Hoppa till innehåll

Nr 80 2013

Far och flyg med Tycho

Det är kul att vår guru och emblemfigur, Tycho Brahe, uppmärksammas här och var. En hörna finns ju numera till hans ära på Tivoli i Köpenhamn, och senast har W-bloggens Christian Vestergaard sett att Norwegian i sin flygplansflotta har en kärra namnad "Tycho Brahe". Trevligt!

Stjärtpartiet ser ut så här:

Flygplanet är av typen Boeing 737.

En rad kändisar har fått namna Norwegians stora flygplansflotta, bland annat Povel Ramel.

Den historiskt bevandrade vet att runt hundra år före Tycho lekte Leonardo da Vanci med idén om flyg. Han skissade framför allt på en teknik byggd på fågelns vinge.

Mer Tycho!

Vår vice ordförande, nybakade civilingenjören Anders Nyholm – bland Tycho-fans kallad Andreas Novosholmius – är sedan ett par år guide på Ven och Tycho Brahe-samlingarna.
–  De dagar i juli som jag arbetar på Tycho Brahe-museet är 7, 8, 9, 11, 13, 14, 15, 21, 22, 27, 28, 29, 30, tipsar den gode Anders.

Jag ska själv ta mig ut en dag  bara för att jäklas med honom.

Öppettider och annan info här.

Åkersberg besökte Oxie

Vårt TBO-observatorium i Oxie besöktes härom dan av Elisabeth Persson, konstnär (keramiker) i Höör, och Katrin Hjalmarsson, knuten till Åkersbergs stiftsgård i Höör. Elisabeth har jobbat på gamla obsis på Carl Schaléns tid!

Vi (= för tillfället mest jag själv inom ASTB) tänkte ju arrangera en konstutställning med diverse kvällsarrangemang inlagda på stiftsgården i Höör med början 8 februari 2014. Det är redan klart att prof em Bengt Gustafsson och biskopen Antje Jackelén kommer att delta på en "Tro och vetande"-diskussion en kväll, Elisabeth kommer att visa stjärnor och planeter med sitt teleskop en afton, Höörs musikskola kommer att ge en konsert och vår astropedagog Peter Hemborg kommer att berätta om barn och astronomi.

Återkommer med info allt eftersom, även om det i stort sett är spikat med utställande konst. Jag tror att vi där har en SPEKTAKULÄR sak på gång!

ASTB ska egentligen bara ställa upp med sitt goda namn och rykte.

ISON-kometen vs HST

Varje gång HST-teamet offentliggör en bild eller animation på ISON-kometen, stiger spänningen och adrenalinet tilltar. 8 maj fotades denna fina bild på kometen, som ligger nånstans mellan Mars och Jupiters banor på väg in mot sitt perihelium.

Den färgförstärkta bilden togs av Hubbles Wide Field Camera 3.

Pyttekorta radioutbrott

Radioastronomer i Australien har upptäckt en rad mystifierande signaler i radiospektrumet, ultrakorta utbrott vars ursprung sannolikt ligger långt, lång utanför Vintergatan. Signalerna varar i några tusendelar av en sekund och kan flamma var 10:e skund.

Jakten på dessa kortkorta utbrott har pågått sen 2007 och  forskarna har nu gått igenom det arkiverade materialet från 64-metersantennen Parkes Radio Telescope i Australien. Det är särskilt fyra tydliga signaler som vänts ut och in, och beräkningarna pekar på att radiovågorna färdats mellan 5,5 och 10 miljarder år till Parkes. Kanske skapas de i magnetarer eller hos neutronstjärnor i starka magnetfält. Spökar svarta hål? Utredning pågår.

Det var med Parkes 64-metersskål som den första kvasaren 3C-273 avslöjades för femtio år sen. En verklig trotjänare, med andra ord.

(Tack till Carl-Olof Börjeson som hittat nyheten.)

Jorden i aphelium

Just dessa dagar befinner sig jorden i sitt aphelium i sin elliptiska jordbana och är alltså LÄNGRE bort från solen än vanligt.

Sommartriangeln i all sin glans

Jag har opererat ena ögat för gråstarr – det andra väntar –  och kan nu i och med det skåda stjärnhimmeln i all sin glans. Jublade senast i natt över rikedomen i Svanens stjärnbild och att jag äntligen kunde se Epsilon-dubbeln i Lyran i min gamla fältkikare. Jag håller också ett "öga" på Eta i Aquilae/Örnen, det var ju den andra cepheiden som upptäcktes. Det är inte överdrivet många cepheider och dess variation  som kan följas för blotta ögat – Eta Aql är ett exempel.

Miss Universum en jordisk angelägenhet

Det finns en kosmisk gren där vi är fullkomligt outstanding i kosmos, påpekar Lars Olefeldt:

Varje Miss Universum-tävling har hittills vunnits av en skönhet från jordklotet.

Det statistiska beviset Jorden VS Resten av Universum kan t ex se ut så här:

Senaste svenska Miss Universum var Hanni Beronius (nedan). Just nu jagas en efterträdare, som ska matcha övriga finalister i Moskva 9 november i år.

Lämna ett svar