Hoppa till innehåll

Nr 93 2013

Extra nyhetsbulletin:

Uppsala-Schmidten i Australien stallas för gott

Facebook-sajten ITelescope berättar i dag att Uppsalas legendariska 0,5-meters f/3.4 Schmidt på Siding Spring i Australien nu läggs i malpåse för gott. Hur roligt är det på en skala mellan 1,0-1,1?

Det var Christian Vestergaard som sprang på den dåliga nyheten. Eller som det hette i gamla Vilda Västern: "Troubles always rides a fast horse."

Schmidt-teleskopet har senaste år framför allt använts av Rob MacNaught och hans kolleger i jakten på asteroider och kometer, men i och med att hans arbete inte längre fick ekonomiskt stöd blev en stängning tydligen nödvändig.

Mängder av svenska astronomer har arbetat med detta teleskop, som byggdes i Uppsala på 1950-talet, teleskopet som först stod på Mount Stromlo och som sen kom till Siding Spring-komplexet.

Vår gamle MARS:ian Bertil Pettersson, i många år knuten till Uppsala obsis, tog denna bild av instrumentet för ett antal år sedan:

Teleskopet användes senast för att hårdbevaka potentiellt farliga  NEO:s, Near Earth Objects, och efter det drastiska beslutet att stänga av teleskopet saknar enligt Facebok-sidan sydhimlen nu permanent NEO-bevakning. Vilket inte låter bra. Var finns astronomins egen visselblåsare?

Med teleskopet har Rob McNauht upptäckt runt 400 asteroider och kometer, en av kometerna utvecklades till en av sydhimmelns grannaste för blotta ögat  2007.

Skälet till att teleskopet nu stallas är en kort och dramatisk historia i sig. Om jag läst på rätt började det med att University of Arizona, som allockerade medlen ursprungligen, från NASA, ville koncentrera resurserna till sin egen NEO-bevakning av norra stjärnhimlen (Catalina Sky Survey). Med de medlen borta, fick de australiensiska astronomiska myndigheterna inom ANU uppdraget att sköta sydbevakningen, men därifrån har nu dess reservmedel helt sinat. Och därmed är sagan all!

Och sydstjärnhimlen står utan NEO-bevakning! Det är som att bjuda in tjuven om natten.

I artiklar på nätet berättar McNaught hur han förgäves sökt medel hos regeringen och hos ett gruvbolag i närheten av observatoriet,

– I've got a long list of departments not willing to fund it, låter inte som en klok policy från makthavarna.

Lärde sig aussies inget av ryssmeteoriten i våras?

Lämna ett svar