Hoppa till innehåll

Nr 107 2013

Litterär sensation på 10:e upplagan av "Sveriges minsta bokmässa":

W-bloggens redaktör bryter tystnaden efter 45 år!

Lördag 21 september är det dags  för "Sveriges minsta bokmässa" hemma hos W-bloggsredaktören, Södra Förstadsgatan 82 i Malmö. Kl 16-20.

Fakta i målet:

✔ Det är tionde gången som han t v och bokförläggaren, ex-murveln, tv-mannen, författaren m m Bertil Falk samsas om sitt bokmässeprojekt, mitt i röran i stan.

✔  Förlaget Zen Zats huvudbok heter i år Stjärnfall och har W-bloggsredaktören som författare. Senast han kom med en egen bok skrev vi 1968… Stjärnfall är en liten bok om yrkesastronomer, amatörer och andra personligheter – och händelser – som påverkat honom på ett eller annat sätt.

✔ Mycket har sin bas i vad som skrivits tidigare, i olika tidskrifter och årsböcker, fast reviderat, utökat och förhoppningsvis förbättrat. En del är också helt nyskrivet.

✔ De tyngre kapitlen handlar om Knut Lundmarks liv och värkar, Niels Bohrs flykt över Öresund hösten 1943 och August Strindbergs uppgörelse med "pekoralastronomin". Frida Palmér, Patrick Moore och Harry Martinson porträtteras liksom atomspektroskopisten Indrek Martinson och danske  amatörastronomen Erik Schousboe Poulsen, som var motståndsman under kriget. Några av Hitlers astronomer kommer också "till tals". Om mycket tar avstamp i krigsåren är det ingen slump.

✔ Bokomslaget utgörs av den klassiska omslagsbilden från tidningen  Se 1951 på Knut Lundmark. Denne "folkets astronom" hade inget emot att agera omslagspojke i tidskrifter och dagstidningar.


På kultförlaget Zen Zats hemsida framgår att dagen till ära kommer vår favoritkock Amarjot Singh att servera indisk husmanskost. Men det blir också lådvin, vatten, chips – så länge det räcker. Sist till kvarn blir utan!

✔ Adressen är alltså Ulf R, Södra Förstadsgatan 82, 4 trappor (ingen hiss), tiden lördagen 21 september kl. 16.00 till och med 20.00. Cirka 16.45 invigning! Marschall lyser välkomnande i porten.

✔ Principen den gamla vanliga: Öppet hus. Kom och gå som du vill. Och som vanligt blir det presentationer, mingling och mygel och hög stämning – det handlar numera om en kulturell höjdpunkt i Malmös kulturspäckade stad. Direkt efter mässan är det Kulturnatt i grannstan Lund….

✔ Varning: 82:an är bitvis en byggarbetsplats just nu, likaså Ulf R:s lägenhet.

✔ VÄLKOMMEN alla W-bloggsläsare!

PS1.

Boken Stjärnfall har det facila priset 100 kr. Den kan skaffas antingen genom förlaget eller  direkt via Ulf R (ulf.r.johansson@telia.com). Priset inkluderar 6 procent bokmoms men inte fraktkostnad förstås om du bor på månens baksida.

PS2.

Även böcker av Peter Linde och Tora Greve kommer att finnas till försäljning för humana mässpriser. Kanske ytterligare författare och böcker dyker upp, sånt vet man aldrig. Det är i många avseenden just ett "öppet hus".

Fläckfri sol

Plötsligt är solen nästan fläckfri igen, rapporterar spaceweather.com.

Mystiskt. Det var bättre förr.

Vintergatans mitt – en jordnöt!

En av astronomins absolut svåraste uppgifter är att återge himlakroppar i tre dimensioner, så som de verkligen "ser ut" hängande i kosmos och inte som platta föremål med höjd och bredd på stjärnhimmeln.

ESO berättade tidigare i dag att två forskarteam  med hjälp av data från ESO:s teleskop har skapat den bästa tredimensionella kartan hittills över Vintergatans centrala delar.

✰ De har upptäckt att sedda från vissa vinklar bildar dessa inre områden en form som påminner om en jordnöt eller bokstaven X. Den märkliga formen har också kartlagts med publika data från ESO:s kartläggningsteleskop VISTA tillsammans med mätningar av rörelserna hos hundratals mycket ljussvaga stjärnor i galaxens centrala bula.

✰ En av de viktigaste och mest massiva delarna av Vintergatan är dess centrala utbuktning eller bula. Detta gigantiska moln i mitten av vår galax innehåller ungefär 10 000 miljoner stjärnor och är tusentals ljusår tvärsöver, men trots detta förstår inte astronomerna dess struktur och ursprung speciellt väl.

✰ Från vår plats i galaxens skiva är vår vy över dessa centrala områden – som ligger ungefär 27 000 ljusår bort – skymd av täta gas- och stoftmoln. Astronomer kan bara se själva bulan genom att studera ljus med längre våglängder än de synliga, till exempel infrarött ljus, som tränger sig genom stoftmolnen.

✰ I tidigare observationer, från den infraröda kartläggningen 2MASS, kunde man precis ana att bulan mystiskt nog var formad som ett X. Nu har två forskargrupper använt nya observationer från ett flertal av ESO:s teleskop (bl a VISTA:s VVV-pojekt,  alltså VISTA Variables in the Via Lactea Survey) för att få en mycket bättre bild av bulans struktur.

✰ Teamet identifierade totalt 22 miljoner stjärnor av en klass av röda jättar vars välkända egenskaper gör det lätt att räkna ut avståndet till dem.

