Hoppa till innehåll

Nr 90 2013

Stjärnhimlen i röntgen

ESA:s röntgenkänsliga trotjänare, sonden XMM-Newton har i dagarna gett oss en drygt hälftenkomplett (= 62 procent) bild av stjärnhimlen i röntgen. Under passagerna mellan väl definierade röntgenkällor har sonden ändå registrerat vad den "ser" i form av infallande röntgenfotoner, och resultatet genom de drygt 1200 vandringarna över stjärnhimlen 2001-2012 ser ut så här – som spåren efter billjus på en gammal fotografisk plåt:

Kartan är orienterad så att den löper längs det  galaktiska planet mitt i bilden, från vänster till höger.

► Den ljusa fläcken t h motsvarar supernovaresten efter smällen i Vela/Seglen, södra stjärnhimlen, SNR:et upptar en yta på 150 ggr fullmånens.

► Fläcken t v i samma plan = Cygnusbågen, en chockvåg efter en supernova för 15 000 år sen.

► Precis över planet i mitten återfinns rekordhållaren,  röntgenkällan Scorpius-X1, den första röntgenkälla som upptäcktes 1962. Avståndet dit är 9000 ljusår.

► Mosaiken består av 73178 individuella bilder på 1×0,5 grader.

Noggrannheten i den senaste, den tredje versionen av  XMM-Newton Serendipitous Source Catalogue (3XMM-DR4) framgår bäst av denna propagandabild från ESA med inlagd förstorad bild av ett röntgenområde:

3XMM-katalogen innehåller åtminstone 372 728 unika röntgenkällor. 

Tips: KLICKA UPP BILDERNA!!!!

Senaste nytt om Tychos supernovarest

Ett PS apropå ovanstående: En sprillans ny beräkning av varför Tychos SNR ser ut som det gör, ges här.

En förklaring är att explosionen och dess chockvågor skedde i en "stjärnvindsbubbla" men att den nu rör sig i ett i ett interstellärt medium med låg jämn täthet.

Det har skett en del i Cassiopeiasmällens utforskning de senaste sextio åren. I början av 1950-talet uppfångades det första radiobruset från supernovaresten, och sen identifierades även stjärnresten optiskt och i andra delar av spektrumet.

Anders vann!

Grattis till Anders Nyholm, som granskade Tycho Brahe-bilden i förra W-bloggen och som upptäckte en arsenal av felaktigheter:

✔ Cassiopeia verkar stå för lågt på himlen för november och visas
underligt vänd
✔ Herrevadskloster ser inte ut som slottet på bilden
✔ Tycho bär elefantorden, vilken han inte hade vid tiden för novan
✔ Tycho ser äldre ut än 26 år
✔ Han var inte omgiven av så mycket folk vid upptäckten eller senare
observationer.

Anders får ett fint litterärt pris för sin bedrift vid tillfälle.

Lundagård – en oas

Ibland skärper Sydsvenskan till sig. Som i dag (1.8), då solforskaren Henrik Lundstedt får prata av sig sig om en av Lunds finaste "lungor", grönytan i Lundagård. Ännu mer av området kunde förresten sås med gräs där. Varför inte hela ytan? Gräs tål att man går på det.

Vad ska hända med Kungshuset (platsen för Lunds obsis på 1700-talet)? Försvinner verkligen Filosoficum därifrån till förmån för universitetets byråkrater? Det var ju där jag pluggade idé- och lärdomshistoria för Rolf Lindborg och en och annan gång smet in om filosoferna för att höra kloka tankar. En av yrkesfilosoferna "bevisade"  kliniskt för mig varför astrologin måste stämma…

Hubble löser gåta

Gåtan löst? Ett dagsaktuellt mess från Hubble-teamet förklarar  skillnaden mellan  mindre, äldre galaxer som stängt av sin stjärnproduktion och yngre sentida större galaxer som inte föder upp stjärnor längre men som ändå tycks ha växt till sig.

Jazz under stjärnorna

Gamle KvP-kompisen Erik "Mr X" Jonsson berättar att han varit i Brantevik och upplevt "Jazz under stjärnorna" med Nils Landgren, Anna-Lotta Larsson & Co.

Väl hemkommen bjöd stjärnhimmeln på ett sensationellt uppspel, som till och med kvällstidningsmurveln Erik uppskattade. 

– Minns min barndom i Västmanland när min småländska mor berättade om Stora och Lilla Björn. Sen hade vi en "efterbliven" trädgårdsdränga som talade om "varma länderna" och på något vis blandade vi smågrabbar ihop allt och på den vägen är det astronomiskt sett.

Jaja, jag ska lära Erik lite ABC framöver.

Annars noteras att US-kompisen Vismaya Hagelberg ska jazza på Ribersborgs Kallbadhus 8 augusti.

Vi funderade i fjor på att hon skulle konsertera ute hos oss på TBO, den idén har inte släppts. Bara så att ni vet!

Är det nånstans "Jazz under stjärnorna" ska ges, så är det på vårt obsis.

Supernovan SN 2013dy – läget just nu

Supernovan SN2013dy börjar sakteliga avta, som synes. Men den var uppe och dippade under 13:e magnituden!

Så här ser aktuell ljuskurva från AAVSO ut:

Grattis som vanligt till Gustav Holmberg, vår variabel/nova/supernova-observatör i Lund, som håller koll på smällarna ovan där.

Den tätaste galaxen

I en rapport med titeln "The Densest galaxy" har ett team astronomer mätt på en ultrakompakt dvärggalax, som snurrar runt Virgoellipsen M60.

Massan motsvarar 2.0×10 8 M och radien ~ 24 pc gör objektet till en exklusivitet i den lokala universumet.

I centrumet av himlakroppen, som kallas M60-UCD1, finns antigen ett svart hål eller en binär röntgenkälla. Eller nåt ännu mera obegripligt….

Vilka är gubbarna?

Christian Vestergaard har hitatt bilden nedan och undrar, som jag, vilka är alla gubbarna? Att det är Galileo Galilei t v och Tycho Brahe och Copernikus t h – men vem representerar han längst t h? Ptolemaios? Dern sittande? Aristotees?

Mest utmanande är mannen som med vänsterhanden håller om ett teleskop. Vem är denne astronom? Mustaschen leder mina tankar till Descartes. Vad tror den lärda allmänheten?

4 kommentarer till “Nr 90 2013”

 1. När det gäller Tycho och felsökning så kommer jag att tänka på en mening som stod i en artikel jag läste för många år sedan, ungefär såhär, originalet var på engelska:
  "En nova upptäcktes då från ön Ven av den svenske astronomen Tycho Brahe".
  Här kan man kommentera fyra olika saker:
  1. Tycho var ingen svensk astronom, han var ju skånsk men inte svensk.
  2. Det var inte från Ven han iakttog stjärnan.
  3. Flera andra observatörer upptäckte stjärnan innan Tycho såg den, så någon upptäckt i modern mening kan man inte säga att Tycho gjorde. Han var åtminstone långt ifrån först.
  4. Enligt modern astronomisk terminologi var det ingen nova som Tycho såg och beskrev, det var en supernova, och supernovor är ingen underavdelning till novorna utan en separat grupp. På analogt sätt som innebandy inte är en underavdelning till bandy. Men OK, det var ju en nova i betydelsen "ny stjärna".
  Jag tror att alla dessa fyra saker ofta har missuppfattats, och jag har som sagt en gång sett dem i en och samma mening.

Lämna ett svar