Hoppa till innehåll

Nr 104 2013

Planetariska nebulosor "följer" Vintergatsplanet

Gårdagens nyheter från ESO och ESA/NASA:s Hubble-teleskop bjuder på en överraskning:

✔ Astronomer har använt ESO:s New Technology Telescope (NTT) och NASA/ESA:s Hubbleteleskop för att utforska över 100 planetariska nebulosor i Vintergatans centrala bula. De har kommit fram till att fjärilsformade planetariska nebulosor är inriktade på ett mystiskt sätt – ett överraskande resultat eftersom de har olika historier och varierande egenskaper: trots detta tycks peka åt liknande håll på himlen.

✔ Astronomerna tittade på 130 planetariska nebulosor i Vintergatans centrala bula. De identifierade tre olika sorters nebulosor och tittade noga på deras egenskaper och utseende.

✔ Gruppen av  bipolära nebulosor tycktes föredra att peka mot ett visst håll. Att de överhuvudtaget skulle vara orienterade på samma sätt är oväntat.

✔ – Den gemensamma inriktningen som vi ser hos dessa bipolära nebulosor pekar ut något bisarrt hos stjärnsystemen inom den centrala bulan. För att de ska på det sättet vi ser peka mot samma håll måste stjärnsystemen som bildade dessa nebulosor ha roterat vinkelrätt jämfört med de interstellära moln som de bildades från, vilket är väldigt underligt, säger en av rapportens författare, Bryan Rees.

✔ Onekligen formar dessa nebulosors föregångarstjärnor dem, men de nya fynden antyder att en annan mer mystisk faktor också spelar roll. Utöver stjärnsystemens komplexa egenskaper roterar även Vintergatans hela centrala utbuktning, bulan, runt galaxens mitt. Bulan kan ha ett större inflytande än man tidigare trott över hela galaxen – via dess magnetfält. Astronomerna lanserar idén att de planetariska nebulosornas ordningsamma beteende kan ha orsakats tack vare starka magnetfält under tiden då bulan bildades.

✔ Teamet bakom upptäckten består av B. Rees och A. A. Zijlstra, båda vid Manchesteruniversitetet i Storbritannien. Bryan Rees karriär inom astronomin började sent – han bestämde sig för att bli doktorand efter en tidig pensionering. Detta arbete var en del av hans doktorsavhandling.

Utbrott i M33

Variabeln med klassifikationen C i M33, Triangelspiralen, upphittad av Edwin Hubble och Alan Sandage i början av 50-talet,   befinner sig i ett utbrott runt 15-16m visuellt.

Rapport i Astronomer´s Telegram.

Sovjetoptiken håller

Nätsajten kallad Astronomiguiden har kommit igång igen och diskuterar bl a kvaliteten på de gamla sovjetiska amatörteleskopen,  som hittade köpare även här.

Betygen får överlag får anses vara goda.

Runes bästa bilder (2)

När vi diskuterade praktisk amatörastronomi på senaste ASTB-mötet – en av de trevligaste sammankomsterna på länge – så smög vi ju in en miniintervju per telefon med  Rune Fogelquist i Mariestad. Om Rune kan sägas mycket, allra minst att han är och förblir nestorn i svensk amatörastronomi. Naturligtvis är han med i Astronomisk uppslagsbok.

Med sina bamseteleskop har Rune genom åren tagit  mängder av bra bilder genom åren.

Dagens bidrag handlar om M31 aka Andromedagalaxen, som ju nu börjar synas på de mörka morgontimmarna.

Det är en härlig "närbild" vi ser av galaxens sydvästra del, M31 som ligger bortåt 3 miljoner ljusår från oss. Vi ser den lilla elliptiska granngalaxen M32 t v,  de intergalaktiska molnen men också och framför allt en ung stjärnrik association nere t h.

Rune beskriver fotot som en "standardbild" på Andromedagalaxen tagen med hans 38 cm:s teleskop. Standard och standard, jag tycker den är suverän!?!

Fomalhaut b

I väntan på uppsändningen av James Webb-teleskopet, har de jordbundna Keck-astronomerna synat Fomalhaut b och förstärkts i sin övertygelse om att detta är en planet.

Ytterligare bildbevis

När Vetenskapshyllan invigdes 31 augusti på Malmö museum tog vår astropedagog Peter Hemborg påpassligt ett par bilder. Här ser vi när museichefen Göran Larsson inviger…

… och här syns en del  av Vetenskapshyllan på andra våningen, där fokus är på Tycho Brahe, Mårten Triewald och det nya interaktiva planetarierummet kallat Stjärnrummet.

Tufft läge i tv-studion

Lars Olefeldt hittade detta på nätet. Ja, vem vill bli miljonär med så här tuffa frågor?

Lämna ett svar