Hoppa till innehåll

Nr 78 2013

Hej och tack-ska-du ha, GALEX!

Inget vanligt pennstreck…

Den ena rymdsonden efter den andra stallas. Senast är  det NASA:s GALEX aka Galaxy Evolution Explorer som lägger av men gör det med värdighet:

➥ Rymdteleskopet, som jobbat i det intensiva UV-området, har gett oss en rad sensationella bilder. En av de senaste visar detta kosmiska pennstreck, NGC 4565 i Coma Berenices/Berenikes hår – en perfekt  kantställd galax 30-50 miljoner ljusår från oss.

➥ Galaxen ligger nära Vintergatans norra galaktiska pol och är mera absolut luminiös än M31 i Andromeda. Hade galaxen stått vänd mot oss med spiralsystemet i all sin grannlåt, hade den varit en av de mest spektakulära på stjärnhimlen. Storleken härifrån är 16×2 bågminuter, Charles Messier missade den konstigt nog, William Herschel upptäckte den.

➥ En annnan GALEX-goding är NGC 6744, som i verkligheten är 175 000 ljusår tvärsöver och ligger cirka 30 miljoner ljusår bort i stjärnbilden Pavo/Påfågeln:

➥ En färgglad sammansatt multivåglängsbild av Cartwheel/Hjulvagns-galaxen: GALEX står för de blå bidragen, Hubbleteleskopet för de gröna, Spitzer för de röda och Chandra för de lilafärgade.

➥ Den märkligaste bilden i GALEX-.kollektionen? Jag satsar på den som dök upp 2007, den underbara långperiodiska variabeln Mira med – svans! En svans 13 ljusår lång.

Image credit för bilderna ovan: NASA/JPL-Caltech.

Dödande meteorit i Midsomer

– Den som är både astronomiintresserad och tv-deckarefan ska titta på "Morden i Midsomer" SVT tisdag 2 juli. Hen får sitt lystmäte av bägge!, tipsar Peter Hemborg, ASTB-astropedagogen på semester.

– ?

– En amatörastronom slås ihjäl av en meteorit under en solförmörkelse…

"Written in the stars" heter avsnittet, enligt programtablån.

Intrigen: Amatörastronomen Jeremy Harper slås ihjäl med en meteorit under en solförmörkelse. Utredningen leder Barnaby och Jones in i ett nät av intriger, sexuella spänningar och akademiska konflikter bland traktens stjärnskådare. Hehe… ähum…
I rollerna: Neil Dudgeon, Jason Hughes, Fiona Dolman, Tamzin Malleson.

"Astronomens hus"

Lite kultur: Ivar Lo-Johansson, som jag en och annan gång hade anledning att intervjua per telefon, var vad jag minns inte intresserad av astronomi. Vilket inte hindrade honom från att skriva en roman med titeln Astronomens hus, som kom 1966. I denna fortsate han bearbeta traumat efter Måna, som fanns därute nånstans, precis som "det finns stjärnor så avlägsna, att ljuset från dem ännu inte har nått fram till ett jordiskt öga" så finns också minnet av Måna i etern som en viskning "som behöver rummets tid för att nå fram till mig själv".

Ganska vackert och poetiskt!

Vid våra telefonkonversationer var Ivar-Lo starkt döv, så samtalen fördes i en för övriga på KvP-redaktionen hög nivå, om jag säger så.

Ivar Lo skrev några brev också till mig. Var har jag dem?

Jag kom in på Ivar Lo eftersom jag letade efter information om nedläggningen av Brunnsviks folkhögskola, som fostrat så många socialdemokratiska profiler. Nu berättar tidigare KvP-kollegan, ABF:aren Erik Jonsson – han har förflutet på Brunnsvik – för mig att det mesta kommer att räddas i bokväg och så. Det är inte fullt ut den katastrof som Per T Olsson skrev om i gårdagens Sydsvenskan.

På Brunnsvik var astronomi från början, och då menar jag början av förra seklet, 1900-talet, ett viktigt ämne jämte andra naturvetenskaper, och där måste också ha funnits nått litet teleskop från tid till annan. Utredning pågår!

