Hoppa till innehåll

Nr 116 2013

Bildextra:

Maktdemonstration av ISON-kometen

Den börjar ta sig. Komet ISON har börjat utvecklas på ett synnerligen attraktivt sätt för oss jordbor. Tack till Christian Vestergaard, som kommunicerat med den amerikanske amatören Adam Block och fått dennes tillstånd att återge denna bild, fotad så sent som tisdags morse lokal tid (KLICKA upp bilden!):
– Bilden togs från Mount Lemmon SkyCenter/Arizona 8 oktober och den togs med Schulmanteleskopet (0.8 m) med hjälp av en SBIG STX16803 CCD-kamera och exponeringstiden 18:18:16 minuter.
– Bildprocesseringen togs med hjälp av CCDStack  v2, Photoshop CS5 och PixInsight. Filtren var Astrodon Gen II, berättar Christian V.
Jag och många andra hade ju hoppats att NASA skulle ha ny aktuell info varje dag nu om kometen, men från USA råder total internetstystnad pga stoppet i regeringspengarna. En fullkomligt otroligt grej! Detta är ingen politisk sajt men en del  amerikanska republikaner är som … svarta hål? Är det det partiet som Ab Lincoln tillhörde?

En liknande bild kom från Österrike, Michael Jäger, 5 oktober, från Weissenkirchens horisont:

Mer  fakta på CometPieces.at.

PS1.

Även engelsmannen Martin Mobberley har så sent som igår fått tag i ISON och gett oss en dramatisk bild, en komet med härligt lång svans.

Mr Mobberley har tidigare varit ordförande för BAA, British Astronomical Association, och det är han som skrivit biografin över Patrick Moore, Sir Patrick, en tegelsten som nyligen utkommit på Drottningens ö.

PS2.

Reservationer över kometens förmodade kommande ljusstyrkeökningar finns här och var på nätet, bland annat här. 

Även om det är snygga bilder ovan, så måste det noteras att ISON kanske inte alls blir det fyrverkeri vi trott – och hoppats på. Det finns en hel del som i själva verket talar för en ganska svag komet. Så lova inte för mycket när ni pratar med representanter för den bildade stora allmänheten.

Lämna ett svar