Hoppa till innehåll

Nr 76 2013

W-bloggens viceboss Christian V igång igen

Det blir en hel del populärastronomi i dag. Allra först dock: Alla som saknat min sidekick, W-bloggens viceamiral Christian Vestergaard ska veta att han nu är i farten igen – Christian V har haft trubbel med sin dator. Jag vet precis hur sånt känns, inte minst  i plånboken.

Tack vare CV kan jag här och nu återge detta fantastiska Paris-vykort (KLICKA!!!):

► Detta är ett tidigt exempel på fenomenet "gatuastronomi" ("l´astronomie de rue", enligt KvP-kompisen Eva Sternäng), och det parisarna – samtliga herrar – tittar på är solen. Vilken sorts filter och/eller objektivavskärmning som användes vet jag inte, men jag är tacksam för alla sorters tips.

► Var vi  är nånstans i Paris? Det framgår av vykortet, Place de la Bastille. Julimonumentet kan skymtas  t h.

► Men vilket år är bilden tagen?

► Något större fuffens kan jag annars inte komma på. Skuggorna faller t ex på rätt håll.

► Vad ska solteleskopets tripodmontering kallas? Simpel altazimut är väl det korrektaste.

PS.

Apropå gatuastronomi, så kepsen av för våra ASTB-kompisar som visade  solen på Ribban i söndags. "Beach astronomy" såg där för första gången dagens ljus.

Presenter äntligen lämnade

Först idag (27.6) fick vännerna Christine Holm ocvh Michael Quaade lite godsaker som tack för att de ställde upp när vi i ASTB och halläningarna i HAS gästade Köpenhamn-universitetets gamla obsis vid Botanisk have förrförra lördan. Lite skumpa och chokladkakor från Malmö Chokladfabrik överlämnades.

Christine och Michael är knutna till universitetets pedagogutbildning av naturvetare – från studenter, fysiklärare till forskare – , och vi har en hel del att snacka om framöver på det planet. Nån sorts enkelt eftermiddagsseminarium ska vi väl kunna samsas om i höst eller till våren, med vår egen astropedagog på plats och kanske folk från Lund och Kristianstad.

Och som tidigare sagts:

11 oktober är det fritt fram på kvällen att titta i den klassiska dubbelrefraktorn på gamla Köpenhamnsobsis, detta i samband med Köpenhamns egen kulturnatt. Återkommer med info!

Onsala stjärnträff 2.0

Även i år är det fritt fram för allmänheten i åldern 16+  på vårt radioastronomiska observatorium på Onsala i samband med Astronomins dag och natt. Onsala stjärnträff är nu etablerat.

Våra radioastronomer föregår överhuvud taget med gott exempel när det gäller den utåtriktade verksamheten, vilket ju faktiskt handlar om en sorts demokratisk skyldighet. Skattebetalarna har rätt att se vad våra pengar används till. Hallå Lund!!!

Info om Onsalaträffens hur, när och var finns här:

http://www.chalmers.se/rss/oso-sv/popularvetenskap/onsala_stjarntraff_2013

Satsa på populärvetenskap!

Lästips i cyberrymden: Bloggkollegan Kari Aartojärvis rymdsond.se-blogg, i  vilken han nyligen diskuterade fenomenet populärvetenskap/astronomi och hur vi ska nå ut till den stora allmänheten. Detta är en överlevnadsfråga mer eller mindre för ett samhälle som vårt vars välfärd i grunden bygger på teknik, forskning och utveckling.

– Rymden är spännande, påpekar Kari, och har idel kloka synpunkter på fenomen som "Astronomdagarna" och vad det omhuldade outreach-begreppet egentligen handlar om. Inom akademien, universiteten och högskolorna, pratas det ofta om det populärvetenskapliga anslaget men snacket får  sällan kropp.

Citat från Karis blogg:

– Jag tror att en framgångsfaktor för forskningen i allmänhet, och för naturvetenskaplig forskning såsom astronomi i synnerhet, är att tala om för allmänheten vad man håller på med, vilka upptäckter man gjort och vilka upptäckter man hoppas komma att göra i framtiden. I den hårda konkurrens som finns om budgetmedel till olika samhällsinsatser måste forskarna komma ut ur sina skrubbar och berätta om allt det spännande man faktiskt håller på med. Annars är risken uppenbar att forskningsanslagen successivt kommer att minska.

Kari listar förtjänstfullt ett antal nödvändiga åtgärder, som våra vänner inom den yrkesastronomiska sfären bör ta till sig och fundera över.

NGC 891 har en supertunn mittskiva

Om den supertunna IR-avslöjande disken i galaxen NGC 891 (i Andromeda), som ligger på kant mot oss,  kan läsas här.

10 000:e NEO:t hittat

NASA meddelar att det 10 000:e "Nära jorden-objektet" (NEO, Near Earth Object) har hittats med hjälp av kameran/teleskopet Pan-STARRS-1 på Hawaii.

Himlakroppen kallas 2013 MZ5.

En animation från upptäckten ser ut så här:

Kinesiska muren sedd från månen…

Det har alltid diskuterats vilka byggnationer på jorden som kan ses från månen. Då och då påstås att kinesiska muren skulel kunna skymtas, men det tror jag inte på.

Lars Olefeldt har på nätet hittat denna kluriga lösning på gåtan…

Lämna ett svar