Hoppa till innehåll

Nr 102 2013

Frimärke på villovägar

Tack till Dainis Dravins, professor och ASTB-medlem i Lund, som tipsar om ett litet astronomiskt kuriosum: Det svenska 40 kr:s sommarfrimärket med ett horisontellt solur gavs ut med premiär 8 maj:

 

Trevligt i och för sig, och frimärket pryder verkligen sin plats på ett kuvert för den som inte försvurit helt till att bara e-maila folk och fä.


Det är bara ett men, men ett STORT MEN:

– Redan en snabb titt på frimärket ger en känsla att något känns fel.  Detta är ett horisontellt solur och för att visa rimligt rätt tid, ska gnomonen, dvs den skuggkastande kanten, vara orienterad mot himmelspolen, i typiska fall för Sverige alltså vara i en vinkel kring 60 grader mot horisonten, berättar Dainis.

–   Men denna vinkel för soluret på frimärket verkar uppskattningsvis vara kring 26 à 27 grader.  Ett sådant solur fungerar alltså inte i Europa men däremot i Nordafrika eller Indien.  Kan man misstänka att konstnären möjligen sett bilder på kanske Jantar Mantar i Indien där denna mindre vinkel kanske gör soluret mer dekorativt – om än föga användbart i Europa…???

 

En mera rimlig "svensk" konstruktion bör se ut så här (ill ur nr 1 2009 av Rune Fogelquists tidskrift  *Asterisken, författaren till den trevliga och pedagogiska artikeln om solur och hur vi bygger dem heter Sven O Rehnlund) :

Vid tillfälle, när jag samlat mod, ska jag kontakta det svenska frimärkets konstruktörer för en kommentar. Enligt Postnord, som gamla Postverket numera heter, har frimärket utformats av Kristian Möller, graverats av Piotr Naszarkowski och tryckts i ståltryck.

Dainis Dravins tipsar intresserade om ett par nätsajter:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jantar_Mantar

http://szymecki.files.wordpress.com/2012/11/the-samrat-yantra-giant-sundial.jpg?w=843 ),

http://www.math.nus.edu.sg/aslaksen/projects/sundials/diff_horizontal.html ).

Tidsresornas ABC

Om tidsresornas teori och praktik enligt  senaste rön, berättade Huffing Post-sajten härom dan.Tack till Bertil Falk för lästipset.

Nytt rekord

Med hjälp av ny adaptiv kamerateknik/optik har Magellanteleskopet (6,5 m) i Chile nu en upplösningsgrad på 0,02 bågsekunder.

Charles Messiers grav

Paris kyrkogårdar inbjuder till fantastiska upplevelser och tidsresor. Vår lundensiske idé- och vetenskapshistoriker Gustav Holmberg var med familjen i världsstan i somras och rapporterar om Charles Messiers grav på sin blogg på temat amatörastronomins historia:

Tidens tand har suddat ut det mesta av texten, men namnet framgår i alla fall. Och att astronomivänner besökt graven framgår ur offergåvor i form av diverse småmynt. Även Gustav la ett!

Graven finns på Père Lachaisekyrkogården, inte så långt från Frédéric Chopins välbesökta grav.

I Paris, förstår jag, finns även det torn bevarat från vilket Messier kartlade nebulosavärlden.

ISON-kometen på ingång

Glöm inte att på TBO:s  hemsida kolla in Peter Lindes kartor och animationer av kommande kometbesöket.

Trippla T-dvärgar

Med hjälp av instrumenteringen på ett av  Keck-teleskopen har astronomer fångat in ett äkta trippelt T-dvärgesystem.

Det är första gången så skett.

Spektrum av mörk materia

På nätet har en skojare lagt ut det första spektrumet  av universums mörka materia. Resultat:

Lämna ett svar