Hoppa till innehåll

Nr 69 2013

Saturnusringen som stegrar sig

Efter ett par dagars paus börjar nyhetsjakten på nytt: Gasjätten Saturnus bjuder på den ena överraskningen  efter den andra tack vare Cassini-sonden. Nu är det F-ringen som spökar genom sina "stegsteg",  ett sannolikt  resultat av påverkan från månarna Prometheus och Pandora.

Cassinibilden togs av sondens smalvinkelkamera 13 februari i år på ungefär 686 0000 km:sdavstånd och från en vinkel 32o under ringplanet.

Pixelupplösningen 4 km/pixel.

Flera fakta här.

KLICKA på bilden ett par gånger!

Ny galaxhop hittad

En grupp japanska astronomer har hittat en stark röntgenkälla mot Vintergatans tjockparti ("Galactic Bulge"). Efter analyser är de övertygade om att här syns en tidigare okänd galaxhop som döljs av Vintergatan.

Upptäckten har skett med hjälp av röntgenkänsliga sonderna Suzaku (japansk) och Chandra (amerikansk).

Nova Sco 2013 hittad innan smällen

Den nyupptäckta novan Nova Scorpii 2013 har hittats i sitt förstadium, eftersom denna himmelstrakt ständigt bevakas av något som kallas OGLE-IV Survey, ett polskt projekt.

Den sista förexplosionsbilden togs 29 maj genom 1,3-meters "Warzawa-teleskopet" placerat på Las Campanas Observator i Chile.

Bild nr 2 togs 1 juni.

Schackboks-auktion i Lund

Eftersom jag vet att många astronomiintresserade också spelar schack, så är här ett tips om en bokauktion i Lund 15 juni.

Tipset kommer från LASK:s Calle Erlandsson.

Viktlöst

Lars Olefeldt tipsar om en filmstump på nätet där en astronaut berättar om hur kul det är med viktlöshet.

Supernova på video

Veckans "stjärnbild" från ESO föreställer en supernova i galaxen NGC 1365, med beteckningen SN 2012fr.

ESO pytsar ut en hel liten film byggd på upptagningar med det lilla robotteleskopet TAROT vid ESO:s La Silla-obsis i Chile.

Stjärnexplosionen är av Typ Ia och värdgalaxen ligger 60 miljoner ljusår bort.

ESO:s stillbildskarta ser ut så här, supernovan är den ljusa pricken ovanför galaxens centrum:

Kitschig Andromeda

I den ständiga men inte permanenta jakten på kitschiga astronomiföremål har vi i dag kommit till denna "Andromeda the Cat Woman"-variant:

Statyetten är 27 cm hög och står på en känd galaxastronoms arbetsbord.

Figurinen går att köpa på Nemesis Now-sajten.

PS.

Rätt svar på förra W-bloggens mångubbar

Här följer lösningen på mångubbarna i förra W-bloggen. Rätt svar är uppifrån och ner Albert Einstein, Sigmund Freud, Alfred Nobel, Svante Arrhenius, Louis Lagrange, Torben Olof Bergman, Jules Verne, Erwin Schrödinger, Ansgar, Hendrik Antoon Lorentz, Enrico Fermi, Gerard Kuiper, William McCool, Dante Alighieri, Tycho Brahe, Ejnar Hertzsprung.

Jag vet att allmänbildningen är hög bland W-bloggens läsare så jag nöjer mig med att påpeka att McCool var en av astronauterna som omkom då rymdfärjan Colombia brann upp i atmosfären.

Än än en gång tack till Rune Fogelquist och Helena Långström Schön för lånet från Asterisken* nr 4 2008,

Lämna ett svar