Hoppa till innehåll

Nr 88 2017

Solförmörkelsen i USA:

Där satt den!

Grattis till våra utsända ASTB-trupper i USA, i Salem, huvudstad i västdelstaten Oregon. På hemmaplan kunde vi följa de våras äventyr via Skype, och Jon Saalbach kunde lämna dessa bildbevis bara timmarna efter – de absolut bästa förutsättningar rådde för dansksvensknorsktrupperna over there:

1503335223541

Olle Frykstam t v och Kjell Westman t h förbereder sig. Nånstans i kaoset var också Peter Larsson. Foto: TBO Solar Eclipse Expedition 2017 (liksom för bilderna under)

1503338821025

Snygga protuberanser…

1503339789167

… och en imponerande korona.

Fler bilder kommer från Jon, Kjell Westman, Olle Frykstam och Peter Larsson liksom från vår andra grupp med Tora Greve, Erik Johansson, Bengt-Erik Wingren och Hans Kronkvist.

Följ gärna även Toras kommande bilder på http://torasol.se/. En fullträff finns redan på hennes facebook-sida.

På höstens första stormöte inom ASTB 31 augusti kommer fylliga rapporter.

Ute på TBO mötte en liten entusiastisk grupp medlemmar och allmänhet upp för att följa NASA:s sändningar på storbild, och det applåderades friskt när Skype-förbindelsen etablerades med Jon & Co och vi fick liksom vara del av Det Stora Äventyret. Undrar om inte Jon Saalbach rentav var rörd över naturfenomenet han fick skåda. Inte konstigt i så fall. Det ÄR mäktigt.

Under dagen intervjuades både Tora Greve och Peter Linde i Sveriges Radio.

På TBO ansvarade Peter Linde och Tomas Diez för all nödvändig information om solförmörkelsen, som sannolikt är den mest betittade i historien.

Solförmörkelse-PS

Det har ramlat in ett oändligt antal bilder från solförmörkelsen på nätet. Lars Olefeldt har fiskat upp två – jag gillar fotot av damen som ställt sig på en stege för att komma närmare solen:

5UhS0dY-1

Säkerheten går före allt.

sl21uZPTmPgjiE4RF_fa4KGXVZzbyun_p_zltpMio30-2

Närmare solen till dig…

Lämna ett svar