Hoppa till innehåll

Nr 55 2013

Den "fantastiskaste" Subaru-upptäckten hittills

Inspirerad av Fahad Sulehrias resebrev från bl a det japanska Subaru-teleskopet  på Hawaii (se W-bloggen nr 53 i år, scrolla ner), gick jag in på observatoriets hemsida och upptäckte via den en oerhört spännande rapport (tycker jag).

⇒ I Virgogalaxhopen har astronomerna hittat den mest avlägsna  enskilda  stjärnan hittills mätt med  spektroskopiska hjälpmedel, en blå superjätte med den tråkiga katalogbeteckningen SDSSJ122952.66+112227.8.

⇒ Stjärnan ingår i svansen efter den oregelbunda dvärggalaxen IC3418, som störtar in i Virgohopen.  Forskarna utesluter att det rör sig om ett helt  stjärnbildningsområde, en O-kolorerad stjärnassociation, utan fastnar för tolkningen att det handlar om ett enstaka kompakt objekt. En stjärna, med andra ord.

• Avstånd: 16.5 Mpc, avståndsmodulen m − M = 31.1.

• Absolut magnitud  −8.3

Om bilden nedan – KLICKA PÅ DEN! – kan följande sägas:

GALEX står för den ultravioletta IC3418-bilden, de unga stjärnbildningsklumparna ligger i en svans – resultat efter intergalaktisk växelverkan – som är åtminstone 55 000 ljusår utbred, pilen pekar på stjärnan som fotograferats av det kanadensisk-franska teleskopet på Hawaii – för spektrumet svarar Subarus  Faint Object Camera and Spectrograph (FOCAS).

Den inte särskilt komplicerade vetenskapliga rapporten finns här.

Subarus egen pressrelease finns här. Bakom rapporten står en Taiwan-astronom och en indisk astronom, vilket väckt uppseende bland asiatiska medier – vilket kan förstås!

Från Subaru-relisen stjäler jag följande uppgifter:

► Stjärnans ålder 55 miljoner år.

► Runt 1000 galaxer ingår i hopen vars intergalaktiska medium består av mörk materia och plasma på kanske 1 000 000o C.

► IC 3418 störtar in i Virgohopen med en hastighet runt 1000 km-s.

När E-ELT står på plats i Chile, förväntas det teleskopet jobba med dessa märkliga himlakroppar.

Plutos månar namnade

Plutos senast upptäckta månar P4 och P5 har nu fått namn. Och deras namn skall enligt de röstande i en namntävling tidigare i år varda…

.. Vulcan och Cerberus.

Allt detta berättar Christian Vestergaard, som läst nyheten här.

Kosmiska konsekvenser – allt hänger ihop

Ordet till vår nestor och eminente astrodiktare till husbehov Rune Fogelquist, vars lyriska ådra fått honom att tolka temat "Kosmiska konsekvenser" på följande vis:

Stjärnorna på himlapällen

är en följd av Stora smällen,

vilket jag fann lämpligt att begrunda

under aftonpromenadens runda.

Och att detta även gäller allting annat,

det är nästan helt besannat.

Men värt att tänka på

fann jag likaså

att Stora smällen

ytterst är att tacka

för den öl och varma macka

man får till livs om kvällen.

Onsalaastronom i cyberrymden

Följande inbäddade lyssnar- och tittartips kommer från Christian Vestergaard, som trots sin vårförkylning jagar nyheter i cyberrymden.

Det är danska radioastronomen Kirsten Kraiberg Knudsen som berättar om varför hon valde att jobba på Onsala Rymdobservatorium som gästforskare. 2012 utsågs hon att ingå i Wallenberg Academy Fellows

ISON-kometen synas från USA

Kometen ISON följs alldeles särskilt av ett team astronomer knutna till University of Maryland i Staterna. Tidigare i år offentliggjordes en relis med denna animerade bildsvit av kometen, som ju sedan dess börjat visa upp en grann svans för Hubble-teleskopet (se tidigare W-blogg 52/2013).

Napoleon på stjärnhimmeln

De lärda vid Leipzig Universität försökte 1807-08 förgäves trumfa igenom att Orions tre bältesstjärnor plus svärd skulle omvandlas till konstellationen "Napoleon". Projektet stupade dock raskt, eftersom engelsmännen i så fall tänkte döpa samma del av Orion till – Nelson!

På stjärnhimmeln finns dock omedelbart söder om Arkturus en asterism med namnet "Napoleons hatt". Stjärnor med magnituderna 9-10-11 kan, med lite fantasi, ses utgöra Napoleons hatt eller, om man står på huvudet,  en divan,

Nappes hatt såg ut så här i verkligheten, enligt en samtida olja:

Nutida konstnärer har också fascinerats av den franske kejsaren, och på nätet kan man t ex surfa in om konstnären Alex Beechings webb och upptäcka att han gjort högst egna stjärnbilder inklusive ett par på temat Napoleon.

Lämna ett svar