Hoppa till innehåll

Nr 101 2013

Dags starta "Historiska klubben" inom ASTB

Astronomin är en avancerad vetenskap i dag men också en vetenskap med lång, spännande och dramatisk historia, som påverkat mänsklighetens bild av sig självt och som skakat om vår självcentrering.

✔ På vårt ASTB-möte nu på torsdag kommer en lista att gå runt, där närvarande får anmäla sig om de vill vara med i vår nya astronomihistoriska gruppering under arbetsnamnet "Historiska klubben" (Peter Hemborgs namnförslag).

✔ Det är klart att Tycho Brahe och Knut Lundmark är två personligheter som "klubben" bör syssla med, men alla önskemål ska tillgodoses.

✔ Vi ska inte trötta ut varandra utan vi möts ett par gånger om året, tipsar om böcker, artiklar, idéer.

✔ Jag föreslår att första (och kanske enda) höstmötet äger rum 20 oktober, en söndag, och förhoppningsvis kan Anders Nyholm då delta och berätta lite om Tychos sommar i år på Ven men också förklara Jakobsstavens teori och praktik.

✔ Mötesplats: Observatoriet, TBO, Oxie.

✔ Ett antal medlemmar har redan visat intresse, så nu får vi gå från prat till handling.

✔ ASTB-styrelsen tog senast ett beslut om att från och med 2014 ska vi prenumerera på The Journal for the History of Astronomy.

HST ser rörelser i M87-strålen

Astronomer har utforskat stjärnvärlden med hjälp av fotografiet i åtminstone 150 år, och även om vi lika mycket borde prata om "fixnebulosor" som fixstjärnor så vet vi ju att det förekommer rörelser där ute. Ju längre bort från Vintergatan, desto mindre är förstås de synliga rörelserna i galaxvärlden. Vilket inte hindrat Hubble Space Telescope, allas vår ESA/NASA-styrda HST, att under tretton års idogt studerande av den 5000 ljusår långa jetstrålen i den elliptiska M87-galaxen se klara rörelser. Åren 1995-2008 tog HST drygt 400 bilder av M87-fenomenet.

Jetstrålens plasmamoln är förbundet med ett svart hål och starka magnetiska fält, därav dess spiralvridna form. Magnetfältet tros i sin tur bero på den ackretionsdisk som formats runt det svarta hålet.

M87 ingår i Virgohopen och ligger runt 50 miljoner ljusår bort från oss.

HST-pressreleasen finns här.

Nytt projekt: Bogsera hem en asteroid!

Bertil Falk har fått nys på en NASA-film om hur asteroider kan fångas in och bogseras till jordens närhet för närmare utforskning. Barack Obama, presidenten, har okej:at projektet.

Regnbåge över Röda torget

Naturen jäklas med Rysslands homofober. Får ens meteorologerna i Putins rike lov att visa regnbågar?

Det händer till och med att regnbågar uppträder över Kreml och Röda torgets lökkupoler.

Nya planetariska nebulosor

Ett antal extemt ljussvaga (29-30m) planetariska nebulosor har upptäckts i Vintergatan. Nålen i höstacken är ingen dålig parabel…

Månmöte över Mars

Från Marsrovern Curiosity och dess Mast Camera (Mastcam) har iakttagits en månockultation över Mars yta, detta när Phobos passerade över Deimos.

Snyggt jobbat, NASA/JPL!

Passagen skedde 1 augusti och här finns en hel del nyttig info kring den graciösa förbiflygningen i realtid.

Voyager 1:s uttåg…

Anders Nyholm påpekar att på XKDC-sajten har kommenterats hur många gånger Voyager 1 anses ha lämnat solsystemet – expertisen har ju inte direkt varit överens:

Lämna ett svar