Hoppa till innehåll

Nr 108 2013

Nu är Tychos Ven en "Historic site"!

Vår ASTB-ordförande Peter Linde var på plats som specialinbjuden, det var också vår vice ordförande Anders Nyholm som guidade när den europeiska fysikerorganisationen härom dan upphöjde Tycho Brahes lämningar på Ven till status av "Historic site".

45 gäster deltog under begivenheten, som inleddes med chartrad båttur ut till ön från Landskrona hamn. Med Landskronas borgmästare Lennart Söderberg i spetsen.

– Han anlände i tidsenlig bil och utstyrsel och visade sig vara en riktig showman, berättar Peter (som tog W-bloggens bilder nedan).

I samband med avtäckandet av plaketten på Tycho Brahemuseet välkomnande Göran Nyström, och det blev korta anföranden av Ragnar Hellborg, Per Eriksson och Luisa Cifarelli. De två senare avtäckte.

Därefter vidtog visning av museet, Stjärneborgs fornminne och Uraniborgs trädgård, i huvudsak under Anders Nyholms ledning.

– Bra jobbat, summerar Peter.

Vi noterar att Anders är på väg att anlägga ett riktigt "Tycho Braheskt" skägg…

I Backafallsbyn höll professor John Robert Christianson föredrag om Tycho Brahes betydelse som vetenskapsman, forskningsorganisatör och instrumentutvecklare, och sen följde middag och avslutning.

Pressen, det vill säga Helsingborgs Dagblad, var plats och rapporterade:

http://hd.se/landskrona/2013/09/12/tycho-brahemuseet-internationellt/

Glöm inte "Sveriges minsta bokmässa"!

Jag vill inte tjata, men Sveriges minsta bokmässa hälsar W-bloggens läsare välkomna 21 september. Alla fakta om när, var och hur i förra W-bloggen!

Carl-Axel Reimer in memorian

I dag stod dödsannonsen över vår bortgångne ASTB-medlem Carl-Axel Reimer i Sydsvenskan. Han avled 30 augusti, 95 år gammal.

– Många av oss minns honom som en ivrig amatör och  föredragshållare ute på observatoriet och som duktig sekreterare i
sällskapet.  Men framför allt som en mycket vänlig och ödmjuk människa, påpekar Peter Linde, ASTB:s ordförande.
Begravning i V Skrävlinge kyrka 27 sept kl 13.

Vintergats-baggarna fick alternativa Nobelpriset

Till och med min gamla avis Kvällsposten uppmärksammade i går över en hel sida att den lärda lundatrion Marie Dacke, Eric Warrant och Emily Baird fått det så kallade IG Nobel Prize för sin utforskning av dyngbaggar, som orienterar sig efter Vintergatans ljusstråk. Forskarna har ju till och med jobbat inne i planetariet i Vattenhallen, och vi hoppas så småningom få höra Marie Dacke berätta om sin och lundateamets sensationella utforskning av "astronomiintresserade" insekter på ett ASTB-möte.

Priset utdelades på Harvarduniversitetet, Boston, i USA och går till  forskning som "först får folk att skratta och sedan att tänka efter".

– Ett fantastiskt arrangemang, berättade Marie i KvP.

– Ceremonin genomfördes i en vacker gammal träteater på universitetet. Det gav en väldigt akademisk känsla, blandad med en massa upptåg.

(Tack till A Nyholm m fl som tipsat.)

Voyager 1-ljud

Ingenting är omöjligt längre. En soleruption i fjor nådde i april 2013 fram till Voyager 1-sonden, som ju nu passerat ut ur solsystemet. Plasmat runt sonden oscillerade i en viss ton och registrerades.

Tack till Bertil Falk som hittat ljudbeviset här.

Galaxhop OCH gravitationslins!

Hubble-teleskopet har nyligen gett oss denna närstudie av den massiva galaxhopen Abell 1689, som uppträder likt en gigantisk, klar och fin gravitationslins och dessutom innehåller ett rikt mått av klotformiga stjärnhopar.

Ytterligare fakta finns här.

Hopplöst företag

I samband med en raketuppskjutning kunde fotografen slå fast: I bildens mitt kastar sig en groda upp i luften.

NASA bekräftar att det är en riktig bild, ingen fejk.

Fotot togs 6 september, noterar Lars OIefeldt, i samband med uppskjutningen av LADEE-sonden, LADEE står för Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer.

Ingen tror att grodan överlevde sitt hopp. "But its legend will live on", som det står på sajten ovan.

Lämna ett svar