Hoppa till innehåll

Nr 109 2013

Utflykt (1):

Rikskrim besökte Tycho

Ven har varit ett populärt utflyktsmål i sommar. Vår ASTB-medlem Mats Hägg, Skånepolisens tekniske chef, berättar att på Örenäs slott har nyligen avhållits en nordisk konferens inom DVI ("Disaster Victim identification"), alltså identifiering av omkomna efter olyckor, katastrofer, brott.

– Konferensen anordnades av Rikskriminalpolisen och deltagarna var poliser, rättsläkare och rättstandläkare från hela Norden.

– Dagen före konferensens början, 1 september, bjöds deltagarna på en tur till Ven och Tycho Brahe-museet. Valet av utflyktsmål var enkelt – dels är Tycho minst sagt av gemensamt danskt/svensktnordiskt intresse, dels har ju hans grav nyligen öppnats då även frågan om kvarlevornas identitet beröres.

– Både museum, Stjärneborg och guidningen rönte stor uppskattning och flera deltagare fick en tankeställare om hur stor Tychos vetenskapliga insats egentligen var och vad den betydde för efterkommande astronomer.

– Vårt sällskap var som sig bör representerat på plats, inte bara av en medlem utan av två! Förutom av fotgrafen av bifogad bild nedan också ASTB:s medlem Michael Ljungqvist.

 

Utflykt (2):

Astropedagogen på ufo-jakt

Även vår astropedagog med fru, Peter och Carina Hemborg, har uppsökt "Pollenkungen"  Gösta Carlssons ufolandnings-plats i Ängelholm. Pollenkungen tyckte ju sig här 1946 ha upplevt en äkta ufo-landning i en skogsglänta kallad "Sibirien", och han fick sen tillstånd att uppföra ett monument på platsen. Historien är berömd i hela ufo-världen, faktiskt. Och för oss tvivlare intressant som en sorts folkloristiskt minnesmärke. Förr rörde sig här vättar, tomtar och troll, i den upplysta och tekniska tiden handlar det om ufo:s.

Jag var själv på platsen i fjor tillsamman med Lars Olefeldt, och det är klart att ingen seriös betraktare tar ufo-landningen på allvar. Varför skulle det landa här och inte på F10:s flygplats några kilometer bort? En parallell till fallet George Adamski på Mount Palomar – varför tog ET kontakt med honom och inte astronomerna på då världens största observatorium?

ET verkar överhuvud taget inte särskilt smarta i valet av kontaktpersoner på jordklotet.

Några ytterligare bilder från årets exkursion:

Missad nyhet

Jag har faktiskt missat att New Horizons i somras fick korn på Pluto och månen Charon. Bilden återfinns i senaste/nyaste Populär Astronomi.

2015 passerar New Horizons-sonden Pluto i överljudsfart och kommer att ge oss massor av nya upptäckter.

Pluto är förstås den ljusare fläcken, Charon den svagare uppe t v.

Fel i Ulf R:s bok:

E R R A T A

Ingen bok är utan fel. Ibland får man vara glad att det enda som stämmer i en skrift är sidhänvisningarna! Här är några irriterande saker som författaren till Stjärnfall (Zen Zat, 2013) själv vill korrigera eller förtydliga.

✓ Sidan 25, rad 7 ovanifrån. Det kan diskuteras vilken forskare som fick det första Nobelpriset i fysik för viktiga upptäckter med klar astronomisk innebörd. En stark kandidat bör vara Hans Bethe, som erhöll priset 1967 "for his contributions to the theory of nuclear reactions, especially his discoveries concerning the energy production in stars". På 20-talet, när Lundmark verkade som mest, var priset renodlat fysiskt.

✓ Sidan 28, rad 2 ovanifrån: Frida Palmér var Sveriges första KVINNLIGA fil dr i astronomi.

✓ Sidan 35, rad 7 ovanifrån: Ska vara EVA LASSEN, ingenting annat.

✓Sidan 65 , rad 7-8 ovanifrån: Gun Bengtsson ska vara GUNVOR BLOMQUIST.

Läsare som upptäcker ytterligare felaktigheter eller oklarheter är välkomna med korrigeringar under mailadressen:

ulf.r.johansson@telia.com

Funna fem fel belönas med en extrabok!

Ny rapport om Mira

En ny rapport om Mira och några andra långperiodiska variablers polarisationsmönster under fyrtio år, diskuteras här.

Den lilla rapporten bygger på studier med hjälp av ett 1-metersteleskop på Taiwan.

"Räkan" synad i detalj

Den 1000:e pressrelisen från ESO sen presservicens start 1985 handlar om det glödande gasmolnet IC 4628 aka Räknebulosan i Scorpio/Skorpionens stjänbild: VST vid ESO:s Paranalobservatorium i Chile har tagit en skarp bild som klumpar av heta nyfödda stjärnor  mellan molnen som utgör nebulosan.

✔ Avståndet skattas till 6000 ljusår och nebulosan är cirka 250 ljusår tvärsöver.

VST (VLT Survey Telescope) är det största kartläggningsteleskopet i världen för synligt ljus. Det är ett toppmodernt 2,6-metersteleskop med kameran OmegaCAM som har 32 ccd-detektorer som tillsammans tar bilder med 268 megapixlar. Den nya bilden av sammansatt av två bilder och är en av de största enskilda bilder som ESO har släppt hittills.

✔ ESO:s första pressutskick  handlade om Halleys komet.

Först jetstråle, sen planetarisk nebulosa

Chalmers-forskare har tillsammans med kolleger i Australien och Tyskland för första gången hittat en jetstråle som skickas ut från en döende stjärna, ett objekt med katalogbeteckningen IRAS 15445-5449.

Den dramatiska nyheten återfinns i sin helhet här. Vad vi läser om är förhistorien till en planetarisk nebulosa.

Stjärnan, som påminner om solen på ålderns yttersta höst, ligger 230 000 ljusår bort, på södra stjärnhimmeln.

✾ Jetstrålar är frekventa i universum och är oftast förknippade med stjänbildning eller svarta hål, men nu visar sig fenomenet även vara knutet till skapandet av de planetariska nebulosorna.

✾ Bakom jetstrålen ligger effekter från starka magnetfält.

✾ Tiden är utmätt för stjärnan, men tiden är även utmätt för jetstrålen som upphör om några hundra år.

Vad de egentligen tänkte…

Jag hittade detta bidrag till vetenskapshistorien på PhysLink.com. Alla ser alltid så gravallvalriga ut på såna här kollektiva bilder, och detta foto från Solvay-kongressen 1927 muntrades upp på följande vis av PhysLinks skapare Anton Skorucak:

Kan du identifiera tio av fysikerna får du inget pris men kan glädja dig med att du är ganska allmänbildad inom vårt gebit.

Lämna ett svar