Hoppa till innehåll

Nr 67 2013

Dvärgnova i Örnens stjärnbild

För ett par dagar sedan började Gustav Holmberg, Hans Bengtsson m fl svenska variabelkännare på www.astronet.se tipsa omvärlden om den nya misstänkta relativt ljusa (10-11m) novavarianten i Aquila/Örnen, en stjärnbild som står ovanligt bra till för oss i syd nu på kvällarna och nätterna.

Upptäckarbilden av K. Itagaki i Yamagata, Japan, såg ut så här:

Itakagis observatorium, ett helt kluster av flera kupoler,  kan skådas här på webbsajten "Supernova".

Handlar det om en klassisk nova? Njae, snarare är det troligen så – detta baserat på fotometriska färger och den stora egenrörelsen – att stjärnsmällen tillhör en typ dvärgnovor uppkallade efter likaren WZ Sagittae, ett instabilt system med växelverkan mellan en vit dvärg och en liten huvudseriestjärna.

Följer vi AAVSO:s ljuskurva så har utbrottet reden börjat avta.

Koordinaterna enligt Enrique de Miguel är (J2000): 19:15:02.047 , +07:19:46.78

Senaste protuberansen

I samband med konstvernissagen i lördags på Tycho Brahe-observatoriet, visade Jon Saalbach solen med en praktfull protuberans vid solranden. Tyvärr bröts seansen av ett ösregn.

Vår eminente astrofograf Göran Strand har tagit en flott bild nyligen av en annan mäktig randprotuberans:

Med jordklotet inlagt som jämförelse får Göran detta resultat i närbild:

Skarpögde Tycho reducerade sina magnitudskattningar?

★ Vår Ven-astronom Tycho Brahe tycks – medvetet eller omedvetet – ha kommit på ett knep att reducera stjärnmagnituderna i sina kataloger för jordatmosfärens extinktion (högst vid horisonten, lägst i zenit). Denna överraskande upptäckt står Louisiana State University-professorn Bradley E Shaefer för.

Schaefer har statistiskt mätt inte bara Tychos utan även föregångarna  Ptolemaios och Al-Sufis stjärnmagnituder i deras respektive kataloger och upptäckt samma sak hos dem.

Mothugg saknas inte, men det är en lockande tanke att äldre tiders stjärnskådare var mer avancerade än vi tror. Tråkigt nog har inte Tycho med ett ord berört problematiken.

Bradley E Shaefer är en ovanligt bred yrkesastronom. Han har inte ens tvekat att utreda det astronomiska hos romanfiguren Sherlock Holmes!

Tjej med månarna

Tom Lehrers sång "The Elements" har fått en flott uppföljare: En tonårstjej som sjunger sig igenom samtliga månnamn i vårt planetsystem. Finns på Youtube, tipsar Peter Linde.

Tychos Ven – turistfälla…

I Skånskans motorbilaga i lördags fanns både Hallands Väderö och Tycho Brahes Ven med dess Tycho Brahe-museum med som (positiva)  turistfällor.

VLT synar exoplanet direkt

I dag offentliggjorde ESO att ett team av astronomer med hjälp av VLT tagit en bild av en ljussvag himlakropp som rör sig nära en ljusstark stjärna. Dess massa uppskattas vara fyra till fem gånger Jupiters, vilket betyder att den kan vara den lättaste planeten hittills utanför vårt solsystem som kunnat avbildas direkt.

✔ I bilden ovan syns  den nyligen upptäckta exoplaneten HD 95086 b, bredvid sin stjärna. Observationerna gjordes med instrumentet NACO, som använder adaptiv optik och observerar i infrarött ljus, och använder en metod som kallas differentiell avbildning, vilken ökar kontrasten mellan planeten och den bländande ljusa stjärnan intill. Stjärnan har tagits bort från bilden under dataprocesseringen för att exoplaneten ska bli lättare att upptäcka, men är markerad. Planeten finns under och till vänster om stjärnan.

✔ Den blå cirkeln motsvarar Neptunus omloppsbana i vårt solsystem.

✔ Stjärnan HD 95086 liknar Beta Pictoris och HR 8799, stjärnor där stora planeter tidigare har avbildats på avstånd mellan 8 och 68 astronomiska enheter. Alla dessa stjärnor är unga och mer massiva än solen, samt omges av en debrisskiva.

✔ Upptäckten är ett viktigt bidrag till vår förståelse av hur planetsystem bildas och utvecklas.

✔ För nio år sedan tog ESO:s Very Large Telescope den första bilden av en exoplanet, följeslagaren till den bruna dvärgen 2M1207, Nu har samma team fotograferat något som troligen är den lättaste direkt avbildade exoplaneten hittills.

Restips för utflykt till Nautsi

Den som ska till den så kallade trelandspunkten vid Nautsi, där Norge, Finland och Ryssland möts bör förbereda sig på en punkt:

Ska du ut och örla och korsar gränserna lite hipp som happ, så passerar du t r e tidzoner.

Öresundsbron ovanifrån

Eftersom vi i ASTB tillsammans med våra halländska vänner ska göra en utflykt 15 juni över "Broen", tycker jag det kan passa med en bild ovanifrån – från Earth Observatory 2004:

KLICKA på bilden!!!

När vi passerat Öresundsbron väntar först ett besök i Botanisk have och den gamla refraktorn i universitetsobservatoriet kupol, som ligger på Öster Voldgade, och sen blir det Kroppedals museum och Ole Römer-samlingarna.

Det är inte för sent att anmäla sig. Info på ASTB:s hemsida!

Aktuell logga

Lämna ett svar