Hoppa till innehåll

Nr 92 2013

Thulin, astronomin & byråkratin

Vi har inga raketbaser i W-bloggsområdet utöver de danska raketamatörerna utanför Bornholm och nedlagda Peenemünde (Gott sei dank!), men det finns gott om flyghistoriska samlingar.

W-bloggskompisen Lars Olefeldt tog mig härom dagen till Svedinos Bil- och Flygmuseum, ett privat bil/flygmuseum mitt i Halland, och det var en ren nostalgiskt orgie för W-bloggens utsända att gå omkring bland gamla bilar och flygplan. Museet är, för det första, STORT, jag räknade inte antalet bilar och flygplan, men det handlar om ett 100-tal, och det är under att allt får plats. Den pedagogiska utställningsfilosofin vet jag inte om, bara att bakom denna samling ligger en enorm kärlek till åken och flygkärrorna. Tänk att få se (och höra!) en  Spitfire med trebladspropeller, och en tysk Junker 52:a, en av Hitlers transporthästar, är ju helt sensationellt på våra breddgrader.

Björn Svedfeldt, sonen till skaparen Lennart Svedfeldt alias trollkarlen Svedino, berättade att museet inte uppbär en krona i stöd från det allmänna. Inte ens skylt får sättas upp på E6:an av byråkraterna inom det "allmänna" (= våra skattebetalda ombud). Men folk hittar hit ändå i en hygglig ström.

Så märkligt med alla dessa allvarsmän och dito -kvinnor inom svensk politik och byråkrati som gärna pratar om att vi ska stödja småföretag och entreprenörer men som, när det kommer till kritan, hellre sättar käppar i hjulen. När jag blivit riktigt förbannad ska jag skriva en krönika i Skånska Dagbladet om det!

Det POSITIVA nu:

En hel del på Svedinos handlar om Enoch Thulin, vår skånske flygpionjär i Landskrona (med omgivande nejder och luftrum). Rara Thulinsaker på Svedinos är både ett flygplan (1918, Thulin A Blériot XI) och en av företagets bilar. När luften gick ur flygplanstillverkningen, övergick det till att bygga bilar innan företaget helt upphörde.

Min gajd, förresten, Lars Olefeldt hade en anfader på moderssidan, Palle Mellblom som jobbade för Thulin som bas i snickeriet i Landskrona och kommer att få en egen monter på museet vad det lider.

Det allra mest överraskande med Thulin? Han blev ju fil dr i Lund på en avhandling om flygets teoretiska del, men han studerade där också  fysik, kemi, matte och –  astronomi. Vi få se om vi kan få fram nått om hans astronomiska studier vad det lider, men helt omöjligt ska det inte vara.
Thulins dramatiska liv slutade med en flygolycka  över Landskrona 1919 när han kastades ur sitt flygplan under en uppvisning.

PS.

Jag undrade för mig själv hur alla flygplan kommit till Ugglarp och museet? På museets hemsida finns en bild som ger förklaringen:

Konstsabb på observatoriet

Naturligtvis har inte vår uppmärksammade sommarkonst fått vara i fred för vandaler på TBO. Raketen, som så många barn tyckt om, har vandaliserats om än inte totalt massakrerats. Det var väl för jobbigt.  Rymdnallen har försvunnit, propellern som satt på toppen av raketen hittade vi dock.

– En av "ljudspelarna" finns i Lilla salen inne på TBO; vet ej om den  har trillat ner eller dragits/slitets ner. Alla rutorna på raketen är  sönder(slagna) Och, som sagt, ingen rymdnalle finns kvar, berättar vår TBO-astropedagog Peter Hemborg.

Peter har lämnat dessa bildbevis till W-bloggen:

Skarp supernovabild av Sharp

Den ljusstarka supernovan i M 74 följs lite varstans.

Christian Vestergaard mailade  över dessa bilder tagna av Facebook-kompisen  Ian Sharp, Selsey, England (KLICKA upp den för närstudie):
– Sharp meddelar att han tog bilden med ett fjärrstyrt teleskop beläget i spanska Nerpio. Bildbehandlingsprogrammet heter "PixInsight".
Den vackra spiralgalaxen M 74 ligger i Pisces/Fiskarnas stjärnbild, och detta är tredje gången på tio-elva år som en supernova smäller där borta.
Samme Ian Sharp tog med hjälp av fjärrteleskop i New Mexico denna färgvariant morgonen 7 augusti:

Ian Sharps hemsida "astro-sharp" finns här. Han sticker gärna fram hakan och presenterar sig som en "enthusiastic atheist"!

Stjärnvindar skapar molnen!

I Vintergatans granngalax Stora Magellanska molnet har ESO:s Very Large Telescope fotograferat ett spännande område där stjärnor bildas. Den här skarpa bilden visar upp två mycket olika lysande gasmoln: det rödaktiga NGC 2014 och dess blå granne NGC 2020. Även om de är väldigt olika har de båda formats av kraftfulla stjärnvindar från heta, nyfödda stjärnor i närheten som strålar in i gasen och gör att den lyser starkt.

Hela pressmesset här!

Maria Mitchell uppmärksammades

Den amerikanska kvinnliga astronomipionjären Maria Mitchell (1818-1889) uppmärksammades på Google Doodle 1 augusti på den 195:e födelsedan, tipsar Bo Bergman.

Maria var USA:s första kvinnliga yrkesastronom, hon kom från en kväkarfamilj och upptäckte bl a en ny komet ("Miss Mitchell´s Comet"). För denna prestation gav Frederick VI, kungen av Danmark, henne  en flott medalj, en snygg gest från den gamla världen.

Våran Maria har utsatts för en hel del postuma hyllningar genom åren, bland annat en diktsamling tillägnad henne. Hon var en profil, och amerikanerna lyfter gärna fram henne i genusdebatten.

Maria blev professor vid Vassar College i Poughkeepsie, New York.

Gammelmedierna på hugget

Så roligt att de gamla pappersavisorna med jämna mellanrum uppmärksammar vår kära vetenskap. Härom dan ägnade Sydsvenskan, som har för mycket papper i och för sig, ett helt uppslag åt bilden på jordklotet sett från Saturnus horisont.

Och i dag kommenterades Kalle Ankas Christer Fuglesang-nummer på min egen tidnings kultursida. Kul!

Astronomi är inne.

Amatör fotar Hantelnebulosan

VLT på Chile i all ära, men även amatörerna kan! Bevis:
– Hantelnebulosan (Messier 27) fotograferades 12 juli så här av min facebookvän Sylvain Trépanier från kanadensiska Montreal. Fotot togs med en Canon 60D och en C11 katadioptriskt teleskop (F 6.3) på tiden 15 x 5 minuter, berättar CV aka Christian Vestergaard.
 
 

Ettårsjubileum för Curiosity

I dagarna för ett år sen landade Mars-rovern Curiosity med medföljande Mars-labb.
Grattisgrattis!
 

2 kommentarer till “Nr 92 2013”

Lämna ett svar