Hoppa till innehåll

Nr 62 2013

Werner Aspenström och astronomin

Många av våra författare har haft ett intimt  förhållande till kosmos, och många har skrivit djupsinniga dikter om skeendet ovan där.

Harry Martinson, ja, absolut, men även andra har sökt sig inspirationsmässigt till stjärnhimmeln.  August Strindberg skapade sig en helt egen, förvirrad astronomisk världsbild.

Werner Aspenström är en mina diktarfavoriter, och jag brukar nämna hans namn när jag är ute och håller föredrag om poeter med blickarna riktade uppåt. Så stort tack till Anna Aspenström, Werner Aspenströms dotter, som gett mig klart besked apropå min fråga i tidigare W-blogg: Var pappa Werner amatörastronom? Vad hade han för instrument?

Så här ligger det till, och nu citerar jag från ett mail från Anna:

– Werner var verkligen ”amatör” när det gällde astronomi. Inte ägde han någon fin kikare – bara en gammal teaterkikare, ärvd av sin svärfar.

– Ute på Kymmendö brukade han – ensam eller tillsammans med oss i familjen – gå upp på berget bakom stugan, när augustimörkret tätnade, och beskåda fenomenen på den stiliga sensommarkvällshimlen, t ex Perseiderna kring den 13 augusti.

– Några enklare populärvetenskapliga böcker ägde han, och en vridbar liten enkel stjärnkarta, men intresset låg nog mycket mer på det poetiska/humanistiska/folkloristiska än naturvetenskapliga planet! 

En av de mest gripande dikter jag läst av Werner Aspenström är "Israpport", skriven på dödsbädden 1996 (cancer):

Sängliggande, tjudrad med två slangar,
försöker jag föreställa mig oändligheten.
Jag lyfter av taket på sjukhuset
som astronomen nattetid öppnar observatoriets kupol.
Evigheten har inte ändrat sig mycket
sedan jag sist hade den i tankarna:
vithårig, utan rynkor, varken man eller kvinna.
Långt ute på oändlighetens isvidd
ser astronomen någon närma sig.
Det är hans hustru, hon andas lugnt.
Även det hon bär i handen andas,
ett bröd, nybakat, med korinter i.

 

Den som vill läsa av och om Werner Aspenström rekommenderas följande:

Werner Aspenstrom, Samlade dikter (MånPocket, 2000)

Werner Aspenström, Vissa sidor och ovissa – Artiklar och essäer i urval av Nina Burton (Bonniers, 1979) – innehåller bl a Expressenartikeln "Senaste nytt från universum")

Hans Isaksson, Werner Aspenström (Natur och Kultur, 2011)

Anna Aspenström, Hans Isaksson, Fingervisningar: ur De svarta böckerna 1990-1997. (Werner Aspenströmsällskapets skriftserie, 2013)

I Smedjebacken verkar Werner Aspenström-sällskapet.

Komet ISON…

Den med stora färväntningar emotsedda höstkometen ISON kommer inte bara att observeras från jorden. NASA har dragit igång en intensiv  observationskampanj som involverar solteleskopen SOHO, STEREO och SDO, rymdteleskopen Sptzer och Hubble – även JUNO, Merkurius-sonden MESSENGER och diverse Mars-sonder kommer att kopplas in om de inte rentav redan är inkopplade.

… och kometen Lemmon

Denna fenomenala bild på komet Lemmon har tagits av "amatören" Damian Preach, vars hemsida bjuder på idel läckerheter i fotoväg. Besök den!:

Som framgår ur bilden – KLICKA på den – eroderas kometen, den förlorar massa, i det häftiga mötet med soltryck och solvind.

Häftigt utbrott på solen

SOHO-sonden fångade i förrgår 17.5 detta häftiga koronamassutbrott på solen. På bilden syns både Merkurius t v och stjärnhopen Plejaderna.

Alla relevanta data finns här.

"Ring of fire"

Den ringformiga solförmörkelsen sedd från västra Australien kan bl a ses på denna filmsnutt.

Tack till Lars Olefeldt för filmtipset!

Årets bildvinnare

Fransmannen Stephane Vetter vann årets upplaga av Earth and Sky Photo-tävlingen med en bedövande vacker bild från Island, med norrsken och Vintergatan över vattenfallet Godafoss.

Ghana-krater synad

Senaste nytt om den stora nedslagskratern Bosumtwi i Ghana, finns här.

Det är österrikiska forskare som räknat på smällen för en miljon år sen och som menar att Bosumtwi-asteroidens banelement påminner om parametrarna för asteroiderna 2002MO3, 2009XF8, 2002SU och
2010RR30.

Snabbare än ljuset

Om NASA:s idémakare och deras av Start Trek inspirerade överljusteorier, kan läsas på denna Huffington-site.

Tack till Bertil Falk, som fångat upp spekulationerna.

Håll i hatten, Einstein!

IBL:s rara astroarkiv

Alla som följer W-bloggen vet att jag har god nytta av Peter Modies företag IBL i Ljungbyhed, Peter som är en gammal kompis och som låter mig härja fritt i detta (i mina ögon) Sveriges främsta  bildarkiv. Har ni chansen ska ni besök IBL i Ljungbyhed, det är i själva verket en kulturinstitution på våra breddgrader.

Här är i bildarkiven hur mycket som helst att rota i – t ex  bilder ur Thomas Wrights, Vintergatsutforskarens, hos  H Chapelle 1750 utgivna bok An Original Theory or new hypothesis of the Universe founded upon the Laws of Nature and solving by mathematical principles the general phenomena of the visible creation, and particularly the Via Lactea.

Knut Lundmark och andra kännare av Vintergatsforskningens historiska källor, noterade i flera böcker och artiklar  Wrights förklaring av Vintergatsbandet. Men inte bara det:

Bland de rara illustrationerna i verket återfinns bl a denna på Jupiter och Saturnus med fiktiva kontinenter:

Lämna ett svar