Hoppa till innehåll

Nr 92 2017

Folkuniversitetet inbjuder:

Astronomi och kvantfysik på Ven 23.9

Folkuniversitet hälsar alla välkomna till en heldag om astronomi och kvantfysik på Tycho Brahe-museet på Ven!

Rymden och stjärnorna har alltid fascinerat människan och observerats av forskare och amatörer i tusentals år. Men modern astronomi har nått långt bortom beräknandet av stjärnornas rörelser på himlavalvet.

23 september anordnar Kunskapsklubben en heldag om astronomi på Ven. Katherine Freese är en av världens främsta forskare inom kosmologi och partikelfysik och har bland annat arbetat på Cern. Hon kommer att föreläsa om astronomin då och nu.

Dessutom får vi besök av Peter Linde från Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe som berättar om den spännande jakten på liv i universum. Det blir även två guidade visningar av Tycho Brahe-museet och vi hoppas få möjligheten att förevisa ett teleskop under dagen.

bild-webb-350

Programpunkter och tider:
12:00-12:30 Tycho & Astronomin temavisning av Tycho Brahe-museet
13:15-14:15 Jakten på liv i Universum föreläsning av Peter Linde
14:30-15 Tycho & Astronomin temavisning av Tycho Brahe-museet
15:30-16 Fika för de som förbokat biljetter genom Folkuniversitet
16:15-17:15 Katherine Freese föreläser på engelska om mörk materia och sin bok The Cosmic Coctail: Three Parts Dark Matter.

Biljetter kan förköpas  genom Folkuniversitet och kostar då 195 kr för hela dagen och då ingår fika samt Katherine Freese föreläsning som sker efter museets stängning. OBS! Sista dag för förköp är den 17 sep.

Biljetter kan även köpas på plats på museet och kostar då 80 kr för deltagande på föreläsningar mellan 12-16. OBS! Fika samt Katherine Freese föreläsning ingår då ej, men Freese föreläsning går att köpa till även plats för 115 kr.

Hela dagen är gratis för barn under 16 år.

Dagen är en del av serien 350 år av forskning som uppmärksammar Lunds universitetets 350-årsjubileum.

OBS! DATUMET HAR ÄNDRATS. I jubileumskatalogen står det att evenemanget ska äga rum 18 november. Detta har ersatts av den 23 september.

ADON också 23 september

Astronomins Dag Och Natt äger rum samma dag som Ven-arrangemanget, men Peter Linde lovar att han ska komma i tid till Oxie för att leda invigningen av vårt nya konstverk på observatoriegården.

Temat för ADON är denna gång Vintergatan.

adon2017_vintergatan_300

Cassini närmar sig sitt slut

15 september sätts den bortre parentesen för Cassini-sonden, som då i 13 år utforskat Saturnus, dess ringsystem och månar.

Sonden kommer att sväljas av och förintas i Saturnus gigantiska atmosfär. Detta sker, hävdar NASA, för att sonden inte  i framtiden ens teoretiskt ska kunna kontaminera några av gasjättens månar.

Solförmörkelsen sedd från månen

Flera av NASA:s satelliter riktade om sina instrument för att dokumentera solförmörkelsen 21 augusti. Så här blev resultat från månens horisont – där uppe snurrar ju LRO aka Lunar Reconnaissance Orbiter som gavs tillfällen att ta sikte mot hemplaneten:

eclipse_0

Bildkälla: NASA/GSFC/Arizona State University

Gammastrålar från Vintergatans skiva

Kan det vara så. att det finns flera olika förklaringar till en del av de hårda gammastrålarna som emanerar från Vintergatan?

Ett gäng astronomer i tyska Karlsruhe menar att gammastrålningen härrör från molekylmoln inbäddade i Vintergatans skiva, inte från Vintergatans centrala delar.

Budskap till världens ledare

Världsledarna bör lugna ner sig, ta en kikare och gå ut och titta på stjärnorna. Och reflektera över livets mening här på jorden.

5bf6311e40f55d9fdd3a09a6cd4c8b43--stargazing-astronomy-quotes

Bildkälla:Nätet

Lämna ett svar