Hoppa till innehåll

Nr 87 2013

Senaste nytt från Ödlan-smällen

Supernovan SN 2013dy fortsätter att lysa upp tillvaron för oss; nu tycks denna Typ Ia-explosion ha ljusnat ytterligare något och gått in i 12:e magnituden, detta enligt AAVSO:s light curve generator:

På nätet pratar nån observatör om 12.6m, men jag är osäker om det är visuellt eller via filter.

ALMA greppar NGC 253

Nya observationer med teleskopet ALMA i Chile visar upp gigantiska utflöden av molekylrik gas från den närliggande Bildhuggargalaxen. De dramatiska bilderna kan förklara varför mycket stora galaxer är sällsynta i universum och ger astronomer den bästa bilden hittills av en dramatisk process:

* Att gas slängs ut från områden där en galax bildar nya stjärnor, och därmed berövas nya generationer stjärnor på det bränsle de skulle behöva för att bildas och växa.

* Studien publiceras i tidskriften Nature  i dag 25 juli 2013.

* Bildhuggargalaxen, också känd som NGC 253, är en spiralgalax som ligger i den södra stjärnbilden Bildhuggaren. Den ligger ungefär 11,5 miljoner ljusår från oss och räknas därför som en av våra närmaste grannar. Den är också den närmaste så kallade starburstgalaxen som kan ses från södra halvklotet på jorden.

* Forskningsresultaten kan hjälpa till att förklara varför astronomer tidigare har hittat så få riktiga galaktiska tungviktare i universum. Datormodeller visar att äldre (och därmed rödare) galaxer borde ha betydligt mer massa och innehålla fler stjärnor än vi observerar. Galaxvindar eller gasutflöden tycks kunna vara så starka att de berövar galaxerna på det bränsle de behöver för att bilda nästa generation stjärnor.

Största solfläcken i modern tid

Om jag förstår det rätt så sågs den största  solfläcken i "modern tid" 1947. Jag var två år och tyckte nog att den var ganska imponerande:

Fläcken var i alla avseenden mäktig.

Rymdkatastrof

Från kommande storfilmen Gravity med Sandra Bullock och George Clooney – och Ed Harris röstkan denna  filmsnutt  ses.

Filmen handlar vad som händer när rymdskrot kolliderar med en space shuttle. Inget kul… men spännande.

Proper professor

Jag gillar alla såna här falska bilder – min sidekick Christian Vestergaard har hitta fotot på H E Burton vid Yerkes-refraktorns okular. Snyggt klädd, kostym, slips, vita sockor, mitt på dagen. Färgflagor längs väggarna.

Men:
Vem var  Burton? Jag hittar inget om honom i mina kaninbiblar om den modernare astronomihistorien.

ISON-kometen

NASA:s Spitzer Space Telescope tog i mitten av juni en svit bilder av kometen  C/2012 S1 (Comet ISON) cirka 500miljoner km från solen.

Bildkälla för bilderna nedan: NASA/JPL-Caltech/JHUAPL/UCF

Kometen spyr ut gas bl a i form av CO2.

Einstein kastas ut

I samband med en liten bok om astronomer och händelser som betytt en del för mig (kommer i höst). sprang jag på denna nidbild i en nazistisk tidning från 1930-talet, en teckning som visar hur Albert Einstein kastades ut från sitt eget "Einsteintorn" i Potsdam. Han lämnade ju Tredje riket och dess akademier och bosatte sig i USA.

Tornet står fortfarande kvar i Potsdam och Einsteins teorier har aldrig stått så starka som i vår tid.

1 kommentar till “Nr 87 2013”

 1. Hej Ulf!
   
  Harry Edward Burton var en amerikansk astronom som föddes 1878, och som från 1929 till sin död 1948 arbetade på USNO Division of Equatorial Instruments. Han mätte dubbelstjärnor, i synnerhet 70 Ophiuchi, men höll även på en del med småplaneter och annat. Småplaneten Burton är dock uppkallad efter en annan astronom med samma efternamn. Ett par länkar:
   
  http://ad.usno.navy.mil/wds/ds_history_text.html
  http://adsabs.harvard.edu/full/1929AJ…..39…72B
   
  mvh
  Hans Bengtsson

Lämna ett svar