Hoppa till innehåll

Nr 68 2013

Hedersdoktor i Lund, hyllad på scenen i USA:

En musikal om Milton L Humason!

Det blir mycket USA i dagens W-blogg (som gör en paus några dagar).

Exempelvis: Då och då har vi anledning att syssla med den fantastiske Mt Wilson-astronomen/spektroskopisten Milton L Humason, vars enda akademiska "grad" var det hedersdoktorat han tilldelades i Lund 1950. Ett initiativ helt klart av Knut Lundmark. Samtidigt promoverades även Mt Wilson/Mt Palomar-chefen Ira S Bowen.

Det verkar inte som om Humason personligen kunde komma till Lund 1950, men han var enormt stolt och tacksam över hedersbevisningen,

Humasons gång från åsnedrivare och vägarbetare under Mt Wilson-observatoriets uppbyggnad till en av 1900-talets stora astronomiska upptäckare är som en saga och förhoppningsvis ska Humason få en egen flik på vår Lundmark-sajt (www.knutlundmark.se). Under vägkneget på Mt Wilson blev Humason förälskad i  dottern till en av chefsastronomerna, och på den vägen blev  det.

Om betydelsen av Humasons noggranna mätningar av galaxers radialhastigheter och Lundmarks intresse av dem, bevisar det brev av Humason till KL jag äger och som vi återger på Lundmark-sajten. Lundmark var het på gröten!

På senare tid har Humason uppmärksammats på ett ganska märkligt vis i USA:

Kompositören  Stan Peal  skrev en musikal om honom 2008 kallad "The Expanding Sky". På Peals hemsida finns ett par sångnummer att ladda ner ur den 90 minuter långa musikalen, som uruppfördes av Epic Arts Repertory Theatre i Charlotte, NC. Milton och Helen Humason kreerades av aktörerna Lou Delassandro och Cindy Barringer.

Efter pensioneringen sysslade Humason mest med sin favoritsysselsättning, att fiska och att umgås med en god vän, en gammal vis kines. Han undanbad sig bestämt att få ett teleskop av sina barn i födelsedagspresent.

Haleteleskopet en alert folkpensionär

Apropå ovanstående: 3 juni 1948, för 65 år sen, invigdes formellt Mount Palomars 5,1-meters Hale-teleskop i Californien. Massor av astronomiska kändisar var på plats.

Efter en del finjusteringar kom teleskopet igång på allvar 1950, och det är fortfarande ett av världens mest funktionsdugliga.

På en punkt är jag dock besviken: Observatoriets hemsida är på tok för inaktuell. Ändå arbetas det mycket med t ex exoplaneter med Halebjässen, vilket denna rapport visar.

Supernova i stjärnström

Astronomer´s Telegram rapporteras om en med  sökprogrammet CRTS upptäckt SN-kandidat knuten till en galax och en med den förbunden stjärnström, som i sin tur är ett resultat av en växelverkande dvärggalax. Galaxen har katalogbeteckningen 2MASXJ10020847+1157123, har en rödförskjutning z = 0,0362 och den misstnkta supernovan en absolut magnitud på Mv~-18.

På denna SDSS-upptagning kan vi skymta stjärnströmmarna:

Och här ligger SN-kandidaten:

I (den astronomiska) närheten ligger en annan galax och påverkar systemet gravitationellt.

TBO-utställningen uppmärksammas

Sergios utomhusutställning med den "vinddrivna" raketen uppmärksammas på Kvällspostens kultursida 5 juni, sid 7.

En lika välformulerad som synpunktsrik och framåtsyftande notis…

Dvärgnovan i Aquila/Örnen

I dag såg ljuskurveutvecklingen för dvärgnovan PNV J19150199+0719471 ut så här enligt AAVSO:s "light curve generator":

Det går, som synes, sakteliga utför.

Lokala universumet i 3 D

Hélène M Courtois är förstanamn på en rapport, som med utgångspunkt från olika parametrar diskuterar vårt lokala universum i 3 D-termer.

Även en film med Hélène som kommentator åskådliggör vår del av världen inklusive tomrum ("local void"), filament m m har gjorts. Extremt pedagogiskt!

Percival Lowells Clark-refraktor snyggas till

Christian Vestergaard påpekade för en tid sedan, att det 117 år gamla klassiska Clark-teleskopet, en 24-tummars refraktor, på Lowell Observatory i Flagstaff, Arizona, håller på att restaureras. Med detta teleskop utförde Percial Lowell sina märkliga Mars-studier, V C Slipher utförde de första observationerna som pekade på universums expansion, Clyde Tombaugh upptäckte Pluto och teleskopet spelade också en roll i Apollo-projektets början genom kartläggningen av månytan.

Läget nu?

Teleskopet har de senaste årtiondena brukats så mycket i den yttre populärvetenskapliga verksamheten att det börjat gå upp i limningen, och nu måste det investeras ett antal hundra tusen kr i uppdatering av optik och mekanik, ny kupol m m. Folk skänker  gladeligen pengar förstås, och målet har också uppnåtts, förstår jag.

Inför nationaldagen 6 juni….

…erinras om att i Sverige fick kvinnor allmän rösträtt först 1922.

Vi var väääldigt sent på det!

Inför vår gurus, Knut Lundmarks, professorsinstallation 1929 påpekade Lunds universitetsrektor Axel Moberg i sin installationsinbjudan till högtiden i aulan:
"För damer äro platser reserverade på aulans galleri; tillträde från kl. 11.30 f.m."

Gubbarna i månen

Tack till Rune Fogelquist, som låter mig få återge denna illustration ur *Asterisken nr 4 2008 – månen full av gubbar. Rune tog månbilden, Helen Schön photoshoppade.

Samtliga gentlemen har fått kratrar uppkallade efter sig.

Hur många av gubbsen kan du identifiera? Rätt svar i nästa blogg.

Lämna ett svar