Hoppa till innehåll

Nr 96 2017

Upprop:

Slå vakt om Slottsskogsobservatoriet!

Vårt systerobservatorium i Göteborg, anrika Slottsskogsobservatoriet, är hotat. Nu har ett antal betydande forskare inom vår community skrivit under ett stödjande upprop författat av observatoriets föreståndare Katja Lindblom och delvis övertecknad.

HEADER_blogg21

"

Göteborg 2018.08.30
Slottsskogsobservatoriet behövs mer än någonsin!
Författat av:
Katja Lindblom Föreståndare vid Slottsskogsobservatoriet, Göteborg
Ulf R Johansson Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe, Malmö

* När nätterna blir mörka, hösten nalkas och stjärnorna tittar fram fylls Slottsskogsobservatoriet i Göteborg, Sveriges äldsta folkobservatorium, oftast av glada och nyfikna, unga och vuxna. Verksamheten är unik inte bara för Göteborg, utan för hela landet och har som uppgift att visa upp universum för både skolor – från förskola till gymnasium – och den stora kunskapstörstande allmänheten.
* Uppdraget är viktigt. Vårt land behöver fler naturvetare och tekniker och här spelar även ett litet folkobservatorium stor roll för att väcka och ta tillvara intresset bland yngre för vetenskap och vetenskaplig metodik. Astronomi ger en särskilt tilltalande ingång till naturvetenskapen för många och detta är även av stor vikt då rymden har blivit en del av vår vardag.

Entréhallen med mängder av pedagogiskt material. Bildkälla: Göteborgs stad


* Vetenskapen överlag är av vikt i det moderna samhället, då faktaresistens och konspirationsteorier behöver övervinnas.
* Men aldrig tidigare har framtiden för Slottskogsobservatoriet varit så osäker som idag. Observatoriets huvudsakliga verksamhet är stjärnhimmelsvisningar för allmänheten såväl som skolklasser och andra grupper samt undervisning av förskole- grundskole- och gymnasieklasser dagtid. Under de tre senaste åren har både kvällsvisningarna och lektionerna varit fullbokade och efterfrågan ökar ständigt. Personalen rycker dessutom ut till dem som inte kan komma till observatoriet, till exempel skolor, bibliotek, barnsjukhus med mera.

* Observatoriet har fått allt svårare att motsvara den ökande efterfrågan. Utan nya ekonomiska tillskott tvingas Slottsskogsobservatoriet stänga redan under hösten/vintern 2017. Oklarheter om huvudmannaskapet har länge försvårat observatoriets ekonomi och vi anser att Göteborgs stad nu bör ta ett tydligt ansvar för att säkra observatoriets fortsätta verksamhet.
* Om inte finansieringen ordnas tvingas observatoriet och dess unika utåtriktade verksamhet upphöra. Särskilt den unga rymdintresserade generationen drabbas hårt vid en nedläggning; den som fascineras av universums gåtor och som inspirerats av det faktum att Sverige haft en astronaut ombord på den internationella rymdstationen.

katja-lindblom

Katja Lindblom kämpar för en god sak. Bildkälla: Folkuniversitetet


* Slottsskogsobservatoriet är en viktig resurs för skolor och astronomiintresserade och utgör en unik möjlighet inom Göteborg med omnejd att öka intresset för forskning och naturvetenskap och forma och inspirera unga sinnen till att bli vetenskapligt intresserade.
* Slottsskogsbservatoriet grundades 1929 på initiativ av bland andra astronomen Axel Corlin och professor Henrik Block. Det tillhör vår astronomiska kulturhistoria med sina rötter tillbaka till 1920-talet. Det vore ett ödesdigert misstag att låta en sådan institution försvinna i dessa dagar.


Undertecknat av:
Gabriella Stenberg Wieser Rymdingenjör, Institutet för Rymdfysik, Kiruna
Ulf Danielsson, Professor i teoretisk fysik, Uppsala Universitet
Jesper Sollerman Ordförande, Svenska Astronomiska Sällskapet, Stockholm
Christer Fuglesang Astronaut, professor i rymdfart, KTH, Stockholm
Malcolm Fridlund Affilierad Professor i astronomi, Chalmers, Göteborg
Carina Persson Docent i astronomi, Onsala Rymdobservatorium, Chalmers, Göteborg
Susanne Aalto, Professor i radioastronomi, Onsala Rymdobservatorium, Chalmers, Göteborg

Maria Sundin, Astronom, universitetslektor i fysik, Göteborgs Universitet
Marie Rådbo Astronom, Göteborgs Universitet
Håkan Sigurdsson, Vetenskaplig ledare, Universeum, Göteborg
Peter Linde Docent i astronomi, Lunds Universitet

"

Lämna ett svar