Hoppa till innehåll

Nr 73 2013

Civilingenjör Anders Nyholm bugar för Tycho

Local news först, så stort GRATTIS till vårt sällskaps viceordförande Anders Nyholm som från och med i går kan titulera sig civilingenjör. Sista tentan gick bra, och har vi tur får vi behålla Anders framöver i Lund/Malmö-områdets astronomiska sfär. Men det är inte avgjort ännu.

Anders är sedan i början av juni verksam ute på Ven som eminent Tycho Brahe-guide och naturligtvis var han med oss i lördags när vi gästade Köpenhamns gamla universitetsobservatorium. Så här dokumenterades ingenjörn´s närkontakt med den gamla refraktorns okular (1895):

Åke Hassbjer från vår systerförening i Halland tog mycket påpassligt denna bild på Anders framför Tycho-statyn (från 1876):

Tofsvipor går före radiostronomin

De som fick in P4 Göteborg igår (18.6) fick höra Robert Cumming kommentera det senaste från Onsala och Råöobservatoriet:

Att häckande tofsvipor sätter käppar i hjulen för byggandet av ett av två planerade teleskop i närheten av stranden.

– Det är tråkigt för nu måste vi stanna upp hela processen. Vi får se om det går att hitta en bättre plats för teleskopen. Att bara bygga det ena teleskopet innebär att det bara blir hälften så bra, sa Robert bl a.

✓ Meningen är att de nya tvillingteleskopen ska kopplas ihop med andra likadana teleskop runt om i världen. Därefter ställer man in teleskopen på avlägsna galaxer ute i universum. Galaxerna blir fixpunkter som möjliggör för forskarna att  på millimetern mäta hur kontinenterna och haven rör sig på vår jord, över tid. Denna kunskap gör bland annat att forskningen kring klimatförändringar och jordbävningsområden blir mycket exakt.

– Nu får vi ta mer tid på oss och söka efter en annan plats i området som är bra både för tofsviporna och för forskningen. Det blir lite sämre för jordforskningen. Projektet kommer att ta mer tid och arbete att genomföra.

Mindre vanliga Herschel-porträtt

I den astronomiska litteraturen förekommer ofta några och samma bilder på Sir William Herschel, så på W-bloggen bestämde vi oss i går för att under strulet med vår server jaga lite mindre vanligt Herschel-material.

National Portrait Gallerys hemsida återfanns t ex en byst och en relief av en yngre och en äldre Sir William:

Gipsbysten är gjord av John Charles Lochée 1787, ett av de stora åren i Herschels astronomiska liv, reliefen  är skapad av William Tassie, efter en medaljong av Friedrich Rehberg 1814 – ett år då Herschel var mätt på framgång och full av tvivel på sina stjärnlodningar.

Cassini fotar jorden

19 juli kommer NASA:s Cassini-sondes ena öga att riktas mot jorden denna dag, jorden som kommer att ses mellan Saturnus ringar som en blå prick (= 1 pixel!) på ett avstånd av 1,44 miljarder km. KLICKA upp bilden!

Vid fototillfället kommer jordklotet att vara vänt mot Cassini på detta vis. Europa ligger i mörker och vi kan se Saturnus.

NASA:s "Vinka till Saturnus"-sajt finns här.

En långsint nova

Nova Scorpii 2007 alias V1280 Sco, som var den ljusate på många år och nådde under 4m har visat sig vara en ovanligt "långsint" nova, med en historiskt långsamt utvecklande ljuskurva.

Novan tycks omges av två expanderande lober på ömse sidor stjärnan med klumpvist med gas och stoft – loberna ligger i riktning mot jordens observatörer.

En dagsfärsk rapport av japanska astronomer har nyligen publicerats.

Astronomdagarna – last call

Midsommar är sista chans att anmäla sig till Astronomdagarna i Lund i höst. Det vill  säga om man vill vara säker på att få plats under föreläsningarna i Lundmark-salen, tipsar Anna S. Árnadóttir.

Glad midsommar!

W-bloggen samlar krafterna och önskar alla en riktigt glad midsommar med allt vad därtill hör. Skål!

 

 


Lämna ett svar