar,  konferenser – och en tv-dokumentär (vilket det faktiskt blev, och en bra sådan).

Tråkigt med tyskarnas oväntade inhopp men så är forskningen idag. Rubrikkåta vetenskapsmän är inte ett dugg bättre än t ex – journalister?

Tyskarna, kan man tänka sig när de förstod att nånting var på gång i Prag-katedralen november 2010, dit de inte var inbjudna, har resonerat så här:

* Vi är inte inbjudna att delta i Tycho Brahe-gravöppninge.  men vi har tillgång till hårstrån m m från gravöppningen 1901 och vi har minst samma elektronmikroskopmaskineri som Pallon et al i Lund. Ha!

* Vi testar och kör och utvärderar. Hihi!

* Och så snor vi nyhetsformuleringsprivilegiet från danska Århus och skånska  Lund. Goodbye, Nature! Hehehe!

TV-serien Simpson hade denna kommentar:

Scrolla ner!

Läsning av Fahad Sulehrias fantastiska "resebrev" från teleskopjättarna på Hawaii rekommenderas. Scrolla ner!!!

Livet urgammalt i kosmos?

Tack till Bertil Falk, som på Huffington Post-sajen hittat en artikel som diskuterar den gamla panspermieteorin om livets utbredning i kosmos.

Onekligen är det fascinerande med idén att livet i vår galaktiska vrå är äldre än livet här på jorden.

Omaka par

ESO:s VLT-maskin är som en blodhund, när detta superteleskop har fått upp spårämnen från något extremt i kosmos släpper teleskopet inte greppet. Senaste ESO-pressmesset bevisar saken: Närstudien av ett verkligt "omaka par", den tyngsta  neutronstjärna/pulsar astronomer sett till dato PLUS  en vit dvärg som snurrar runt neutronstjärnan.

* Pulsaren PSR J0348+0432  utgör återstoden av en exploderande supernova. Den är två gånger tyngre än solen, men bara 20 kilometer stor, ungefär Malmö-Lund.

* Gravitationskraften på dess yta är mer än 300 miljarder gånger starkare än jordens. 

* Dess följeslagare, den vita dvärgstjärnan, är lite mindre exotisk; den är en långsamt kallnande rest efter en lättare stjärna som tappat sin atmosfär.

Som dubbelstjärna är detta naturligtvis en raritet, och rymdtiden här är krökt på ett sätt som bevisar Albert Einsteins relativitetsteorier perfekt.

Molekylgasen rör på sig

Hur den  molekylära gasen störtar in mot det svarta hålet i den närbelägna galaxen NGC 1097 kan läsas här i en rapport från ALMA. Håll i hatten!

W-bloggens utsände mötte en långt ifrån utslocknad stjärna

Cassiopeiabloggens rymdmedicinare Carl-Olof Börjeson träffade härom dan Ralf Edström. Resultatet blev detta;

Carl-Olof jobbar som pensionär med diverse medicinprojekt (prostatacancer, tandläkeri, njursjukdomar, medicinhistoria  m m) men håller också ögonen på nyheter som intresserar oss rymdnördar på W-bloggen. Tack för det!

Lämna ett svar