Hoppa till innehåll

Nr 114 2013

Skarpt läge inför Astronomdagarna:

Kosmiska perspektiv väntar i Lund

Upprop: Nils Bergvall, professor i astronomi vid Uppsala universitet, håller årets populära Nordenmark-föreläsning den 10 oktober 2013 i Lund. Det blir den åttonde gången som Svenska Astronomiska Sällskapet arrangerar föreläsningen. Denna gång handlar det om kosmos – och om livet självt.
Tid: torsdag 10 oktober, kl 19:00
Plats: Palaestra hörsal, Universitetsplatsen, Lund.
Fri entré. Alla är välkomna.

Så här presenterar Nils Bergvall själv föreläsningen:

Några hundra miljoner år efter Big Bang skingrades den kosmiska natten. I ett fyrverkeri av nyfödda stjärnor fylldes universum med ljus. Tunga grundämnen spreds ut över de kosmiska djupen likt frön i en vårvind. Grunden för uppkomsten av liv var lagd.

► Men ändå frågar vi fortfarande – är vi ensamma i kosmos? Många forskare tror att vi snart kommer att upptäcka liv i andra solsystem. Vad händer då med vår syn på universum, livet och medvetandet?

► Astronomerna arbetar över årmiljarder som kosmiska arkeologer. De stora teleskopen avslöjar ett ordnat universum. Stjärnornas hemmiljöer liknar självreglerande ekosystem. Galaxerna skapar fabriker för livsnödvändiga tunga grundämnen som pumpas ut till stora avstånd med hjälp av tunga svarta hål. Katastrofer förhindras.

►  Är livet en grundegenskap hos universum? Eller är det hela en slump? Är vårt universum ett av många andra blinda universa, vart och ett med unika naturlagar, som råkade få förutsättningar för liv?

► Vad vi än tror, gör vår ökade kunskap oss mer och mer förbundna med det kosmiska. Vi blickar in i universum såsom i en spegel.

► Föreläsningen är en
del av  Astronomdagarna 2013.

ISON sedd från Mars

ISON-kometen, av många kallad just "The Comet", är på väg in i solsystemets inre och i förrgår (2.10.2013) dokumenterades denna observation från Marssonden kallad Mars Reconnaissance Orbiter:

Trots att NASA slåss mot diverse republikanska nuts tränger ändå bilder igenom. Thank´s God!

40 år-sen-frimärke

Tack, Christian Vestergaard för fyndet ovan.

StortSTORT grattis till proffsen

Våra yrkesastronomer har fått stora pengar från Knut och Alice Wallenberg-stiftelsen:

✔ På hemmaplan har en av våra lundaprofessorer, Sofia Feltzing, och hennes gruppering inom projektet The New Milky Way erhållit nästan 34 miljoner kr för ett avancerat femårsprojekt. Grattis, Lund!

✔ Kul också att Jesper Sollerman, som leder oss med fast hand inom Svenska Astronomiska Sällskapet, fått stort KAW-stöd (33,4 miljoner SEK) för sin och sina medforskares femårsutforskning av supernovor inom surveyprogrammet Zwicky Transient Facility.

Utan att hymla:

När det regnar på våra vänner inom yrkesastronomin så duggar det på oss amatörer! Vi gläds på era vägnar. ConGRATTIS!

Wallenberg-stiftelsen utdelade denna gång forskningsstöd runt 770 miljoner kr.

Kepler och Rudolf II

Vi har ju påbörjat "Historiska klubben" inom Tycho Brahe-sällskapet (start 20 oktober kl 14, på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie – välkomna!) och påpassligt nog flaggar kompisen Mikael Rågstedt, bibliotekarie på vårt matematiska Institut Mittag-Leffler  på Djursholm, för en artikel han skrivit om Tycho Brahe, Johannes Kepler och de Rudolfinska tabellerna:
http://www.ams.org/journals/bull/2013-50-04/S0273-0979-2013-01416-2/S0273-0979-2013-01416-2.pdf

Kolla Ven på skulpturens bas. Vad är det för andra motiv som visas där inom fyrkanterna – och vad kan synas bakom??? Idéer tas emot med tacksamhet.

✗ Vad titelplanschen visar? Här är några ledtrådar i Mikaels artikel:

✗ Den habsburgska  örnen seglar över templet, direkt under visas Urania, och runt henne de sex muserna, fr v Physica lucis, Optica, Logarithmica, Doctrina triangulorum, Stathmica och så Magnetica.

✗ MEN: Vilka  är de MANLIGA  astronomerna i raden nedanför? Maila mig och berätta! (ulf.r.johansson@telia.com)

✗ Titelbilden, frontespiecen, ska enligt Mikael ha skapats av en blygsam Johannes Kepler själv men den som läser texterna i boken upptäcker ganska snart att Kepler inte var särskilt tillbakahållen överhuvud taget. En riktig "ranelidare", med andra ord.

Även du, Brutus… jag menar, BBC!

Uppgifter gör gällande, berättar vår ASTB-ordförande Peter Linde, att det klassiska BBC-programmet The Sky at Night, skapat av vår kompis från Malmö-mötet 1972 Patrick Moore, ska skrotas.

Hallå!?!

Protestlistor här, bl a.

Men inte hyckla. SVT, "public service"-bolaget, har hur mycket som helst att göra – även om Kunskapskanalen räddar en del av renomméet.

Köpa in ett och annat program, det går bra, men skapa ett eget astronomipopulärt månadsprogram, nä, det får vika för SVT:s och andra bolags storsatsningar på Let´s dance, Robinson, Idol, Bonde söker fru, Hollywoodfruar, Vem vill bli miljardär… you name them.

Jag har ingenting emot programmen som sådana – gammal kvällstidningsmurvel kan inte hyckla! – jag är verkligen ingen elitist, det är balansen i utbudet mellan lättspytt och populärvetenskapligt jag efterlyser. Jag är inte dum i huvudet (ännu). Att tv-bestämmarna segregerar programmen känns faktiskt – fel!?! Eller?

Återkommer, naturligtvis.

Astrogrävare belönas

Tack till kompisen Tora Greve, som berättar att det så kallade Leroy E Doggett Prize för astronomins historia inom AAS (American Astronomical Society) gått till astrohistorikern F. Richard Stephenson (t v) – expert på äldre, oftast asiatisk/östasiatisk dokumentation av kometer, novor, supernovor.

En av Stephensons upptäckter är jordrotationens sakta förlängning under de senaste 2000-3000 åren, och vi som älskar ljudet och ljuset av bomber  och granater i universum uppskattar speciellt Stephensons analyser av att utöver Vintergatssupernovorna 1054 (Krabban), 1572 (Tychos) och 1604 (Keplers) har nu Vintergatslistan definitivt kompletterats med SN-smällarna åren 1006 och 1181.

Stephenson är knuten till klassiska Durham University.

Priset utdelas på AAS:s möte 6 januari 2014.

Mer fakta här:;
http://aas.org/meetings/223rd-aas-meeting-washington-d.

Finn ett fel!

Tack vare Lars Olefeldt kom jag på denna bild på nätet. Hur många sekunder tar det för dig att upptäcka felet?

NÄSTA GÅNG…

… ska jag rasa mot Kungliga Vetenskapsakademien. Fanimej vad jag ska ta i! Men ändå…

1 kommentar till “Nr 114 2013”

Lämna ett svar