✰ Christopher Wegg vid MPE (Max-Planck-Institut für Extraterrestrische Physik) är förste författare till en artikel som beskriver den första studiens resultat.

– VISTA:s stjärnkatalog innehåller många fler svagare stjärnor än tidigare observationer och vi kan hitta alla sådana stjärnor i alla utom de allra mest skymda områdena. Från fördelningen av stjärnor kan vi göra en tredimensionell karta över galaxens bula. Detta är första gången en sådan karta har gjorts utan antaganden om bulans form.

✰ Ortwin Gerhard är medförfattare till studien och leder forskargruppen för galaxdynamik vid MPE:

– Sett från sidan fann vi att det inre området i vår galax har samma form som ett jordnötsskal. Ovanifrån ser det ut som en väldigt utsträckt stav. Det är första gången som vi tydligt ser detta i Vintergatan. Simuleringar gjorda av vår grupp och av andra visar att denna form är karaktäristisk för en stavgalax som började som en renodlad skiva av stjärnor.

✰ Det andra internationella teamet leddes av den chilenske doktoranden Sergio Vásquez vid Pontificia Universidad Católica de Chile och ESO, Santiago, Chile. De använde ett annat tillvägagångssätt för att ta reda på bulans struktur. Genom att jämföra bilder tagna med elva års mellanrum med MPG/ESO:s 2,2-metersteleskop kunde de mäta de pyttesmå förflyttningar som stjärnorna i bulan gör över himlen. Dessa kombinerades med mätningar av hur samma stjärnor rör sig längs siktilinjen, mot jorden eller iväg ifrån den, för att kartlägga rörelserna hos över 400 stjärnor i tre dimensioner.

– Det här är första gången som ett stort antal hastigheter i tre dimensioner för individuella stjärnor från båda sidan av bulan har mätts upp. Stjärnorna som vi observerade verkar röra sig längs armarna i den X-formade bulan när deras banor tar dem upp och ner och ut från Vintergatans plan. Det passar väldigt bra ihop med förutsägelser från dagens allra bästa modeller.

✰ Astronomerna tror att Vintergatan började som en enkel skiva av stjärnor, för att sedan bilda en platt stav för många miljarder år sedan . Därefter kröktes den innersta delen för att bilda den tredimensionella jordnötsformen som man ser i de nya observationerna.

Mer om Carl-Axel Reimer

Jag visste inte om att vår nyligen bortgångne ASTB-medlem och vän Carl-Axel Reimer hade varit yrkesmilitär. Men inte bara det! Han var dessutom specialist på robotar, har Peter Hemborg vaskat fram på nätet.

Runes bästa bilder (4)

Ännu en "mästerlig nestor-bild" av Rune Fogelquist, en stjärnrik trakt i Örnens stjärnbild – se den som en pendang till ESO-bilden ovan. Även från svensk horisont kan vi få in ett osannolikt stjänmyller på rätt plats och under rätt mörker.

–  Nästan i bildens mitt ses den mörka nebulositet som brukar kallas "Barnards E", berättar Rune.

E:et har ungefär fullmånens skenbara storlek och befinner sig på cirka 2000 ljusårs avstånd.

Det är vad jag förstår en satellit som passade på att passera över fältet.

Breven till Lundmark nu på LUB

I går överförde jag alla de brev jag ärvt (från Martin Johnson) av världsberömda 1900-talsastronomer till Knut Lundmark, vårt sällskaps grundare, till Lunds UB, där Birgitta Lindholm tog emot dem. I gåvan ingick också en försvarlig mängd "varia", lappar med Lundmarks anteckningar från sina botaniska exkursioner, brännvinsvisor från Paltgillet i Lund m m.

Hade jag sålt de autograferade breven (t ex av nobelpristagaren Subramanyan Chandrasekhar) på auktion hade jag blivit en förmögen man.

Även ett par strösidor av ett märkligt ofullbordat manus till en nyckelroman, som KAN vara skrivet av Lundmark, ingick. I detta manus förekommer astronomen "Stollen", som bara kan syfta på Karl Bohlin, Stockholmsprofessorn som kom fram till att M31 låg på 19 ljusårs avstånd och som brast i skratt när han runt 1920 tog del av Lundmarks mätning på 600 000 ljusår.

Det finns även elakheter om fysikern Vilhelm Carlheim-Gyllensköld.

Pratig bok om nattmörkrets försvinnande

Jag önskar jag kunde säga att Paul Bogards bok The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light (2013) var ögonöppnande  och underhållande. Tyvärr är den alltför pratig på alltför många sidor, lös i kompositionen, och trots att den handlar om ljusföroreningar som förstör vår natthimmel, utomordentligt illa illustrerad.

Bogard har gjort resor i större delen av världen på jakt efter nattmörkret. Han börjar där det som ljusast: I Las Vegas…

En paradox i boken lär jag dock inte glömma i första taget: Påpekandet att förr, när vi inte hade några teleskop, kunde alla se stjärnhimlen, nu när nästan alla har en kikare eller ett litet teleskop, kan vi inte se stjärnorna för stadsljuset.

Intresserade rekommenderas dock läsa om Flagstaff, Arizona, där Lowell-observatoriet ligger – i Flagstaff har kommunbestämmarna bekämpat ljusföroreningar sen 1958! Något för Malmös egen kommunale ljussättare att fundera över.

Störst plus för bokens – appendix!

Dino tog smällen

Tack vare att Dino & Co tog smällen för 65 miljoner år sen, gavs vi däggdjur chansen att utvecklas och erövra jordklotet. Saken kommenteras på nätet så här:

Lämna ett svar