Hoppa till innehåll

Nr 100 2013

Tycho hedras av Europas fysiker:

Första steget mot världsarv?

Att Ven och Tycho Brahe-minnena inte redan uppförts på UNESCO:s lista över världsarv säger mer om detta FN-organ, som ibland är rena sandlådan, än saken i sig.

Självklart hör Tychos Ven dit, ön där den sista förteleskopiska kraftmätningen ägde rum.

Nu har i stället European Physical Society beslutat att utnämna Uraniborg och Tycho Brahe-museet till en "Historic site", en utnämning som ska manifesteras vid en ceremoni  på Ven onsdagen 11  september i år. Ett alldeles förnämligt initiativ!
Vår ASTB-ordförande Peter Linde är specialinbjuden till evenemanget genom Lunds universitet, Svenska fysikersamfundet och Landskrona stad..
Viktiga punkter för dagen blir t ex mötet kl 14.00 på Tycho Brahe-museet, då generalsekreteraren i European Physical Society David Lee överlämnar beviset och håller ett anförande.
Senare, i Backafallsbyn, blir det högtidsföredrag av professor John Robert Christianson om Tycho Brahes
betydelse som vetenskapsman, forskningsorganisatör och instrumentutvecklare.

När Tycho Brahe-museet invigdes 2005 av kronprinsessan Victoria, var även Iowa-professorn John Robert Christianson med. Han anses i dag vara en ledande Tycho-expert och har bl a skrivit boken On Tycho´s Island.

När det gäller tanken på världsarvs-klassificering av Tychos lämningar på Ven vet jag att tidigare lundaprofessorn i idé- och vetenskapshistoria Gunnar Broberg reflekterat över saken och att det även cirkulerat en idé om att hela Öresund skulle förklaras som ett omistligt världsarv.

Fler Tycho-invigningar!

Nästa lördag 31 augusti invigs Vetenskapshyllan på Malmö museum/Teknikens och sjöfartens hus, där nu både Tycho Brahe och Mårten Triewald fått sina hem PLUS fått sällskap av ett helt nytt rum, Stjärnrummet, med ett pedagogiskt, genom NASA ständigt uppdaterat "ratta själv"-väggplanetarium.

Museichefen Göran Larsson klipper det virtuella bandet, det blir musik och såpbubblor och mycket barnvänligt.

Hur höll Einstein tiden?

Jag måste få tacka min flitige W-bloggsvice Lars Olefeldt, som gav sig den på att kolla upp gåtan med Albert Einsteins armbandsur och rovor. Och Lars hittade naturligtvis fram till diverse intressant!

På en utställning i förrfjor i Kina, arrangerad av den schweiziska ambassaden, syntes t ex denna rova:

Ett armbandsur av märket Longines, som Einstein bar,  gick för över en halv miljon dollar på en auktion för ett antal år sen. Här bär han uret…

… och så här ser boettens baksida  ut:

Helt ur led var tiden inte för Einstein.

Nova Del 2013

Enligt en rapport på Astronomer´s Telegram-sajten inträffade maximum Aug 16.25 , då magnituden visuellt V = 4.3. Därefter har ljusstyrkan avtagit. Men vi kommer att kunna följa den länge genom våra teleskop.

Tidernas komet…

… kanske inte ISON aka  C/2012 S1 blir men ett skådespel utlovas i höst och vinter, kometen finns nu i stjärnbilden Cancer/Kräftan inte så långt från stjärnhopen Bikupan. Magnituden runt 12,5-13.

Avståndet från jorden uppskattas till 3.4 AU.

Stjärn-schack i Lund

Calle Erlandsson tipsar om Frans G Bengssons minnesturnering 25.8 på Schackhuset, Trollebergsvägen 105, Lund.

– Det blir tuffa tidshandikapp – som mest 2 minuter mot 28 minuter!

Bland deltagarna gamla ärrade segrarveteraner som Harry Schüssler och Christian Jepson.

All info på LASK:s hemsida.

Hej då, Voyager 1!

Allt pekar nu på att Voyager 1 verkligen har lämnat solssystemet och börjat ge sig in i Vintergatans interstellära värld. Bertil Falk tackas för tipset.

Historiskt möte i Danzig/Gdansk

När Astronomische Gesellschaft möttes i Danzig/Gdansk dagarna 7-11 november 1939 var ju lundaastronomerna Knut Lundmark och Frida Palmér på plats. Det var ett märkligt möte, ett 70-tal astronomer möttes på den tyskledda "internationalen" och 20 föredrag hölls.

Några veckor efter mötet utbröt andra världskriget just där och då.

Min favoritstjärnbild

I morse (fredag 23.8) gick jag upp tidigt och satte mig på balkongen – för att i öster i min fältkikare 12×50 hälsas av Plejaderna, Hyaderna och övre delen av Orion med bältet och Orionnebulosan i praktform.

Härom året tog Göran Strand denna praktbild av Orion – KLICKA upp den!

Äntligen – VINTERMÖRKRET är på gång!

PS.

Just nu fredag kväll 23.8 berättar Göran att han tagit säsongens första riktiga norrskensbilder. Kolla!

Årets 100:e W-blogg

Det tog längre tid i år än tidigare år att passera 100:e bloggen, men jag har faktiskt av flera skäl dragit ner på tempot samtidigt som bloggarna fått mer innehåll.

Detta är ingenting att fira, vi är för gamla och tråkiga för sånt. Nån champagne blir det inte, och visst har jag alkoholproblem: Jag spiller ut det mesta.

Vi fortsätter som ingenting!

               

Lämna ett svar