Hoppa till innehåll

Nr 120 2013

ISON är fortfarande intakt

Den senaste Hubble Space Telescope-kompositbilden på ISON-kometen togs under 29 minuter med två filter  9 oktober och offentliggjordes härom dan.

Viktigaste nyheten: Att kometen forfarande är intakt och inte har splittrats.

✔ Om solen hade börjat pulverisera komethuvudet, borde HST ha upptäckt saken. Tvärtom gör kometen ett ovanligt solitt intryck med en vacker grönblå cyanvätefärgad coma och den rödaktigare stoftsvansen.

Viktiga data att hålla reda på:

✔ Kometen kommer solen som närmast 28 november.

✔ 26 december passerar kometn jorden som närmast.

Relevanta fakta om ISON-kometen just nu:

► Kometens kärna är mindre än två km.

► Varje pixel på bilden ovan = 55 km.

► Frånvaron av synliga jetströmmar pekar på att kometen inte roterar.

► Kanske finns en "mörk sida" på kometen, som först kommer att visa sig när himlakroppen snurrat runt solen.

► Förhoppningarna om en aktiv komet har inte övergetts, men hur ljus den kommer att bli för oss jordbor i december återstår att se helt enkelt. Nån fullmåne-komet blir det med största sannolikhet inte.

Peter pratar på Gleerups

Rita in kommande torsdag (24.10) med start kl 18.00 i din agenda. Då pratar Peter Linde, vår ordförande, om sin uppmärksammade och kritikerrosade bok Jakten på  liv i universum.

Plats: Akademibokhandeln Gleerups i Lund, ett klassiskt vattenhål för lärdomsstans bokmalar.

Dessutom sänds en inspelning av Peters seminarium på bokmässan i Göteborg på UR Samtiden/Kunskapskanalen måndag 28.10 med start kl 18.35.

PS till ovanstående

Ett gäng skotska forskare diskuterar i en rapport hur det organiska livet kommer att bit för bit upphöra i takt med solens förändring om några miljarder år. Rapporten har den talande titeln "Swansong Biospheres II: The final signs of life on terrestrial planets  near the end of their habitable lifetimes".

Innan biosfären upphör helt att existera på jorden kommer det organiska livet att återgå till mikrob- och encellsnivån. Sen är det slut. Goodbye och tack för kaffet!?!

"Historiska klubben" drog igång

Ett par söndagstimmar (20.10) på vårt obsis ägnades åt första mötet i ASTB:s "Historika klubb" vars uppgift blir att syssla med  astronomihistoriskt vetande och letande.

♦ Bland ämnen som ventilerades i går:

♦ Ett eventuellt 125-årigt Knut Lundmarks-jubileum nästa år i Lund och Älvsbyn, en idé som vår korresponderande medlem i Kroatien Goran Ivanicevic kommit på.

♦ Anders Nyholm gav oss en underhållande beskrivning av sommaren på Tychos ö Ven och hur en Jakobsstav egentligen fungerar – några av oss köpte en "klipp & klistra"-sats av Anders –  och vår ordf Peter Linde ventilerade vad en grupp som vår kan göra för att handha ASTB:s egna arkivrariteter.

♦ En del unikt Lundmark-material presenterades, en del nya astronomihistoriska böcker likaså, och Kjell Werner presenterade en rar sak i sitt bibliotek: N V E Nordenmarks "version" av Camille Flammarions Populär astronomi på svenska, en rejäl illustrerad tegelsten från 1897.

♦ Nästa gång vi ses, efter nyår, är målet Lunds universitetsbibliotek och visning av Knut Lundmarks och Elis Strömgrens samlingar.

Världens största amatörteleskop?

Som vanligt "tvingas" jag tacka min side-kick från de sydvästra sfärerna Christian Vestergaard, Uddevalla/Gothenburg, som fyndat på nätet: Världens största amatörteleskop.

Jag vet många proffs som, när de ser bilderna, är – avundsjuka!

Men jag reserverar mig definitivt för själva påståendet: Största amatörteleskopet? Det är i dag ett väldigt luddigt antagande med hänsyn till t ex tidigare fotoninfångande maskiner. Lord Rosses Leviathan på 1800-talet, t ex. Eller har jag fel?

Mike Clements spegel har en diameter av  70 tum = 175 cm. En riktig superbamse stationerad i delstaten Utah är det ju definitivt frågan om.

Jan Sonnvik i Skånskan

Vår ASTB-medlem Jan Sonnvik och hans fjärrstyrningsteleskop åt Österlenhållet uppmärksammades i Skånska Dagbladet söndag 20 oktober. Var får vissa redaktörer allt ifrån?

Tranor över TBO

När Astronomdagsgästerna Ulrike Heiter (Uppsala), Dainis Dravins (Lund), Robert Cumming (Onsala),  Tryggvi Kr Tryggvason (Lund) och Rajesh Kumor Bachchan (Lund) gästade oss sista dagen, fick vi uppleva ett annorlunda fenomen på himlavalvet:

Ett sträck tranor som drog över Galgbacken och obsis i vacker V-formation, efter en vända drog de vidare i riktning mot Falsterbo och södern.

Peter Hemborg förevigade gästerna:

Känslan av att det är måndag…

… har fått Lars Olefeldt att fastna för denna bild på nätet:

Lämna ett svar