Hoppa till innehåll

Nr 79 2013

Somrigt Londontips:

Royal Observatory hedrar minnet av MARS-vännen Patrick

Minnet av vår malmöitiske MARS-vän Patrick Moore, Sir Patrick rentav, tillägnas en utställning på Royal Observatory i Greenwich på temat "Vision of the Universe".

I storslagna bilder understryks fotografiets och kamerans betydelse för vår astronomiska världsbild. bilder som Patrick älskade att göra tv-program om.

För Nature berättade utställningsansvarige Marek Kukula senast att för honom var 1900-talets viktigaste fotografi Edwin Hubbles Mount Wilson-bild av Andromedagalaxen 1923 på vilken en cepheidvariabel kunde identifieras. Därmed slogs ytterligare spik i kistan på den gamla världsbilden.

Patrick Moore var en stor tillskyndare av museet; jag var själv med honom ett par gånger här ute bl a när planetarieverksamheten kommit igång så smått.

Bäst tar man sig ut till och från Greenwich, om man bor på ett hotell mitt i smeten, med en av Themsen-båtarna, som utgår från Westminster Pier.

Musei-PS från svensk horisont:

Enligt popast.nu-sajten lägger Observatoriemuseet ner verksamheten i Stockholm från och med kommande årsskifte. Samlingarna skingras men går inte upp i rök.

Det är meningslöst att gnälla, vi lever i en krass tid och när inte ens Kungliga Vetenskapsakademien förmår ta sitt kulturhistoriska ansvar så är det också en sorts betyg på "tiden, tingen och dess ondska".

I akademiens klass för "Astronomi och rymdfart" sitter flera av svensk astronomis tyngsta namn, några med hemadress Lund. Hoppas yrkeskompisarna agerar så att inte katastrofen blir större än absolut nödvändig.

Vinn fribiljetter till nya storfilmen!

Robert Cumming tipsar om att Twitter-användare kan vinna biobiljetter till den nya storfilmen Hidden Universe, som nu visas på Tycho Brahe-planetariet i Köpenhamn. Det är ESO som står för idén.

Alla fakta här!

Plutos månar namnade

Från högsta håll, självaste IAU (International Union of Astronomers), kommer ukasen att Plutos månar nr 4 och nr 5, upptäckta 2011 och 2012, nu fått sina namn:

Kerberos och Styx.

Säkert kommer New Horizons-sonden att finna fler månar och kanske till och med en Pluto-ring när sonden susar förbi 2015. Kanske finns här ännu mer av mindre skrot här ute, som kan bli ett hot mot NASA-sonden. Om den interplanetära världen här vet vi inte särskilt mycket. Det är mest teorier.

Kerberos diameter ligger nånstans mellan 13-34 km och Styx, som har oregelbunden form, 10-25 km.

Nya uppdrag för amatörastronomer

Amatöratronomer upptäcker supernovor, planetariska nebulosor, exoplaneter, kometer… nu har till och med amerikanska försvaret kopplat in amatörastronomer för att hålla koll på kringflygande rymdskrot! SpaceView heter projektet, som drivs av US Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), Försvaret har uppmanat amatörastronomer att anmäla sig, sen väljer och vrakar DARPA bland kandidaterna, vars privata teleskop kompletteras med specialinstrumentering för följa och fotografera rymdskrotet.

Först på plan är paret Maria och Tom Simstad, som är engagerade inom  sammanslutningen The New Mexico Southern Skies Astronomy Enclave. När de inte själva jagar astronomiska objekt, står teleskopen till DARPA:s förfogande. Bl a har deras kupoler försetts med teknik som möjliggör fjärrstyrda observationer.

Och det finns en del att hålla koll på: 21 000 bitar större än 10 cm snurrar runt jorden, 500 000 skrotkorn i storleken 1-10 cm och kanske 100 miljoner rymdsnafs under 1 cm:s storlek. Allt rester efter raketsteg, uttjänta satelliter, skrot efter satelliter som kolliderat,  metallerosion m m.

Amerikanerna är överhuvud taget vaksamma när det gäller den nära rymden. Först nu har Europa börjat komma i kapp när det gäller bevakningen av nära jorden-objekt, t ex, och det är skrivet i stjärnorna när och om vårt eget svenska försvar skulle be våra amatörastronomer hjälpa till på något vis.

Fakta om SpaceView finns här.

Galaxkannibal fångad in flagrante!

Kvällens pressmess från ESO berättar om en kannibal i galaxvärlden som med frisk aptit mumsar i sig gas från sin närhet – bevisen serveras av ESO:s jätteteleskop VLT.

Astronomer har sett gas som faller inåt mot galaxen och skapar ett flöde som inte bara ger upphov till nya stjärnor, utan även driver galaxens rotation. Detta är det bästa direkta beviset hittills till stöd för teorin om att galaxer drar till sig och förtär material i sin närhet för att växa och bilda fler stjärnor.

Forskningsresultaten publiceras 5 juli 2013 i tidskriften Science: “Signatures of cool gas fueling a star-forming galaxy at redshift 2.3”.

Som alltid vid den här sortens upptäckter ligger ett internationellt  teamwork bakom.

Unikt: Fullmåne direkt efter solförmörkelse

Det var kul att se Morden i Midsomer-filmen i tisdags kväll om amatörastronomernas och proffsens dödliga intriger i Midsomers exoplanetmiljö, och felfinnaren i mig gladdes över alla tabbar. T ex bilden på fullmånen bara några dagar efter den totala solförmörkelsen. Mycket pedagogiskt!

Astronomdagarna snart här

Tiden går fort när man har roligt. Glöm inte anmäl dig, det lär bli knökfullt. Hittills har drygt 80 personer visat intresse.

Lämna ett svar