Hoppa till innehåll

Nr 93 2017

Spåren av en kataklysmisk variabel

På 1400-talet såg skarpögda stjärnskådare i Korea en ny stjärna i Scorpio/Skorpionens stjärnbild, och denna kataklysmiska variabel har astronomen Michael Shara och hans kolleger i dag ett gott grepp om. De har identifierat stjärnsystemet, som mycket riktigt är binärt – en vit dvärg omkretsas av en större följeslagare, som tappar över material, väte,  till dvärgstjärnan. Som med jämna mellanrum blir instabil och briserar.

Systemet syntes faktiskt på astronomernas plåtar redan 1923, och genom att räkna på stjärnornas egenrörelser har nu efter en intensiv jakt novan/variabeln och omgivande gas/stoft-moln definitivt identifierats. Hα-bilden nedan togs i juni 2016 med 1-meters Swopeteleskopet (Cerro Las Campanas, Chile) utrustat med CCD-kamera och 6 000 sekunders sammanlagd exponeringsstid

31TB-NOVA1-master768

1437 iakttog koreanska himlaskådare den "nya" stjärnan. Nu har dess rester identifierats. Bildkälla: K. Ilkiewicz and J. Mikolajewska

Wolf-Rayet-jakten ledde till Lunds första novaupptäckt

På ASTB:s senaste stormöte berättade våra astronomvänner i klubben Björn Stenholm och Ingemar Lundström om sin utforskning av de tunga Wolf-Rayet-stjärnorna, som de skrivit mängder av rapporter om, och hur den jakten  1975 av en slump ledde till en upptäckt av novan med beteckning V 3964 Sgr.

Av ytterligare en slump upptäcker jag att upptäckten är med i en novakatalog sammanställd av min vän, den sedan ett antal år bortgångne Hilmar W Duerbeck (A Reference Catalogue and Atlas of Galactic Novae, Springer, 1987), som omfattade 277 vintergatsobjekt.

Lundanovan identifierades med hjälp av en objektivprismaplåt från 8 juni 1975 och den katalogiseras hos Duerbeck som en "fast nova". Den förekommer fortfarande då och då i den inomvetenskapliga novadebatten.

Svarta änkan i kosmos

Svarta änkan, black widow, är en obehaglig liten aggressiv spindelart, där honan gärna äter upp sin partner efter parningen. Irrk!

XnYE5__y3mpP_O92v5hWCDbO9Qk

I kosmos finns en sorts svarta änkor i form av vita dvärgar som ger sig på sina partner i det binära systemet. Irrk igen!

Senaste nytt om Vintergatans svarta änkor här.

Ny GD för ESO

1 september 2017 blev Xavier Barcons ESO:s åttonde generaldirektör. Han efterträder Tim de Zeeuw som innehaft posten sedan 2007.

Xavier Barcons starts as Director General of ESO

Bildkälla: ESO/M Zamani

Barcons tillträder vid en spännande tidpunkt för ESO. Bygget av Extremely Large Telescope går snabbt framåt och väntas se sitt första ljus 2024.

Den nye ESO-bossen porträtteras bl a här.

Christer Fuglesang Space Center

Genom Tomas Diez förtjänst har vi kommit i kontakt med folk som är i kontakt med nyskapade Christer Fuglesang Space Center.

Projektet drivs i form av en vänförening.

Centret består av två nära sammanhängande delar: En del för inspiration och lärande och en del för boende, möten och arbete.

För att förmedla dessa budskap behöver centret inrymmas i en remarkabel byggnad (arkitekt Gert Wingårdh!) på en framträdande, central plats med akademisk anknytning.

Byggnaden konstrueras och utformas efter lärdomar från bl.a. hur man skapar ett kretsloppsboende i rymden och ska kunna bli en systerbyggnad till NASA Sustainability Base i Kalifornien – hållbar, energipositiv.

CFsmileX

Har eget rymdcenter.

YZ Cet-nyheter

Senaste nytt om de jordplanetliknande himlakropparna runt röda dvärgen YZ Cet och bombardemanget av hårda röntgenstrålar i systemet, noteras här.

Vattenbärande planeter runt TRAPPIST-1

Med hjälp av ESA/NASA:s Hubble-teleskop har forskare fått bättre grepp om möjligheterna till vatten på de sju planeterna runt dvärgstjärnan TRAPPIST-1.

Resultat: De yttre planeterna, i alla fall tre av dem, har goda chanser att vara vattenbärande inom den beboeliga zonen.

Storyn i sin helhet:

http://www.spacetelescope.org/news/heic1713/?lang

Hur fångar du en astronom?

När jag var liten kunde jag ibland fånga småfåglar genom att lägga lite bröd innanför en låda, som jag kunde fälla över fåglarna med snöre. Jag släppte ALLTID fåglarna fria!

Idén har nu spridit sig på nätet….

21192668_270772870085693_8381749414066660512_n

Lämna ett svar