Hoppa till innehåll

Nr 74 2013

Ännu  en trafikolycka i universum

Midsommaren är de tragiska trafikolyckornas egen "högtid", vilket understryks av detta mess från Hubble Space Telescope-teamet. Nej, bilden nedan handlar inte om neurokirurgi eller nåt liknande på en akutklinik utan festföremålet är det astronomiska objektet Arp 142 – så som ESA/NASA/HST-maskineriet ser på den spektakulära galaxkollisionen några hundra miljoner+ ljusår bort i stjärnbilden Hydra/Vattenormen.

Växelverkande galaxer har astronomerna hållit på med i ett par generationer, jag har för mig att ryssarna var  några av de första på det liksom Fritz Zwicky och Knut Lundmark, men i dag är fenomenet ett forskningsobjekt runt jordklotet och från en rad rymdbaserade instrument.

Som alltid vid dessa krockar orsakas obegripligt atora ochenorma gravitationsstörningar i gas- och stoftmolnen, vilka i sin tur leder till stjärnbildningsutbrott. Vår egen sol är kanske resultatet av en likande passage eller krock.

Om Arp 142 vet vi

► De kolliderande galaxerna är den söndriga spiralgalaxen NGC 2936 ( den blå under mitten), den andra är den elliptiska  NGC 2637 som påminner om ljus vit oval.
►De ljusa stjärnorna tillhör förgrunden, men den ena stjärnan täcker delvis över en bakomliggande galax.

► Halton Arp skapade en katalog över "pekuliära galaxer", och detta är alltså nr 142 i hans katalog. Den bild han själv tog med 200-tummaren på Mount Palomar såg ut så här:

Halton Arp är en av de mest passionerade motståndarna av Big Bang-teorin. Om detta kan intresserade bl a läsa här, i ett upprop från 2004 – ett upprop som fått överraskande många undertecknare.

Laserskott på Mars

Så här ser det ut när Curiosity-roverns laserkanon besköt Mars yta i maj i år:

16 bilder från ChemCam-instrumentet på Curiosity ligger bakom animationen, som i realtid tog 20 minuter men som ovan pressats samman till några sekunder.

Diametern på hålet är ungefär 28 millimeter.

ISON-kometen

Ännu så länge håller sig utvecklingen för Comet ISON  till det någerlunda prognostiserade, men det betyder inte att kometen kommer att blir så extremt ljusstark (∼ -15m) i höst och vinter som en del hoppats på. NASA:s eget team dämpar de högt ställda förväntningarna men tror att kometen kommer att bli en av de ljusaste på år och dag.

NASA:s Comet Ison-kampanj har väl inte gett så mycket sensationellt  ännu, men info dyker upp pö om pö. För några veckor sen, i maj, kunde vi se både detta fotocollage (KLICKA!!!)…

… och denna ljuskurva:

Kampanjens hemsida återfinns för tillfället här.

För en vecka sen observerades kometen med hjälp av Spitzer-rymdteleskopet, men jag har inte sett någon rapport ännu.

En kometfabrik!

En holländsk astronom har med hjälp av ALMA identifierat något som misstänkt liknar en "kometfabrik" runt stjärnan Oph-IRS 48.

Röda nejlikan och G2

Inspirerad av det kommande mötet mellan G2-molnet och det svarta hålet i Vintergatans mitt, har W-bloggens ansvarige känt sig manad av den klassiska Röda nejlikan-filmen med Leslie Howard.

Härmed presenteras inför offentligheten en första tentativ, erkänns lite knackig men dock presentabel provversion av den klassiska Sir Percy-dikten:

They seek it here, they seek it there,

those astronomers seek it everywhere,

is it perhaps like an extremely carnivore mole

consummating every living soul

that damned elusive black hole?

Äntligen går vi…

.. mot mörkare tider.

Om ett halvår kommer  den sommar som de svage kallar vinter (f´låt Erik Axel Karlfeldt!)

 

Lämna ett svar