Hoppa till innehåll

Nr 113 2013

Don Quixote lever upp

Från asteroid till död komet till aktiv komet på 30 år – är det möjligt? Forskare knutna till Northern Arizona University, Flagstaff, Ariz., är övertygade om att den tidigare asteroiden kallad Don Quixote mer och mer agerar som en komet. Med hjälp av NASA:s infrarödkänsliga Spitzer-rymdteleskop har föremålet avslöjats både med en svag coma och en svans riktad bort från oss i synlinjen, vilket gjort upptäckten svår.

Tittips: KLICKA på bilden nedan!

Don Quixote är ett nära jorden-objekt 18 km tvärsöver (men ingen farlig NEO) och består av en ymnighet koldioxid och fryst vatten, vilket spätt på tankarna om att jordens vatten härrör från denna  typ av himlakroppar som krockat med vår hemplanet.

Med hjälp av lite bildbehandling ser Spitzer-materialet även ut så här:

Idiotstoppet hämmar NASA

NASA:s webbar har nu drabbats av det amerikanska idiotstoppet av federala pengar och kan inte uppdateras. Beskedet:

“Due to the lapse in federal government funding, this website is not available. We sincerely regret this inconvenience. For information about available government services, visit USA.gov.”

Lundmark 125-årfiras?

Goran Ivanisevic i Kroatien, en passionerad Knut Lundmark-entusiast, funderar på ett 125-årsjubileum 2014 till minnet av Lundmarks födelse 1889. Idén är inte alls dum och vi ska se möjligheter och inte svårigheter i ett sådant projekt, som Goran vill förlägga under några junidagar nästa år till Lund och Älvsbyn.

ALMA är komplett

Den sista ALMA-antennen, den 25:e,  är nu plats, meddelar ESO.

Så nu är det bara att tuta och köra!

Patrick Moore går igen

Christian Vestergaard har fyndat på nätet. Bland annat har han hittat en sprillans ny bok:

Boken är uppenbarligen en tegelsten på bortåt 700 sidor. Här är innehållsupplägget:

Chapter 1: The Pre-War Years.- Chapter 2: The War Years.- Chapter 3: The Post War Years.- Chapter 4: The First Books and O’Neill’s Bridge.- Chapter 5:Desmond Leslie, Cedric Allingham and Science Fiction.- Chapter 6: The BBC.- Chapter 7: Encounters with Russians and George Alcock.- Chapter 8: some Classic 1960s Broadcasts.- Chapter 9: Back to the Lunar Section.- Chapter 10: The Move to Armagh.- Chapter 11: Meteorites, Pills, Saturn and the Leonids.- Chapter 12: St. Osyth, Two British Novae, Serpents Everywhere, and an OBE.- Chapter 13: Selsey and the Race to the Moon.- Chapter 14: Apollo 11.- Chapter 15: A Bestselling Author, Nutters and More Moon Landings.- Chapter 16: Mainly BAA and TLP.- Chapter 17: Back in Charge of the Lunar Section.- Chapter 18: A Telescope, a Comet and the Monte Umbe.- Chapter 19: Kohoutek Flops and This is Your Life.- Chapter 20: Not Enough Hours in the Day.- Chapter 21: A Naked Eye Nova and a Director Resigns.- Chapter 22: An End to Lunar Section Chores.- Chapter 23: Twenty Years on TV and a Fall in the Bath!- Chapter 24: Back in the TLP Driving Seat.- Chapter 25: Nursing Mother.- Chapter 26: A British Comet Marks the End of an Era.- Chapter 27: Musings on Planet 10; Life after Mother.- Chapter 28: Halley recovered as Patrick becomes President.- Chapter 29: Fifty Years in the BAA and Halley.- Chapter 30: Supernova 1987A, Politics and a New Magazine.- Chapter 31: Business as Usual at the BBC and the BAA.- Chapter 32: A 100th Birthday and Madness in Buenos Aires.- Chapter 33: A Nasty Accident and Shoemaker-Levy 9.- Chapter 34: The Caldwell Catalogue, Neptune and More Foreign Trips.- Chapter 35: Death of a Friend, Selsey’s Tornado and Serious Health Problems.- Chapter 36: The 1999 Total Solar Eclipse and Ailing Health.- Chapter 37: A Knighthood, a BAFTA and a Fellow of the Royal Society.- Chapter 38: A Biography, a Co-presenter, a Venus Transit and a Deadly Goose Egg.- Chapter 39: A New Magazine, a Pacemaker and BANG!- Chapter 40: 50 Years of The Sky At Night.- Chapter 41: Still Alive Despite All the Odds!- Chapter 42: Life, the Universe and Everything.- Epilogue: Patrick’s Legacy.- Appendix 1: Patrick’s Variable Stars.- Appendix 2: Patrick’s Voluntary BAA Roles.- Appendix 3: Total Solar Eclipse Trips Experienced by Patrick.- Appendix 4: Patrick’s 300+ Books and Other Media Offerings

Men inte bara det. Christian Vestergaard har också funnit bevis på att det finns en öl till Patricks minne:

Sonnevi igen

En sentens ur Göran Sonnevis diktbok Bok utan namn (2012, Bonniers):
"Om inte universum kunde dö, skulle inte universum kunna finnas."

Einstein stjärna på snygg t-shirt

Den här flotta t-tröjan finns att skaffa här.

Lämna ett svar