Hoppa till innehåll

Nr 95 2017

Hälsning från Polcirkeln

Det är fortfarande viss magi när du ställer dig bredbent över 0:e meridianen på Greenwich, London, men vi har också spännande astronomiska positioner på hemmaplan. Bilden nedan från Polcirkeln på författaren Jan Mårtenson och hustru Anne Sofie Roald (professor på Malmö högskola i religionsvetenskap) kommer från Juoksengi:

Polcirkeln

Foto: Torkel Danielsson

I dessa trakter i Tornedalen utfördes de berömda gradmätningarna på 1730-talet, som ledde till fastställandet av Isaac Newtons idé om jordklotet avplattning vid polerna.

Möjlig ockultation på gång

Tack till Hans Bengtsson, som tipsar oss om en kommande ockultation, möjligtvis synlig från vår sydskånska horisont. Asteroiden (2975) Susumu, av magnituden 18, passerar över bakgrundsstjärnan 91 Tauri. Och det går fort undan!

Natten den 9-10 september inträffar en intressant ockultation som enligt preliminära beräkningar möjligen kan ses från TBO mellan klockan 01:44 och 01:45 svensk sommartid (= 23:44 – 23:45 UT). Johan Warell har skrivit om den:

http://astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?t=15280

– Stjärnan 91 Tauri kommer att försvinna under ett kort ögonblick ifall man befinner sig inom den 23 km breda zonen. Men alldeles exakt var zonen kommer att dra fram, det kan man inte säga ännu. Kanske kan ockultationen ses från Oxie, kanske inte, noterar Hans B.

stellarium-021-2

Himmelsområdet i Oxens stjärnbild där ockultationen äger rum (omringad stjärna under Aldebaran) . Peter Linde har plockat fram bilden. Ill: Stellarium

Peter Linde, vår ordförande, framhåller att detta är en kikarehändelse, många medlemmar borde kunna prova på detta, även hemifrån.

– Stjärnan står 23 grader över horisonten, rakt i öster, strax under Aldebaran – lätt att hitta. Den kan alltså blinka till (försvinna) under max 1.8 sekunder, ganska spektakulärt.

– Även negativa observationer och/eller ungefärliga tidsangivelser borde ha ett vetenskapligt intresse.

Norrsken på Jupiter

När Junosonden i december i fjor svepte över Jupiter, hans majestät i vårt planetsystem, kunde detta vackra norrsken observeras genom sondens så kallade Ultraviolet Imaging Spectrograph

pia21938-16

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/Bertrand Bonfond

Enorma krafter är i farten: elektronerna kan växlas upp till 400 000 eV, 10-30 ggr de telluriska motsvarigheterna.

Medelstort svart hål i Vintergatan

Japanska astronomer menar sig ha upptäckt ett svart hål med en massa motsvarande kanske 100 000 solmassor, en "baby" i sammanhanget.

Denna typ av svarta hål kallas "intermediate-mass black holes" eller IMBH:s. Deras ursprung kan ligga i klothopar, dvärggalaxer etc, som störtat in mot Vintergatan. Möjligen utgör de även byggstenar till de supermassiva svarta hålen.

Det nu upptäckta svarta hålet ligger inuti ett större molekylmoln där astronomerna kan följa det dramatiska skeendet.

LOFAR-astronomerna levererar

Holländska LOFAR-astronomer (med en station som bekant på Onsala) har identifierat två extremt snabbroterandee pulsarer i Vintergatans skiva: Värst är  PSR J0952-0607 som snurrar 707 ggr/sek, vilket gör den till rekordhållare i vintergatsskivan och "tvåa" totalt sett.

zQqAKjJCE57nEc_usoHOX9TOjN_X407y9vqvRGVvDJQ

Low-Frequency Array (LOFAR) är ett nätverk av tusentals radioantenner i Europa och har upptäckt två nya millisekundssnabba pulsarer genom att studeramaterial från NASA:s gammakänsliga Fermi-satellit. J0952-0607 t h av kompositbilden roterar 707 ggr/sekund och J1552+5437 roterar 412 ggr/sek runt sin axel. Uppe mot bildkanten ser vi hur Fermi uppfattar gammahimlen. Antennerna i botten av bilden härrör från Exloo i Holland.. Bildkälla: NASA/DOE/Fermi LAT Collaboration and ASTRON

Senaste nytt om SS Cygni

Dvärgnovan SS Cygni står på många amatöreras observationslista, och yrkesastronomerna sysslar ofta med systemet, ett klassiskt binärt system med en vit dvärg som "motorn" bakom utbrotten.

TBO och malmöborna får annorlunda konstverk

Kultur är inte främmande för oss på inom ASTB. I samband med Astronomins Dag och Natt, ADON, lördag 23 september hoppas vi på Tycho Brahe-observatoriet kunna inviga ett nytt konstverk, i form av en nyupptäckt skalmodellenlig dvärgplanet.

Dvärgen ingår i det nationella projektet Sweden Solar System, som skapats av prof em Gösta Gahm (deltar på invigningskvällen även med föredrag). Globen i Stockholm  utgör "solen" i denna vad gäller storlekar och avstånd skalenliga modell, som sträcker sig över hela Sverige. Nu kommer också Skåne med på kartan.

ASTB-medlemmen, glaskonstnären Stefan Agnani har fått uppdraget att göra småplaneten med dess lilla måne, och blir det som Stefan och vi vill kommer detta konstverk att belysas på våra öppna kvällar med hjälp av laser – dessutom "pratar" planeten med sin omgivning.

fristående

Skiss till konstverket. Ill: Stefan Agnani

Vi har redan fått en substantiell summa pengar av kulturnämnden i Malmö till det annorlunda konstverket.

Malmö stad har aldrig svikit oss!

Lämna ett svar