Ockultationer av Kuiperbältes-objekt

Det där med  nålen i en höstack är som intet när det gäller ockultationer av Kuiper-bältesobjekt.

Hur minutiöst i <bågsekundsregistret observationer måste gå till med delvis teoretiskt och praktiskt nytänk, bevisas med denna rapport. Det är ju bra, förstår jag, om de sammanlagda felkällorna inte är större än att KBO-skuggorna hålls inom jordens omkrets… 

En kampanj kring Sedna med en rad samverkande teleskop misslyckades 2012 dessutom helt p g a oväder över observatorierna. En av medförfattarna är Michael E "Mike" Brown, som upptäckt några av dessa objekt.

Häpp: Ny STORARTAD  astronomifilm på Tycho Brahe-planetariet!

Jag tycker att det visas för lite astronomiska filmer på Tycho Brahe-planetariet i Köpenhamn, som överhuvud taget behöver fräschas upp. Men nu kommer en positiv nyhet:

En ny 3D-film kallad Hidden Universe har släppts på en del IMAX-salonger och storformatbiografer över hela världen, och sen 29 juni står filmen även på TB-planetariets program.

Tider för visning finns här.

För första gången kan vi nu i biomörkret "utforska" ESO:s VLT som i Very Large Telescope samt besöka det största astronomiska projektet i världen – Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA, ett internationellt samarbete som stöds av Europa, Nordamerika och Östasien i samarbete med Chile).

W-bloggen återkommer med recension sen vi sett Russel Scotts film å plats i Dronningens By och intagit nödvändig dryck på Halvfemseren granngårds (Vinstuen 90, Gammel Kongevej 90).

Hidden Universe är filmad med 15/70 mm film och är producerad av det prisbelönta australiensiska produktionsbolaget December Media tillsammans med Film Victoria, Swinburnes tekniska universitet samt ESO. Filmen är också producerad i samarbete och distribueras av det dubbelt Oscar-nominerade MacGillivray Freeman Films, världsledande producent och distributör av IMAX-filmer.

Nippe fångad av Sveriges Radio

Christian Vestergaard tipsar om att den drivande Stockholms-amatören Nippe Olsson, STAR-ordförande i Stockholm (STAR = Stockholms Amatörastronomer),  nyligen porträtterats av SR.

Trevligt, trevligt, tycker alla vi på  W-bloggen, här gillar vi skarpt varje gång våra etermedia lockas till våra astronomimissionärer, som entusiastiskt pratar om stjärnor och planeter.

Bortgångna astronomivänner

Vi noterar med sorg två bortgångna medlemmar i den svenska amatörastronomiska communityn:

Aftonbladets Jörgen Blom, skicklig solobservatör, och Bill-Jack Holmquist, profilstark kyrkoman och  amatörastronom tidigare i Halland och sedan  även ASTB-medlem, som ofta syntes på våra möten i Malmö..

RIP i vårt universum!

Stormöte i Oxford

I mitten av september möts både ESA:s Euclid-sondastronomer och radioastronomernas SKA-folk i Oxford för att diskutera den gemensamma forskningsframtiden. Spännande, spännande!

Konferenstemat är Synergistic Science with Euclid and the Square Kilometre Array.

2020-talet kan bli det nya STORA genombrottsårtiondet inom en rad områden: kosmologi inte minst men också galaxers uppkomst och utveckling och mysterierna kring galaxhoparna.

Dagens pryl

Denna penna, som utstrålar ögonvänligt ljus i rött under observationskvällarna, kan köpas genom shoppen hos ASP alias Astronomical Society of the Pacific:

1 kommentar till “Nr 78 2013”

  1. Har nu läst mycket om Hergë och hans Resan till månen. Samt även intagit en 'austronautglass' på flygmueseet  i Whashington. Föga imponerad,. Vilken av austronauterna föredrog vilken smak?
     Är det utrett?
    Har träffat Fuglesang och noterat hans preferenser.
     
    Gunnar

Lämna ett svar