Hoppa till innehåll

Nr 64 2013

Besök vid Lundmarks grav

Stort tack till Monika Jonsson uppe i Älvsbyn, som haft vänligheten att skicka över lite bilder från Knut Lundmarks och  hans hustru Birgittas grav. Just nu inför Mors dag har graven smyckats lite extra med vackra rosor.

I Älvsbyn finns ju också det fina Lundmark-monumentet, det första riktiga "rymdmonumentet" i landet som hedrar Tycho Brahe-sällskapets grundare (sällskapet skapades1937) men framför allt hans insatser inom galaxgenombrottet på 1920-talet. Även en skola har uppkallats efter bygdens store son.

Med lite vassare armbågar kunde Lundmark blivit den förste som slog fast teorin om universums expansion, han var snubblande nära gåtans lösning ett antal år tidigare än ärkerivalen Edwin P Hubble som roffade åt sig hela äran.  Hubble hade också fått för sig att Lundmark stulit  hans galaxklassifikation, vilket var helt fel. Ändå bad Hubble aldrig om ursäkt.

Det var också Lundmark som på en IAU-kongress i slutet av 20-talet satte Georges Lemaître i kontakt med Sir Arthur Eddington och de Sitter.

I sina memoarer skriver Harlow Shapley om Lundmarks gentlemannamässighet. Gentleman kanske han inte var till alla delar alltid, trots allt, men vi är stolta över vår guru och lundaprofessor som förenade så många "kulturer", den naturvetenskapliga, den humanistiska, den populärvetenskapliga, den religiösa.

Besök gärna vår Lundmark-sajt www.knutlundmark.se.

Sajten är ännu inte helt komplett. Nytt material dyker ständigt upp (senast brev av  Milton Humason, som ju Lundmark såg till blev hedersdoktor i Lund 1950). Förhoppningsvis ska sajten stå fixt och färdig under sommaren 2013.

Oort-molnet uträknat

Även astronomer följer Kajsa Wargs recept och tager vad man haver: En kraftfull dator, matar in en 100 000 masslösa partiklar, låter dem växelverka med fyra större planeter, solen, passerande stjärnor och gravitationen från Vintergatan under 4-5 miljarder år.

Resultat: Du får denna rapport om Oort-molnet och dess kometrikedom. Mycket spännande!

Onsala rymdobsis öppet på Mors dag

Det sprudlar av aktivitet på vårt radioastronomiska rymdobsis på Onsala. I morgon (26.5, "Mors dag") är det fritt fram för allmänheten – besökarna får uppleva både nya teleskop och de som varit med ett tag.

Helt nytt blir informationen om två nya 12-meter breda antenner, Onsalas tvillingteleskop, som kommer att dela läge med 25-metersteleskopet från 1963. Igång 2015!

Info om söndagens begivenheter och hur man tar sig dit finns här.

Ta med morsan vet jag och ge henne  en annorlunda Mors dags-present.

Otrolig närbild av Ringnebulosan

Det är inte länge sen vi skrev om den senaste utforskningen av Ringnebulosan, M57, och nu är det aktuellt igen – Hubble-teleskopet har tagit den "värsta" närbilden nånsin av nebulosan.

Bilden släpptes härom dan, och den överraskar kanske en och annan genom att den nu visar sig även i de centrala delarna vara fylld av kosmiskt stoff. KLICKA på bilden!

När astronomerna "slår ihop" ett antal upptagningar, t ex kombinerar bilder från HST med bilder från Large Binocular Telecope (2×8 meters speglar plus adaptiv optik), får vi detta spännande slutresultat (KLICKA!):

NASA:s pressrelease finns här.

Snällt ingrepp på Mars

När Mars-labbet Curiositys grävskopa är i farten på Mars, handlar det inte om stora ingrepp. Denna tvåbilds-animation visar hålet kallat Cumberland före och efter ingreppet – hålet är 1,6 centimeter i diameter.

"Utgrävningen" skedde 19 maj.

Läckra stjärnbilder

Denna läckra bild från en gammal stjärnkarta på Gemini/Tvillingarna och Cancer/Kräftan kommer från Peter Modie på IBL, Bildbyrån i Ljungbyhed.

Jag borde kunna vilken stjärnatlas bilden är ur, men just nu står det stilla i huvudet.

Någon?


Lämna ett svar