Hoppa till innehåll

Nr 84 2013

Besök på Frida Palmérs grav

Härom dan tog jag bussen från stan för att  besöka Frida Palmérs grav i Blentarp men också för att umgås med mina gamla Sydsvenskan-kolleger Gunilla Lindberg  och Bo Bergman.

Gunilla har lärt ett par generationer Sydsvenskan-journalister datans ABC, och Bo har en förnämlig språksida varje söndag i papperstidningen. Det enda han fortfarande grunnar på är om italienskans "buffone" (narr, skojare) har med skånskans "byfåne" att göra – en intertextuell utmaning för en språkvetare.

Allvarligt:

► Gunilla är, som den minnesgode W-bloggläsaren erinrar sig, ASTB:s "lokalombud" i Blentarp – Gunilla bor i Vita huset, är gammal gymnasieelev till Frida i Halmstad, Frida som ju innan skolkarriären gjorde sig känd som Sveriges första fil dr i ämnet astronomi (Lund, 1939).

► Gunilla hade Frida i matte och har bara positiva minnen av henne. Men hon vet också att det fanns gymnasiekompisar som inte hade det fullt så lätt med lektorn i matte och i fysik. Fridas pedagogiska handlag finns det säkert ett och annat att säga om, och hur hade hennes liv gestaltat sig om inte krigets vindar svept i väg henne bort från observatoriet i Lund till andra verksamheter inom försvaret  och därefter den trygga pedagogiska banan?

► Vi – det vill säga Gunilla, Bo, lilla barnbarnet Emmy och jag själv på bilden ovan (Gunilla fotade) –  la en skånsk röd och gul bukett  på hennes grav. Det noteras att de sju lavendlar på graven, som från början markerade Karlavagnen, nu vuxit upp och även börjat dölja den skylt som berättar om vilken kändis som ligger här.

► Vi måste inom svensk astronomi de kommande åren bestämma oss för hur vi ska göra med graven. Det finns inga efterlevande och 2016/2017 går skötselavtalet ut. Det vore en skandal  om svensk astronomi inte såg till så att minnet av  vår första kvinnliga yrkesastronom hålls vid liv. Det är inte pengarna det handlar om, det är principen.

► Närmast ska kyrkogårdsförvaltningen uppmärksammas, gravens status uppdateras, och sen funderar Gunilla på ett 110-årsjubileum – 2015 är det 110 år sen Frida föddes. Eftersom vi glömde 100-årsdagen är ett 110-årsfirande en god ursäkt. Gunilla och Bo ställer upp för eftersits i sitt fantastiska hem, Vita huset.

► Det är så många gåtfullheter kring Frida Palmérs liv och verk att frågan om en biografi också känns angelägen. Nån naturvetenskapligt intresserad genusforskare – finns såna djur i Vår Herres hage? – borde gripa tag i alla lösa tåtar. Och t ex utreda var och när hon lärde sig ryska.

G2-molnets "dödsspiral" stor nyhet

ESO:s G2-nyhet i förrgår, molnet som störtar in mot Vintergatans svarta hål och rundar det, går verkligen som en löpeld över världen (se förra W-bloggen). Carl-Olof Börjeson pekar t ex på denna story från BBC.

Jag gillar BBC:s kvällstidningsspråk: Dödsspiralen! Skulle själv ha kunnat komma på det….

Om snögränsens betydelse…

… utreds i detta ESO-mess.

ALMA-forskarna har gett sig den på att utreda hur de olika "snögränserna" runt stjärnan TW Hydrae ser ut, beroende på vilka molekyler vi pratar om, snö har inte bara med H2O att göra. Det har också med metan, koldioxid, koloxid att göra. Det går kanske inte att göra kramiga snöbollar alltid, men snö handlar det om.

Bilden nedan är alltså tagen med teleskopet ALMA i Chile och visar området (i grönt) där is av kolmonoxid har bildats  (markerad i mitten). Den blå cirkeln representerar avståndet till Neptunus omloppsbana jämfört med vårt eget solsystem.

Övergången till is av kolmonoxid kan också indikera den inre gränsen för området där mindre isiga kroppar som kometer och dvärgplaneter som Pluto och Eris kan bildas.

Läs messet så förstår du.

Och eftersom vi försmäktar i den jordplanetiska sommarvärmen på våra latituder, så svalkar vi oss med denna Wikipedia-bild på temat "snöboll", tagen i Nebraska 1910:

Orättvist!

Det finns ingen rättvisa i världen. Varför har de som bor under södra stjärnhimmeln en så mycket vackrare och mer spännande stjärnhimmel än vi på norra halvan? Jag är verkligen skånskt "förtröden" när jag ser de bilder Chrisitan Vestergard fångat upp

–  Lincoln Harrisons vintergatsbilder får en att tappa andan!, utbrister kompisen CV (som ändå sett det mesta).

Bildbevis? Kolla här:

Hemsidan med fler bilder och alla detaljer finns här.

Huffington Post på hugget

Bertl Falk har tipsat mig senaste dagar om all rymdintressant som stått på Huffington Posts hemsida:

✔ University of Birmingam-arkeologer menar sig ha hittat världens äldsta kalender – i Skottland.

✔ Mars-rovern Curiosity drar nu i väg mot kraterns mitt där den landat.

✔ Event Horizon-teleskopets ambitioner att avlocka Vintergatans svarta hål dess hemligheter har också synats nyligen.

Hört på Ven…

Detta meningsutbyte apropås Tycho Brahes armillarsfär har Anders Nyholm uppfångat på Ven:

– Vad säger astronomen hos doktorn?

– Jag har gjort min arm illa.

Fler Uarda-definitioner

* Kikhosta: Halsbesvär, orsakat av överdrivet tittande i teleskop (Upphovsman: Kalle Palm)

En fräckis

Ännu ett bidrag från xkcd-skaparen Rundall Munroe:

Lämna ett svar