Hoppa till innehåll

Nr 94 2017

Tora uppmärksammas i National Geographic

Tora Greve rapporterar om sin och ASTB-kompisarnas USA-förmörkelse på flera sajter:
http://www.torasol.se/total-solformorkelse-2017-08-21/
http://www.torasol.se/my-saros-145/
https://youtu.be/aGD946i_W94

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tre av ASTB:s US-resenärer t v… resten t h är goda kompisar från resten av världen. Foto: Bengt-Eric Wingren

Söndag 10 september möts solgruppen inom ASTB på Tycho Brahe-observatoriet för att jämföra varandras bilder från USA.
Samtidigt noteras att vår Leading Lady inom eklipsernas område uppmärksammas på National Geographics hemsida – sajten diskuterar djurs uppträdande under totaliteten och Tora har bl a sett giraffer (Zambia, 2001) agera märkligt när dagens stjärna släcker ner.

Grattis, Tora till omnämnandet! Det är vad jag vet första gången att en ASTB-medlem syns här.

På nästa ASTB-stormöte ska vi frossa i solförmörkelsebilder från USA. Så här fångade Tora själva klimaxet i Salem, Oregon, 21.8.2017, en total solförmörkelse med diamantring, protuberanser och den inre koronan. The whole kit!

IMG_3865-diamantring-768x734

Foto: Tora Greve

PS.

Sedan ovanstående kom i tryck berättar Tora att djurs agerande under solförmörkelser diskuterats på chatten.

– Men det var i Kenya 1980 girafferna sprang omkring. Även Erik Johansson och Kalle Palm såg det. Dessutom har journalisten blandat  ihop mig med någon annan som såg grodor agera. Missförståndet kan ha hänt i redigeringen.

På eclipse chaser's log ligger Tora genom sin hemsida högt i världsrankningen av antalet solförmörkelser.

Wolf-Rayet-nebulosor finns också

Efter det MATIGA  föredraget på senaste ASTB-mötet noteras att fenomenet Wolf-Rayet-nebulosor också finns. Senaste nytt om NGC 3199 här.

Inget är fixt – inte ens Enceladus…

Det finns inga fixstjärnor, det finns inga fixplaneter, inga fixmånar. Kosmos – oavsett avstånd från oss – följer den grekiske filosofen Herakleitos maxim:

Panta rei.

Allt flyter.

Allt rör sig.

Denna flotta sekvens från Saturnusmånen Enceladus bevisar tesen och bilderna kommer från Cassini-sonden som 1 augusti i år dokumenterade Saturnus-månens vridning i sex upptagningar under en kvart:

PIA21344

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

"Krabbans" kosmiska strålning

Senaste nytt från Arizona-universitetet om den kosmiska strålningen från  Krabbnebulosan presenteras här.

Högskolan Kristianstad rapporterar:

Berömda björndjur uppmärksammas i SVT-dokumentär

W-bloggen återger här ett pressmess från Högskolan Kristianstad 21 augusti i år:

Först överlevde de ett äventyr i rymden och tog världen med storm. Sedan har de blivit såväl barnbok som sommarturné och konstutställning. Och nu väcker de små trögkrypande björndjuren uppmärksamhet igen – genom att bli en dokumentär på SVT.

alvar

Typisk del av Alvaret

Forskaren som skickade upp de små tardigraderna, som är björndjurens mer vetenskapliga benämning, i rymden heter Ingemar Jönsson. Han är professor i teoretisk och evolutionär ekologi vid Högskolan Kristianstad och han ville se hur björndjuren klarar av den extrema miljö som rymdens vakuum, kyla och bakgrundsstrålning utgör. I tio dagar cirkulerade Ingemars små kryp runt jorden på 270 km höjd och precis som han hade hoppats så överlevde majoriteten och världsnyheten var ett faktum: första djuret har överlevt ute i rymden utan skydd.

Björndjuren blev världsberömda över en natt och sedan dess har de blivit allt från barnbok till konstutställning. Och nu är det dags att bli dokumentär, eller rättare sagt, en del av en dokumentär tillsammans med grodor och andra djur.

– Den handlar om värdet av att bevara den biologiska mångfalden och om hur kunskap om växter och djurs anpassningar ofta har gett upphov till värdefulla innovationer inom exempelvis medicin och teknik, förklarar Ingemar. Organismer som lever i extrema miljöer är ofta särskilt intressanta eftersom de har utvecklat speciella anpassningar som vi människor kan dra nytta av.

macrobiotus

Björndjuren är mellan 0,05 och 1 mm stora. Detta tillhör släktet Macrobiotus.

Ingemar Jönsson blev kontaktad om att vara med i filmen eftersom han forskar på björndjur, som är ett av de stresståligaste djuren på jorden.

– De har anpassats för ett liv i extremt torra och kalla miljöer, berättar Ingemar. Deras förmåga att klara fullständig uttorkning och höga doser av strålning är av stort intresse för flera områden inom tillämpad forskning, inte minst medicin.

Häromveckan var Ingemar på Alvaret på norra Öland och filmade det inslag som kommer att handla om björndjuren. Alvaret är ett av de torraste områdena i Sverige, och det formligen kryllar av björndjur där.

– Jag har under lång tid gjort studier av björndjuren på Alvaret, och öländska björndjur var ju med när vi skickade upp dessa minatyrbjörnar i rymden 2007. Så det var en naturlig plats att filma ett inslag om björndjur, förklarar Ingemar.

Filmningen på Öland är i slutfasen av två filmer för SVT som kommer att sända dem under senvåren nästa år. Filmernas huvudbudskap är att naturen har mycket att lära oss människor.

Text: Fabian Rimfors
Foto: Ingemar Jönsson

Raketer  och… raketer

Det spelas ett högt spel runt om i världen, mest i det vanvettiga Nordkorea, som kan driva oss in i en nukleär istid. Det är inte klokt – 2017.

För fyra år sedan kommenterade Paresh Nath, Cagle Cartoons, The Khaleej Times, UAE, sakens dåvarande tillstånd. Har något förändrats?

northkor_500

Lämna ett svar